Ελληνική Γλώσσα και τα προβλήματα των Ελληνικών Σχολείων εξωτερικού III

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η Διαδικτυακή συζήτηση για την ελληνική Παιδεία στο εξωτερικό, προβλήματα, προτάσεις και προοπτικές,  που οργάνωσε τo Τμήμα HJ-10 Pericles της AHPEPA-ΕΛΛΑΣ στις 7 Απριλίου 2922, έφερε στο φως μερικά από τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τον χώρο της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης των νεαρών ομογενών μας στο εξωτερικό. Προβλήματα που διαφέρουν από κράτος σε κράτος, όπου υπάρχουν εγκατεστημένες ελληνικές ομογενειακές παροικίες. Και ανέδειξε την ανάγκη το ελληνικό Κράτος να ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα αυτό, εάν θέλουμε να μην αφομοιωθεί μακροπρόθεσμα ο ελληνισμός του εξωτερικού από τις κοινωνίες των χωρών υποδοχής.

Η PanHellenic Post δημοσιεύει αυτούσιες τις ομιλίες και τις προτάσεις των ομογενών ειδικών-ομιλητών οι οποίοι έχουν άμεση γνώση του μεγάλου αυτού θέματος, έτσι όπως ακούστηκαν στην εκπομπή της ΑΗΕΡΑ, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Χρήστο Μαλασπίνα.

Ήδη έχουμε παρουσιάσει τις τοποθετήσεις των κ. Χρήστου Κλαίρη, Ομότιμου καθηγητή γενικής γλωσσολογίας στη Σορβόννη, Πανεπιστήμιο του Παρισιού, Αντιπροέδρου της Διεθνούς Εταιρείας Λειτουργικής Γλωσσολογίας (SILF), Αντιπροέδρου τού Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Πολυγλωσσίας (OEP) και της κυρίας Σέτας Θεοδωρίδου, Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού και Περιχώρων.

Σήμερα παραθέτουμε την ομιλία του καθηγητή πανεπιστημίου κ. Ιωάννη Κορίνθιου, εμπνευστή της ιδέας για την θεσμοθέτηση Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας. Η Ημέρα θεσμοθετήθηκε με ΚΥΑ μετά από τρία χρόνια αγώνων του καθηγητή, από την υιοθέτηση της πρότασής του από την Διαρκή Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς (sic) με πρόεδρο τον βουλευτή Β΄Θεσσαλονίκης της ΝΔ κ. Σάββα Αναστασιάδη.

Η ομιλία του κ. Γιάννη Κορίνθιου έχει ως ακολούθως:

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΟΠΩΣ ΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

 

http://www.opengov.gr/ypes/?p=3678

Αναρτήθηκε

22 Απριλίου 2016, 18:00

Ανοικτή σε Σχόλια έως

6 Μαΐου 2016, 14:59

Άρθρο 01 – μόνο

Καθιερώνεται ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού η 20η Μαΐου, ημερομηνία που ταυτίζεται με τη γέννηση του κορυφαίου των φιλοσόφων και διαμορφωτών του παγκόσμιου πνεύματος και πολιτισμού, Σωκράτη, με στόχο:

  • την ανάδειξη της διαχρονικής παρουσίας και εξέλιξης της Ελληνικής γλώσσας, ως καθοριστικού στοιχείου της εθνικής ταυτότητας και του Ελληνικού Πολιτισμού στην πανανθρώπινη διάστασή του,
  • την προαγωγή της διαρκούς και διαπλαστικής συμβολής της Ελληνικής γλώσσας, ως εργαλείου ανάπτυξης και διαμόρφωσης αρχών και εννοιών στο πεδίο της φιλοσοφίας, των επιστημών, των πολιτικών ιδεών και του ευρωπαϊκού πολιτισμού,
  • την προώθηση του ρόλου της Ελληνοφωνίας σε ο, τι αφορά τη διεπικοινωνία του Ελληνισμού στην Ελλάδα και την Κύπρο, την Ελληνική Διασπορά, αλλά και κάθε πολίτη του κόσμου, που μετέχει των αξιών της Ελληνικής Παιδείας και του Ελληνικού Πολιτισμού.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, διοργανώνονται εκδηλώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν κυρίως παρουσιάσεις, επιστημονικές ημερίδες και ομιλίες, που αφορούν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, καθώς και εκθέσεις και εκδηλώσεις, με αντικείμενο ανάδειξης και μελέτης τη σχέση και την αλληλεπίδραση της Ελληνικής γλώσσας με τις ανθρωπιστικές επιστήμες και τις Καλές Τέχνες. Στην Ελληνική Επικράτεια, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων καταρτίζεται με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη, υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών. Εκδηλώσεις ανά τον κόσμο, δύνανται να διοργανώνονται από τη Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, σε συνεργασία με τις Ομογενειακές Οργανώσεις και τις Διπλωματικές Αρχές, που υπάγονται στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Το 2017  και το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου υιοθέτησε την αντίστοιχη απόφαση της ελληνικής πολιτείας, καθιερώνοντας την 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Ακολούθως η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας θεσμοθετήθηκε στη Ρουμανία με τον Ν.204/20.07.2018, με πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων της Ρουμανίας (ΕΕΡ, ρουμανικά: Uniunea Elena din Romania, UER) που είναι μειονοτικό πολιτικό κόμμα στη Ρουμανία, το οποίο εκπροσωπεί την ελληνική κοινότητα.

Έκτοτε υλοποιούνται πλέον ετήσιοι παγκόσμιοι εορτασμοί, ….εκτός Ελλάδος.

Η 9η Φεβρουαρίου δεν πρέπει να καταντήσει μια γιορτή της Διασποράς, δηλαδή των μελλοντικών Ποσειδωνιατών.

Στην Ελλάδα, στις 9 Φεβρουαρίου, τα Λύκεια δεν γιορτάζουν αυτήν την Ημέρα. Λες και αφορά μόνο τους Φιλέλληνες και τους ξενιτεμένους Έλληνες.

Η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας κυκλοφορεί, όπως διαπίστωσα, την …προηγούμενη ημέρα και τους υπενθυμίζει να αναπτύξουν την …επομένη ανάλογες δράσεις.

Γιατί διστάζουν να την επιβάλουν στην Ελλάδα; Ποιοι αντιστέκονται;

Δεν ζητήσαμε μια γιορτή για τους Έλληνες και Φιλέλληνες στο Εξωτερικό. Απαιτούσαμε μια γιορτή για όλους.

Απαιτείται εκ νέου κινητοποίηση  για την αναβάθμιση αυτής της Ημέρας και για να τεθεί επί τάπητος η αρχική πρόταση που είχα υποβάλει, δηλαδή η πρόταση μιας νομοθετικής καθιέρωσης της Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού.

Μια νομοθετική ρύθμιση προσδίδει μεγαλύτερο κύρος στην προσπάθεια αυτή που θα πρέπει στη συνέχεια να τύχει διεθνούς αναγνώρισης

Οφείλουμε να απαιτήσουμε την ενεργοποίηση της αρχικής πρότασης της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού σε διεθνή πλαίσια και ταυτόχρονα της αναγνώρισης της κλασσικής παιδείας ώς άυλης κληρονομιάς της ανθρωπότητος.

Οι δύο αυτοί στόχοι πρέπει να προωθηθούν συνεργικά και ταυτόχρονα.

Πριν μερικούς μήνες Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρος και Γαλλία είχαν συνυπογράψει ένα σύμφωνο στήριξης της Κλασσικής Παιδείας.

Πάλι πριν μερικά χρόνια μια τριανταριά βουλευτές και γερουσιαστές της Ιταλίας υπέγραψαν ένα αίτημα για την αναγνώριση της Κλασσικής Παιδείας ώς άυλης κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

Στην Ελλάδα αντιλαμβάνονται τη σημασία αυτών των πρωτοβουλιών;

Είναι καιρός να αντιληφθεί η Ελλάδα τι  και πόσα προσφέρει η Ιταλία στην προώθηση της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού και των Κλασσικών Σπουδών.

Το Πανεπιστήμιο της Ρώμης LA SAPIENZA είναι το πρώτο στον κόσμο για τη μελέτη και διδασκαλία των Κλασσικών Σπουδών. Μόλις προχτές κυκλοφόρησε στις εφημερίδες αυτή η στατιστική.

Η Ιταλία ζήτησε την καθιέρωση της παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού, όχι η Ελλάδα.

Στην Ιταλία προάγονται οι κλασσικές σπουδές.

Στην Ιταλία εισάγονται τα νεοελληνικά στα κλασσικά λύκεια στο ημερήσιο πρόγραμμα.

Chapeau!

Kαι η Ελλάδα;

Θοῦ, κύριε, φυλακὴν τῷ στόματί μου καὶ θύραν περιοχῆς περὶ τὰ χείλη μου.

 

ΡΗΡ: Αύριο θα δημοσιεύσουμε τον χαιρετισμό στην εκδήλωση της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδιας για την ελληνική Παιδεία στο εξωτερικό,  κυρίας Ζέττας Μακρή.