«Πολεμικά σενάρια» για επάρκεια σε τρόφιμα και ενέργεια: Τι εξετάζει το Μαξίμου

Αλλεπάλληλες συσκέψεις πραγματοποιούνται στο Μαξίμου για να εξασφαλιστεί στη χώρα η επάρκεια σε τρόφιμα και ενέργεια. Προς την κατεύθυνση αυτή, υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια, με δεδομένο ότι ο πόλεμος μπορεί να «τραβήξει» μέχρι και το καλοκαίρι, και σίγουρα δε θα υπάρξει αποσυμπίεση των τιμών έως το φθινόπωρο, ακόμα κι αν ο πόλεμος στην Ουκρανία τελειώσει σύντομα.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την Καθημερινή, στα τρόφιμα θα γίνουν οι εξής ενέργειες:

– Έλεγχοι για διασφάλιση επάρκειας προϊόντων που εισάγονταν από Ουκρανία, Ρωσία (κυρίως μαλακό σιτάρι, αραβόσιτο, ηλιέλαιο που αποτελούν πρώτη ύλη για πολλά προϊόντα)
– Επανασύσταση Επιτροπής Επισιτιστικής Ασφάλειας για συνεχούς ελέγχους στην αγορά για το απόθεμα των επιχειρήσεων στα προϊόντα αυτά
– Διευκόλυνση πρόσβασης σε εναλλακτικές αγορές (Βουλγαρία, Ρουμανία, ΗΠΑ, Καναδάς) με μεγάλα αποθέματα

Σε ό,τι αφορά την ενέργεια θα ληφθούν τα εξής μέτρα:

– Πρόσθετα φορτία LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο)
– Αύξηση αποθηκευτικής δυναμικότητας στη Ρεβυθούσα (νέα πλωτή δεξαμενή)
-Αποθήκευση στρατηγικών αποθεμάτων σε Ιταλία (κατόπιν συμφωνίας υπάρχει συνεννόηση του ΔΕΣΦΑ με την ιταλική πλευρά)
– Φουλ δυναμικότητα στις λιγνιτικές μονάδες

Τέλος σύμφωνα με την Καθημερινή, υπάρχει ν/σ του υπουργείου Ενέργειας που προβλέπει «ξεπάγωμα» επενδύσεων για αποθήκευση ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Για ένα εξωγενές κύμα ακρίβειας που πολιορκεί τα εισοδήματα των νοικοκυριών έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη. Δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τις δυνατότητες στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, «στρέφοντας πάντα το βλέμμα μας στους πιο αδύναμους».

Για «μπλόκο» στις ρωσικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων ως απάντησεις στις κυρώσεις από Ευρώπη και ΗΠΑ είχε προειδοποιήσει ο αναπληρωτής γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος στη Ρωσία από το 2008 έως το 2012. Θέλοντας να περιγράψει «μερικά απλά αλλά σημαντικά σημεία σχετικά με την επισιτιστική ασφάλεια στη Ρωσία», δεδομένων των κυρώσεων που επιβλήθηκαν, ο Μεντβέντεφ προειδοποίησε τη Δύση.

Πηγή: skai.gr