Πόλεμος στην Ουκρανία: Η CIA είχε πληροφορίες για τη ρωσική εισβολή από το περασμένο φθινόπωρο

Από το περασμένο φθινόπωρο άρχισε η συλλογή πληροφοριών για το σχέδιο του Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία, λέει ο επικεφαλής της CIA.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας άρχισαν το περασμένο φθινόπωρο να συλλέγουν «ανησυχητικές και λεπτομερείς» πληροφορίες για το σχέδιο μιας «νέας μεγάλης εισβολής» στην Ουκρανία από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος «ταλαντευόταν» εξαιτίας της φιλοδοξίας και της ανασφάλειας που ένιωθε, σύμφωνα με τον διευθυντή της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς.

Μιλώντας σήμερα στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια, στην πρώτη δημόσια ομιλία του από την ανάληψη της ηγεσίας της CIA πέρυσι, ο Μπερνς ανέφερε ότι οι αμερικανικές πληροφορίες ήταν «ζωτικής σημασίας» για την αντίσταση της Ουκρανίας απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις.

Ο επικεφαλής της CIA δεν έκρυψε επίσης τον αποτροπιασμό του για τις δολοφονίας αμάχων στην Μπούκα, λέγοντας πως τα «εγκλήματα» που διέπραξε ο ρωσικός στρατός στην ουκρανική πόλη ήταν «φρικτά».

Όταν ο Μπάιντεν προέβλεψε ότι ο Πούτιν θα εισβάλει στην Ουκρανία

Χρειάστηκε να περάσουν αρκετοί μήνες, πάντως, μέχρι ο ίδιος ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών,Τζο Μπάιντεν, να προβλέψει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα επιχειρήσει να εισβάλει στην Ουκρανία.

«Εκτιμώ ότι θα εισβάλει», δήλωσε ο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου 2022, αναφερόμενος στο σενάριο αυτό στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως πιστεύει ότι ο Ρώσος ομόλογός του δεν θα ήθελε έναν «πόλεμο μεγάλης κλίμακας» και προειδοποίησε για «βαριές» απώλειες στο πεδίο της μάχης και πρωτοφανείς «σκληρές» κυρώσεις κατά της ρωσικής οικονομίας.

«Σας τα λέγαμε» – Πώς η Δύση αγνόησε τις χώρες που ήξεραν τον Πούτιν καλύτερα

Ωστόσο, το Politico, σε άρθρο του 14 ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου, φιλοξένησε δηλώσεις αξιωματούχων από την Πολωνία και τις Βαλτικές χώρες (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία), που κατηγορούν τη Δύση ότι δεν πήρε υπόψιν τις προειδοποιήσεις τους για τα σχέδια του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όπως ανέφερε το Politico στις 9 Μαρτίου, αυτές οι χώρες χτυπούσαν το καμπανάκι του κινδύνου για την «επεκτατική απειλή» της πολιτικής του Ρώσου προέδρου.

Μάλιστα, οι αξιωματούχοι αυτών των χωρών, ανάμεσα σε άλλα, επιρρίπτουν ευθύνες στην Άνγκελα Μέρκελ, που ήταν ανάμεσα στους ηγέτες οι οποίοι επέλεξαν έναν πολιτικό και οικονομικό κατευνασμό του Πούτιν.

Τα «καρφιά» της Πολωνίας

«Οι Δυτικοευρωπαίοι, μας σνόμπαραν και μας χειραγωγούσαν τα τελευταία τριάντα χρόνια», δήλωσε ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι, «ενώ κατηγορούσαν αυτές τις χώρες ότι είναι υπερβολικά αγχώδεις, υπερευαίσθητες και προκατειλημμένες με τη Ρωσία».

Στη συνέχεια, ο ίδιος, που ήταν υπουργός Άμυνας της Πολωνίας το 2006, συνέκρινε την συμφωνία Γερμανίας και Ρωσίας για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream (που διαπερνούσε και την Πολωνία) με το Σύμφωνα Μολότοφ – Ρίμπεντροπ του 1939.

Το Politico σημειώνει ότι οι Πολωνοί και οι βαλτικές χώρες είδαν την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία ως ένα «αποφασιστικό κατώφλι» που ανέβηκε ο Πούτιν και έδειχνε τι σχεδιάζει για το μέλλον. Όπως σημειώνεται, σε άκαρπες συναντήσεις στις Βρυξέλλες, οι διπλωμάτες αυτών των κρατών είδαν ότι οι Δυτικοί δεν ήταν διατεθειμένοι να αποφασίσουν βαριές κυρώσεις για τη Μόσχα, παρά την εισβολή της σε μια χώρα σύμμαχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνέχεια, το άρθρο του Politico αναφέρει ότι η γνώση αυτών των κρατών για τη Ρωσία έχει βαθιές ρίζες και θυμίζει, για παράδειγμα, ότι η Πολωνία έχασε την ανεξαρτησία της τον 18ο αιώνα από μια συμμαχία που είχε ρωσική ηγεσία, πάλεψε ενάντια στη Ρωσία σε δύο αποτυχημένες εξεγέρσεις τον 19ο αιώνα, ενώ αναφέρεται και στα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης. Ανάμεσα σε άλλα, στο άρθρο υπογραμμίζεται ότι το 1939 η Σοβιετική Ένωση κατέλαβε τη μισή Πολωνία, εκτέλεσε 20 χιλιάδες φυλακισμένους, ενώ έστειλε στην εξορία εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.

Η κομβική ομιλία Πούτιν

Το άρθρο, στη συνέχεια, κάνει λόγο για την ομιλία του Πούτιν στο Μόναχο το 2007, όταν ο Ρώσος πρόεδρος επιτέθηκε στις ΗΠΑ και τις κατηγόρησε ότι είχαν δημιουργήσει ένα μονολιθικό κόσμο, «στον οποίο υπάρχει ένας αφέντης, ένας κυρίαρχος», έκανε κριτική στην επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, ενώ έκανε δηλώσεις με τις οποίες δεν αποδεχόταν το status quo που είχε δημιουργηθεί στην Ευρώπη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ο Σικόρσκι, μάλιστα, εκείνη την περίοδο έγινε ο κορυφαίος διπλωμάτης της Πολωνίας και ξεκίνησε να ζητάει περισσότερα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στη χώρα του, κάτι που θεωρήθηκε εξοργιστικό, όπως λέει ο ίδιος.

«Δεν ξέρετε τίποτα»

Έπειτα, το Politico παρουσιάζει τη στάση των Βαλτικών χωρών, που κινούνται στο ίδιο μοτίβο με την Πολωνία.

Οι Εσθονοί, για παράδειγμα, θυμούνται την «κυβερνο-επίθεση» που είχε γίνει το 2007 στη χώρα, όταν είχε αποφασιστεί να μετακινηθεί ένα Σοβιετικό «Μνημείο για τους Απελευθερωτές της Εσθονίας» από το κέντρο της πρωτεύουσας Ταλίν.

Η Ρωσία δεν είχε αποδεχθεί τη συμμετοχή της σε αυτή τη γιγάντια «κυβερνο-επίθεση» από σχεδόν ένα εκατομμύριο υπολογιστές «ζόμπι».

Όταν οι Εσθονοί αξιωματούχοι παρουσίαζαν στους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ τις ανησυχίες τους, αυτοί απαντούσαν: «Ωχ, δεν ξέρετε για τι μιλάτε, είστε απλώς Ρωσοφοβικοί».

Ο Ρίχαρντ Κολς, επικεφαλής της Επιτροπής της λετονικής Βουλής για τα διεθνή θέματα, δήλωσε ότι η Ρίγα είχε προειδοποιήσει το ΝΑΤΟ για τις ρωσικές επιδιώξεις πριν από την εισβολή της στη Γεωργία το 2008.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έβρισκε πολύ δύσκολο να πείσει τους συμμάχους της χώρας από τη Δύση, πόσο επικίνδυνος θα μπορούσε να γίνει ο Πούτιν.

«Τεχνητή δημιουργία» η Ουκρανία, έλεγε ο Πούτιν

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Λίνας Λινκεβίτσιους, από τη δική του πλευρά, υπογράμμισε την έλλειψη δράσης εκ μέρους της Δύσης τα τελευταία 15 χρόνια, ενώ θυμήθηκε ότι το 2008 ο Πούτιν είχε χαρακτηρίσει την Ουκρανία ως μια «τεχνητή δημιουργία».

«Ο Πούτιν εννοεί αυτά που λέει», είπε ο Λινκεβίτσιους και «τώρα, το να προσποιούμαστε ότι είμαστε έκπληκτοι, ότι κάτι πήγε λάθος, αυτό πάει πολύ».

Τέλος, ο Εσθονός πρόεδρος, την εποχή της μεγάλης «κυβερνο-επίθεσης», Τόομας Χέντρικ Ίλβες, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά:

«Μην κάνετε πολιτική με τη Ρωσία, χωρίς να συμβουλευτείτε τους ανθρώπους που ξέρουν τη Ρωσία πολύ περισσότερο απ’ ό,τι εσείς (σ.σ. οι Δυτικοευρωπαίοι). Μην εμπιστεύεστε ανθρώπους που έχουν εκπαιδευτεί ως διπλωμάτες, αλλά δεν έχουν πραγματική κατανόηση των μοτίβων της ρωσικής συμπεριφοράς».

ΠΗΓΗ: in.gr