Το έργο των Ελλήνων εκπαιδευτικών Αμερικής

Φωτογραφία αρχείου

– Το έργο της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής μέχρι σήμερα, παρουσίασε, η πρόεδρός του, Στέλλα Κοκόλη, σε τηλεδιάσκεψη  που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών από διάφορες περιοχές της Αμερικής.

Οι συμμετέχοντες έδωσαν έμφαση στην ανάγκη αποσπασμένων εκπαιδευτικών από την Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε ότι πολλοί από αυτούς δεν έχουν επαρκή ενημέρωση για την εργασία που θα έχουν στην Αμερική και διάφορα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν.

Για το θέμα των αποσπασμένων μίλησε, διεξοδικά, ο πρόεδρος του σχολείου τσάρτερ στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, «Ακαδημία Σωκράτη», Ελευθέριος (Λάρυ) Περούλας.

Προηγουμένως, η κ. Κοκόλη ζήτησε για άλλη μια φορά να στείλουν οι εκπαιδευτικοί στην Ομοσπονδία, παρατηρήσεις με τα αιτήματά τους, τα οποία, θα παρουσιάσει, για άλλη μια φορά, στις αρμόδιες υπηρεσίες της Αθήνας.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και η πρόεδρος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Δρ Ελένη Γρίβα.

Η κ. Κοκόλη τόνισε ότι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι συζητήσεις της Ομοσπονδίας με τα μέλη της, περιορίστηκαν σε τηλεδιασκέψεις, οι οποίες, όμως, πρόβαλαν αρκετά θέματα που απασχολούν τον κλάδο.

Για τη φετινή χρονιά, είπε ότι άρχισε με επαφές διά ζώσης για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια. Μάλιστα, η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης στο «Μινωϊκό Σπίτι» στην Αστόρια, στέφθηκε με επιτυχία. Συμμετείχαν βουλευτές από την Αμερική, ενώ η Υφυπουργός Παιδείας της Ελλάδος απηύθυνε χαιρετισμό από τη γενέτειρα.

Η κ. Κοκόλη αναφέρθηκε και στη συμμετοχή του Γεν. Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννη Χρυσουλάκη, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του στο έργο των Ελλήνων εκπαιδευτικών.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής πρόσθεσε ότι τον προηγούμενο μήνα, η ίδια συνόδευσε τον κ. Χρυσουλάκη κατά την επίσκεψή του στα σχολεία τσάρτερ της Φλόριδας.

Με υπερηφάνεια αναφέρθηκε, εξάλλου, στην τοποθέτηση από την Ομοσπονδία, της προτομής του Ιωάννη Γιαννόπουλου στην αυλή του «ξύλινου σχολείου», που ο ίδιος δημιούργησε στον Αγιο Αυγουστίνο και είναι το αρχαιότερο αυτού του είδους σχολείο που σώζεται μέχρι σήμερα σε όλη την Αμερική.

Για φέτος, η κ. Κοκόλη είπε ότι λόγω της πανδημίας θα γίνει τον Μάιο μια μικρή εκδήλωση για τον Γιαννόπουλο στον Αγιο Αυγουστίνο, με την επιφύλαξη να πραγματοποιηθεί μεγάλη και λαμπρή τον επόμενο χρόνο.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών έκανε τις τελευταίες ημέρες σειρά επαφών στη Φλόριδα και παραβρέθηκε σε διάφορες εκδηλώσεις της Ομογένειας της περιοχής.

Μεταξύ άλλων, έδωσε το παρών της στους εορτασμούς για την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας και μαζί με τους επισήμους παρακολούθησε την ελληνική παρέλαση στο Τάρπον Σπρινγκς, για την οποία συνεχάρη τους οργανωτές. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε στην ίδια, η εμφάνιση των χορευτικών του Συλλόγου Κρητών.

Την παραμονή της 25ης Μαρτίου προσκλήθηκε και παραβρέθηκε στην εκδήλωση του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου της κοινότητας Αγ. Νικολάου, του Τάρπον Σπρινγκς.

Σε δηλώσεις της, έπλεξε το εγκώμιο του ιερέα της κοινότητας, π. Θεοφάνη Κατσικλή.

«Θα ήθελα να τονίσω ότι όσοι νομίζουν ότι χάνεται η γλώσσα και η θρησκεία μας, θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι ο Ελληνισμός της Αμερικής ποτέ δεν πεθαίνει και η Ελλάδα, θα συνεχίζει να αποτελεί το φωτεινό παράδειγμα ανδρείας για όλες τις εποχές που ακολουθούν», υπογράμμισε η κ. Κοκόλη.

Αναφερόμενη, τέλος, στον πόλεμο στην Ουκρανία, τόνισε: «Είθε όλοι οι πολιτισμένοι λαοί να παραδειγματιστούν από τους αγώνες, αλλά και τις αξίες της ελληνικής φυλής μας και να βοηθήσουν να επέλθει ειρήνη στον κόσμο. Οι πόλεμοι δεν ωφελούν κανέναν, αλλά, αντίθετα, σκορπούν θάνατο στα νέα παιδιά που πολεμούν για την πατρίδα τους και στον άμαχο πληθυσμό».

Πηγή:ekirikas.com