Η επίσκεψη της ΑΗΕΡΑ στην Ελλάδα και οι επιπτώσεις της

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Εντυπωσιακά γεμάτο ήταν το Πρόγραμμα της επίσκεψης του Ύπατου Προέδρου της ΑΗΕΡΑ Jimmy Kokotas και αντιπροσωπείας της ΑΗΕΡΑ στην Αθήνα. Η επίσκεψη με αφορμή και τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της οργάνωσης έχει προσλάβει πανηγυρικό χαρακτήρα με υψηλού επιπέδου επαφές, ανταλλαγές φιλοφρονήσεων και τιμητικών διακρίσεων.

Συνοψίζουμε: Επίσκεψη του Ύπατου Προέδρου και της αντιπροσωπείας της AHEPA στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου , στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη , στον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια , στον Αμερικανό Πρέσβη κ. Geoffrey Pyatt και στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο είναι μερικές, μόνον, από τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο διήμερο 5-6 Απριλίου.

Ακολούθησαν επισκέψεις στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, στον Γενινό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Ιωάννη Χρυσουλάκη,  στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κ. Τασούλα,  τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Ανδρέα Κατσανιώτη και τον υπουργό Τουρισμού κ. Β. Κικίλια, τον υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη, αλλά  και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Μέχρι και στο Φόρουμ των Δελφών έφθασαν! Και ελπίζουμε πως δεν παραλείψαμε κάποιες άλλες.

Συγχαρητήρια, λοιπόν, για τα 100 χρόνια, συγχαρητήρια για την όλη παρουσία της ηγεσίας των ΑΗΕΡΑΝ’S στην πατρίδα, συγχαρητήρια και για τις υψηλού επιπέδου επαφές.

Ωστόσο:

*Σε μια στιγμή όπου οι Έλληνες ψηφοφόροι του Εξωτερικού «σνομπάρουν» τη διαδικασία της εκ του μακρόθεν συμμετοχής στις ελληνικές εκλογές, αντιδρώντας στις εξαιρέσεις, τους αποκλεισμούς και στις προϋποθέσεις.

*Σε μία στιγμή όπου μαίνεται ο πόλεμος τόσο κοντά στη γειτονιά της γενέτειρας,  με τις φονικές βόμβες να αφανίζουν το ιστορικότερο κομμάτι της ελληνικής ομογένειας στη Μαριούπολη.

* Σε μια στιγμή όπου έχει διαφανεί μία προσπάθεια προσέγγισης της Αθήνας με την διαρκώς απειλούσα Άγκυρα.

Σ΄ αυτήν την χρονική συγκυρία, θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι επαφές της ηγεσίας της ΑΗΕΡΑ με τους πρωταγωνιστές της ελληνικής πολιτικής σκηνής, πέραν από τις εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις, και τις τιμητικές επιδαψιλεύσεις για τα 100 χρόνια δράσης κλπ. θα απέφεραν, στα πλαίσια των δυνατοτήτων της, και σημαντικά χειροπιαστά αποτελέσματα που αφενός θα ενισχύουν έτι περαιτέρω τις σχέσεις των αποδήμων με τη γενέτειρα, αλλά και τις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις γενικότερα, και, αφετέρου θα συμβάλουν στην προστασία των Ελλήνων της Μαριούπολης,  αναδεικνύοντας τον ηγετικό ρόλο της ΑΗΕΡΑ στις δύο άκρες του Ατλαντικού.

Βέβαια,  η ΑΗΕΡΑ δεν είναι πολιτική Οργάνωση. Είναι, όμως, η αρχαιότερη οργάνωση της Ομογένειας στις ΗΠΑ με προεκτάσεις και σε άλλες Ηπείρους. Δεδομένη είναι όθεν η δύναμή της. Όπως δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται και οι θετικές επιπτώσεις των όποιων παρεμβάσεών της. Ακόμη και σε διαμεσολαβητικό επίπεδο.