Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Χρήστου Μπάρμπα «Μέσα από το Τζάμι, τρεις Πράξεις» στο Δαναό

Επειτα από τη μεγάλη προσέλευση του κόσμου το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Χρήστου Μπάρμπα «Μέσα από το Τζάμι, τρεις Πράξεις» θα προβληθεί για ακόμη μια φορά στον κινηματογράφο Δαναό την Κυριακή 10 Απριλίου 2022 στις 16:45.

Στο ντοκιμαντέρ του ο Χρήστος Μπάρμπας πραγματεύεται ένα πολύ ιδιαίτερο και ευαίσθητο θέμα. Τον Μάιο του 2020 στο πρώτο κύμα της πανδημίας ο Δημήτρης Καμπανάρος, ο ιδιοκτήτης της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων «Νέα Θάλπη» στον Άγιο Στέφανο, αποφάσισε από κοινού με τους εργαζόμενους και τους ηλικιωμένους φιλοξενούμενους να μπουν σε καραντίνα για δυο μήνες προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες μόλυνσης από τον κορωνοϊό. Επρόκειτο για μια μοναδική στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ενδεχομένως και σε παγκόσμιο επίπεδο, πράξη.

Ο Χρήστος Μπάρμπας και ο διευθυντής φωτογραφίας Μιχάλης Γερανιός αποφάσισαν να συμμετέχουν σε αυτό τον εγκλεισμό. Εζησαν εκεί για τρεις εβδομάδες και κατέγραψαν την ζωή αυτού του εγκλεισμού, όπου ο κόσμος των ηλικιωμένων ανθρώπων δείχνει υπερβατικός και ακυρώνει τον χρόνο.

Σε αυτό το διάστημα με ευαισθησία, σεβασμό, τρυφερότητα, χιούμορ, εξερεύνησαν όχι μια πραγματικότητα, αλλά το βάθος αυτής. Άλλοτε με παιγνιώδη τρόπο, κάποιες φορές βουβά, αφού τα βλέμματα, οι σιωπές ή οι ιστορίες των πρωταγωνιστών αρκούσαν για το ταξίδι. Ένα ταξίδι στα βάθη της νύχτας της ζωής, που όμως μπορεί να φωτίζεται από το άπλετο φως του νοήματος της ύπαρξης ακόμη και όταν αυτή φαίνεται πως έχει χαθεί για πάντα ή βρίσκεται στη δύση της.

Το ντοκιμαντέρ είχε μεγάλη απήχηση και συγκίνησε το κοινό όπου και εάν προβλήθηκε, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ απέσπασε και σημαντικά βραβεία.

Βραβείο Κοινού Fischer Ελληνικής Ταινίας Μεγάλου Μήκους στο 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, 2021. Κέρδισε το 1ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους στο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, DocFest 2021, καθώς και το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Παρατήρησης, στο BaNeFF Στοκχόλμης, 2021.

huffingtonpost.gr

.
.
.