Με «Ελληνικό άρωμα» οι πολιτικές διεργασίες ενόψει εκλογών στην Αυστραλία

Η ομοσπονδιακή βουλευτής Ν.Ν.Ο., Fiona Barbouttis Martin, σε δηλώσεις της προς τα ΜΜΕ, ενώ πίσω της διακρίνεται ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Scott Morrison. Φωτογραφία αρχείου: AAP/Bianca De Marchi 

 

Ο υδράργυρος στο πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει ταχύτατα, καθημερινά πλέον ενόψει των επερχόμενων ομοσπονδιακών εκλογών τον Μάιο.

Μετά και την παρουσίαση του προϋπολογισμού, ο πρωθυπουργός, Scott Morrison και πρωτοκλασάτα στελέχη του Συνασπισμού, έχουν περάσει στην αντεπίθεση θέλοντας να διαψεύσουν και πάλι τις δημοσκοπήσεις που, όπως το 2019, τους δείχνουν πίσω από τους Εργατικούς.

Οι διεργασίες, σε Φιλελεύθερους και Εθνικούς, με στόχο την παραμονή στην εξουσία, είναι καθημερινές και πυκνές -στο προσκήνιο και το παρασκήνιο- και δε λείπει από αυτές και το «Ελληνικό άρωμα».

Ο κ. Morrison -ο οποίος κλήθηκε να υπερασπιστεί εκ νέου και το χαρακτήρα του σε σχέση με κατηγορίες ότι έκανε ρατσιστικά σχόλια εναντίον του Michael Towke το 2007- μίλησε στο 7.30 του ABC για την επίμαχη απόφασή του να παρέμβει σε ορισμένες προεπιλογές υποψηφίων στη Νέα Νότια Ουαλία.

Επεσήμανε πως επέλεξε να ενεργήσει καθώς ανησυχούσε ότι το μέλλον της Ελληνικής καταγωγής, Δρ Fiona Barbouttis Martin (Φιόνα Μπαρμπούτη Μάρτιν) και της υπουργού Περιβάλλοντος, Sussan Ley, απειλούνταν από «παρατάξεις».

Όπως είπε, δεν είχε «ποτέ χρόνο για παραταξιακά παιχνίδια εντός του Φιλελεύθερου Κόμματος» και τόνισε πως έπρεπε να δράσει για να έχει τους «καλύτερους υποψηφίους» στο πεδίο ενόψει της κάλπης.

«Με ρωτούν συνεχώς ‘Γιατί ο πρωθυπουργός δεν κάνει περισσότερα ώστε να βρει ικανές γυναίκες για το κοινοβούλιο και να υπερασπιστεί τις γυναίκες στο κοινοβούλιο», είπε.

«Γι’ αυτό, υπερασπίστηκα τις γυναίκες στην ομάδα μου … Αυτός ήταν ο κύριος λόγος και οι πολίτες το γνωρίζουν αυτό».

Αλλά οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του κ. Morrison έχουν τελείως διαφορετική άποψη για το τι συνέβη, ανέφερε το ABC.

Ο υπουργός Μετανάστευσης, Alex Hawke. Φώτο: AAP/Mick Tsikas

Ισχυρίζονται πως ο πρωθυπουργός επέτρεψε στον σύμμαχό του, υπουργό Μετανάστευσης, Alex Hawke (Άλεξ Χοκ), που είναι Ελληνικής καταγωγής από την πλευρά της μητέρας του, σκόπιμα να καθυστερήσει ορισμένες προεπιλογές για να διασφαλιστεί πως θα αναδειχθούν πιστοί υποψήφιοι.

Κάτι που οδήγησε σε μία διαμάχη εντός των Φιλελεύθερων, με αρκετά στελέχη του Κόμματος να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους καθώς δεν είχαν λόγο για υποψηφίους σε 12 περιφέρειες.

Την περασμένη Τρίτη, Δικαστήριο, που κλήθηκε να αποφανθεί για την υπόθεση, ανέφερε ότι η διαδικασία που έγινε ήταν έγκυρη.

Η γερουσιαστής των Φιλελεύθερων στη Νέα Νότια Ουαλία, Concetta Fierravanti-Wells -η οποία ανέδειξε εκ νέου και το θέμα με την προεπιλογή του 2007, με τον κ. Morrison και τον Towke, ο οποίος ανήκε στο προσωπικό της κάποιο διάστημα- απέρριψε το επιχείρημα του πρωθυπουργού πως η παρέμβασή του έγινε υπέρ των γυναικών.

«Σπουδαίες γυναίκες; Τι ανοησίες (bilge water)! Αυτός είναι ο κώδικάς του για το ότι δε θέλει διαφωνίες! Ο Morrison χρησιμοποιεί απλά την ‘κάρτα του φύλου’ για να μπερδεύει τις επιλογές του ‘καπετάνιου’ και να καταστρέφει τις δημοκρατικές διεργασίες στη Ν.Ν.Ο. Δεν αποδέχομαι κριτική από ένα άτομα που δεν έχει πυξίδα ηθικής», δήλωσε στο 7.30.

Η κα Fierravanti-Wells ανήκει στη δεξιά πτέρυγα των Φιλελεύθερων και έχει εμπλακεί σε πολλές εσωκομματικές διαμάχες κατά τη μακρά της θητεία στην πολιτική, εξηγούσε το ABC.

Δεν αποτελεί «θαυμάστρια» του κ. Morrison εδώ και αρκετό καιρό και θα προτιμούσε ο υπουργός Άμυνας, Peter Dutton, να είναι πρωθυπουργός.

Τη βραδιά της παρουσίασης του προϋπολογισμού, ημέρες αφού έχασε στην προεπιλογή που συμμετείχε, επικαλέστηκε το κοινοβουλευτικό της προνόμιο και εξαπέλυσε δριμεία επίθεση για το χαρακτήρα του κ. Morrison, αποκαλώντας τον νταή και απολυταρχικό, ενώ έθεσε το θέμα με την προεπιλογή του 2007.

Η Φιλελεύθερη, απερχόμενη από τη Βουλή της Ν.Ν.Ο, Catherine Cusack, κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντάς τον νταή.

Αλλά και η πρώην βουλευτής των Φιλελεύθερων, Julia Banks, αμφισβήτησε τις προθέσεις του κ. Morrison ως προς τη στήριξη γυναικών.

Ο κ. Morrison, ο οποίος έκανε λόγο για «λάσπη» εναντίον του ενόψει των εκλογών όσον αφορά στο θέμα με τον κ. Towke, είπε στο 7.30 πως η κριτική για την προσωπικότητά του «έρχεται» με τη θέση του πρωθυπουργού.

«Είναι αρκετά ‘φυσιολογικό’ στην πολιτική, ειδικά όταν οδεύεις προς μία εκλογική αναμέτρηση», είπε. «Όταν οι άνθρωποι εκνευρίζονται με την πολιτική διαδικασία, ξεσπούν».

Στο μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί ότι ήρθαν στο προσκήνιο και νέα γραπτά μηνύματα, στα οποία η πρώην πρωθυπουργός της Ν.Ν.Ο. Gladys Berejiklian, φέρεται να κρίνει τον χαρακτήρα του ομοσπονδιακού πρωθυπουργού.

«Ευχαριστώ. Είμαι απλά πολύ, πολύ απογοητευμένη. Ζωές διακυβεύονται σήμερα και αυτός έχει απλά εμμονή με ασήμαντες πολιτικές σκοπιμότητες. Τόσο απογοητευμένη και αναστατωμένη».

Τα μηνύματα αυτά, προς «μυστηριώδη» υπουργό, φέρονται να είναι συνέχεια άλλων στα οποία η κα Berejiklian χαρακτήριζε τον κ. Morrison «φρικτό πρόσωπο» ενώ ο υπουργός έκανε λόγο για «ψυχάκια».

Η BARBOUTTIS MARTIN ΚΑΙ Ο HAWKE

Η Δρ Fiona Barbouttis Martin και ο Alex Hawke, δεν είναι τα μόνο πολιτικά πρόσωπα Ελληνικής καταγωγής που εμπλέκονται στις διεργασίες ενόψει των εκλογών, αλλά βρέθηκαν εκ νέου στο επίκεντρο της επικαιρότητας τελευταία.

H Δρ Barbouttis Martin που εκλέγεται στη έδρα Reid  της Νέας Νότιας Ουαλίας, στα μέσα Φεβρουαρίου, ήταν μία από τους ομοσπονδιακούς βουλευτές του Φιλελεύθερου κόμματος που ψήφισε υπέρ της αναθεώρησης του Sex Discrimination Act προκαλώντας καίριο «πλήγμα» στο νομοσχέδιο για την προστασία της πίστης από διακρίσεις (Religious Discrimination Bill), επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στην κυβέρνηση.

Είναι εγγονή Ελλήνων μεταναστών, γέννημα–θρέμμα της περιοχής εκλογής της, σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Σίδνεϊ, ενώ κατέχει διδακτορικό τίτλο στην Ψυχολογία Παίδων και είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών.

Με καταγωγή από την πλευρά του πατέρα της από το Καστελόριζο, είναι η τέταρτη ομοσπονδιακή βουλευτής με καταγωγή από το ακριτικό νησί.

Ο Alex Hawke έχει καταγωγή, από την πλευρά της μητέρας του, από τον Χορτιάτη -κοντά στη Θεσσαλονίκη- όπου στις 2 Σεπτεμβρίου 1944 οι Ναζί δολοφόνησαν 146 ανθρώπους.

Οι 109 από αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στη σφαγή, ήταν γυναίκες και παιδιά. Μία εβδομάδα μετά μάλιστα, οι κατοχικές δυνάμεις, επέστρεψαν και έκαψαν 300 σπίτια.

Λίγοι κατάφεραν να επιζήσουν της καταστροφής αυτής. Μεταξύ αυτών, η οικογένεια του κ. Hawke, που μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αναχώρησαν για την Αυστραλία.

Ο ίδιος δεν έχει επισκεφτεί την Ελλάδα ακόμη, αλλά τα παιδικά του βιώματα είχαν έντονο «Ελληνικό χρώμα». Η γιαγιά του βοήθησε στο να μείνει άσβεστη η Ελληνική κληρονομιά μέσα του.