Αύριο το μεσημέρι η ομιλία Ζελένσκι στην Βουλή

Αθήνα.- Καθ’ όλα έτοιμη είναι η Βουλή να υποδεχτεί και να φιλοξενήσει διαδικτυακά αύριο, Πέμπτη, τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος συνεχίζει την «επιχείρηση» ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινής γνώμης και ενίσχυσης της διεθνούς στήριξης της χώρας του, η οποία χειμάζεται από τη ρωσική εισβολή.

Στις 12 το μεσημέρι ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα απευθυνθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στην Ολομέλεια του ελληνικού Κοινοβουλίου. Η ομιλία του αναμένεται να είναι διάρκειας περίπου 10-15 λεπτών και όπως σε όλες τις τοποθετήσεις του, σε πολλά άλλα κοινοβούλια ανά τον κόσμο, αναμένεται με ενδιαφέρον απο την πλειοψηφία των κομμάτων της Ελληνικής Βουλής.

Η τοποθέτηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην εθνική αντιπροσωπεία έρχεται σε συνέχεια της επικοινωνίας που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, κατά την οποία ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον Ουκρανό πρόεδρο να τοποθετηθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Σε ανάρτησή του μάλιστα, τότε, ο Έλληνας πρωθυπουργός, σχετικά με το αντικείμενο της επικοινωνίας των δύο ανδρών, ανέφερε: «Του θύμισα πόσο σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης έπαιξε η Οδησσός και συνολικά η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Τον προσκάλεσα να απευθυνθεί στη Βουλή» και σημείωσε:

«Θεωρώ σημαντικό να ακουστεί και στο Εθνικό Κοινοβούλιο το μήνυμα ενός Προέδρου ο οποίος αμύνεται, ο ίδιος και η χώρα του, απέναντι σε μια βάρβαρη και παράνομη εισβολή».

Οι τελευταίες τυπικές διαδικασίες για την διαδικτυακή φιλοξενία του Ουκρανού προέδρου στην ελληνική Βουλή , ολοκληρώθηκαν κατά την τελευταία Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου, αναδεικνύοντας ωστόσο τις ήδη – από την πρώτη στιγμή – διαφωνίες και ενστάσεις από τα μικρότερα κόμματα και ειδικότερα το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση, ενώ μια μεσοβέζικη στάση διατηρεί τελικά το ΜΕΡΑ 25.

«Είναι ένας συμβολικός τρόπος να δείξεις την αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό που δοκιμάζεται και στους ομογενείς μας», απάντησε , σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας αναφερόμενος στην πρόσκληση προς τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης: Θετικοί ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ

Εκτός της ΝΔ, θετικοί στην πρόσκληση του Ουκρανού προέδρου να τοποθετηθεί στην εθνική αντιπροσωπεία είναι επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και το Κίνημα Αλλαγής.

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, παρενέβη άμεσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχολιάζοντας ότι είναι «θετική κίνηση αλληλεγγύης η πρόσκληση στον πρόεδρο Ζελένσκι να μιλήσει στη Βουλή».

«Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στη διπλωματική προσπάθεια για άμεσο τερματισμό του πολέμου, ως χώρα ειρήνης και ήπιας ισχύος», πρόσθεσε ο ίδιος.

Επίσης και η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Όλγα Γεροβασίλη, κατά τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, συμφώνησε με την πρόκληση, καταδίκασε την εισβολή και εξέφρασε τη συμπαράστασή της στον Ουκρανικό λαό ως δείγμα αλληλεγγύης. Ζήτησε δε, «να μείνει η χώρα μας ενεργό μέλος της διεθνούς διπλωματίας προκειμένου να σταματήσουμε την επίθεση στην Ουκρανία και τα πλήγματα στον ουκρανικό λαό».

Θετική ανταπόκριση απέναντι στο κάλεσμα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή καταγράφηκε και από πλευράς της Χαριλάου Τρικούπη. Το Κίνημα Αλλαγής, θεώρησε σχεδόν αυτονόητη την παρέμβαση του Ουκρανού Προέδρου στο ελληνικό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της επίδειξης έμπρακτης αλληλεγγύης προς τη δοκιμαζόμενη χώρα.

Άλλωστε, είχε υπερθεματίσει τόσο της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ουκρανία, όσο και στρατιωτικού εξοπλισμού από πλευράς της Ελλάδας.

Άρνηση από ΚΚΕ και Ελληνική Λύση – Θα απέχουν από την συνεδρίαση

Τη διαφωνία του με την ομιλία του κ. Ζελένσκι στην εθνική αντιπροσωπεία, εξέφρασε από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης της πρόσκλησης το ΚΚΕ, το οποίο θα απέχει από την ειδική συνεδρίαση.

Με επιστολή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος στον Πρόεδρο της Βουλής αιτιολογεί την απόφαση σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «η καταδίκη της απαράδεκτης εισβολής και του ιμπεριαλιστικού πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας, και ταυτόχρονα η αλληλεγγύη προς τον λαό της Ουκρανίας δεν έχει καμία σχέση με την οποιαδήποτε στήριξη στον Πρόεδρο Β. Ζελένσκι. Και η συγκεκριμένη συνεδρίαση έχει τέτοια ακριβώς χαρακτηριστικά, καθότι και ο Ζελένσκι είναι μέρος του προβλήματος».

Καταλογίζει μάλιστα στον Ουκρανό πρόεδρο ευθύνες για σειρά εκβιασμών προς τον ουκρανικό λαό και καταλήγει η επιστολή: « Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δεν θα πάρει μέρος στην επικείμενη ειδική συνεδρίαση της Βουλής, στην οποία θα μιλήσει ο Πρόεδρος Ζελένσκι. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ένδειξη αλληλεγγύης προς τον ουκρανικό λαό, ο οποίος για να βγει πραγματικά νικητής θα πρέπει να απαλλαγεί, τόσο από τη ρωσική εισβολή όσο και από κυβερνήσεις τύπου Ζελένσκι που τον σέρνουν στο σφαγείο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και πολέμων».

Η Ελληνική Λύση προκειμένου να μην παραστεί στην τοποθέτηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην εθνική αντιπροσωπεία, προέταξε διάφορες ενστάσεις, όπως ότι παραβιάζεται ο Κανονισμός της Βουλής, επειδή την πρόταση δεν την έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής αλλά ο πρωθυπουργός. Επίσης διεκδίκησε να υποβληθούν ερωτήσεις στον Ουκρανό Πρόεδρο για σειρά ζητημάτων που αφορούν από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μέχρι το Αζερμπαϊτζαν. Κατόπιν αυτών σε ανακοίνωσή του το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου αναφέρει: «H Ελληνική Λύση εκφράζει την αντίθεση της στο διάγγελμα του κ. Βολοντιμίρ Ζελένσκι και δεν θα συμμετάσχει στο συγκεκριμένο διάγγελμα του Προέδρου της Ουκρανίας.».

Ναι μεν, αλλά από τον Γιάνη Βαρουφάκη

Με «δημιουργική ασάφεια» τοποθετήθηκε στο ζήτημα ο Γιάννης Βαρουφάκης, διατυπώνοντας ενστάσεις κυρίως για τη διαδικασία της ειδικής συνεδρίασης που θα φιλοξενήσει τον Ουκρανό Πρόεδρο και ενημερώνοντας ωστόσο τον Πρόεδρο της Βουλής με επιστολή που του έστειλε ότι τελικά το ΜέΡΑ 25 θα εκπροσωπηθεί στην τοποθέτηση του κ. Ζελένσκι, συμβολικά με έναν βουλευτή.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 πάντως κάνει λόγο για «διάγγελμα» Ζελένσκι και μετατροπή της Βουλής σε «χώρο μονολόγου» και τους βουλευτές σε «παθητικούς ακροατές», ενώ αφήνει αιχμές κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι επιχειρεί «να διχάσει περαιτέρω την κοινωνία, διαχωρίζοντας κόμματα και βουλευτές σε χειροκροτητές και σε απέχοντες».

Στην αίθουσα της Ολομέλειας αναμένεται να παραστούν επίσης, ο πρεσβευτής της Γαλλίας, λόγω της γαλλικής προεδρίας της Ε.Ε., ο πρεσβευτής της Ουκρανίας και ο πρεσβευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πρύτανης του διπλωματικού σώματος.

Πηγή: skai.gr