“Καλά κρατεί” η κρίση στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης

Χαρακτήρα μιας ατέρμονης αντιπαράθεσης τείνει να λάβει η κρίση που τους τελευταίους μήνες μαστίζει την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης με τα εκατέρωθεν εμπλεκόμενα πρόσωπα και τις επιτροπές να ερίζουν καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη (;) ο οικονομικός έλεγχος από την Διευρυμένη Εξελεγκτική Επιτροπή.  Μία ακόμη φάση της αντιδικίας διαδραματίστηκε το βράδυ της Παρασκευής, 15 Απριλίου 2022 από την πλειοψηφία της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων με τη μορφή συνέντευξης τύπου.

Η συνέντευξη έλαβε χώρα στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια και συμμετείχαν ο Συντονιστής της Διοικούσας Επιτροπής των πρώην προέδρων, Δημήτριος Καλαμαράς, ο έτερος συντονιστής, Νίκος Διαμαντίδης, ο επικεφαλής της Οικονομικής Επιτροπής της παρέλασης, Χρήστος Βουρνάς, ο πρωτοδιορισθείς πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής, Δημήτριος Α. Γωνιάς, ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου και τηλεφωνικά ο πρώην πρόεδρος, Ηλίας Τσεκερίδης.

Η συνέντευξη έλαβε χώρα μια ημέρα μετά την ακρόαση που είχαν οι δικηγόροι των δύο πλευρών της Ομοσπονδίας με τον Ανώτατο Δικαστή για την μήνυση που έχουν καταθέσει οι ίδιοι εις βάρους των κ.κ. Γιώργου Γεωργόπουλου, Απόστολου Τομόπουλου, Νικολάου Βέλλιου, Τιμολέοντα Κακούρου και Ιωάννη Κουταλή και μέσω της οποίας ζητούσαν αυστηρά προστατευτικά μέτρα.

Στην συνέντευξη Τύπου, έγινε, ως επί το πλείστο, εκ νέου αναδρομή σε γεγονότα του παρελθόντος, τα οποία έχει στηλιτεύσει επανειλημμένως η πλειοψηφία της Διοικούσας Επιτροπής.

“Εγώ ήμουν πάντα υπέρ του οικονομικού απολογισμού.  Επίσης, ήμουν πάντα στο πλευρό του Γεωργόπουλου και του Τομόπουλου.  Άλλωστε αυτοί με έφεραν στην Ομοσπονδία.  Όταν όμως είδα πως ήθελαν πρώτα εκλογές και μετά απολογισμό, σκέφτηκα ότι κάτι δεν πάει καλά.  Αναγκάστηκα να προσχωρήσω στην ομάδα που ήθελε τον οικονομικό απολογισμό”, ανέφερε εξ αποστάσεως ο κ. Τσεκερίδης, ενώ ο Δημήτριος Α. Γωνιάς εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην Εξελεγκτική Επιτροπή.

“Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη και είμαι αισιόδοξος για τη νέα επιτροπή, για τον κ. Μάστορα, τον κ. Ράλλη, τον κ. Λυγγέρα ότι θα συνεργαστούν με τον Γιάννη Στρουμπάκη.  Όταν ήρθα εδώ 6 Ιουνίου, δεν ήξερα κανέναν και τίποτα.  Είναι ντροπή αυτό που συνέβαινε.  Πώς γίνεται να μην υπήρχαν βιβλία οικονομικά, ο ένας να έχει πάρει τα έγγραφα στο σπίτι του, ο άλλος… στην γιαγιά του, τι είναι αυτά τα πράγματα.  Γιατί έχω προσχωρήσει με τους συγκεκριμένους ανθρώπους;  Η διαφορά είναι ότι αυτοί εδώ οι κύριοι – τους οποίους επίσης δεν ήξερα – στήριζαν εξ αρχής τον οικονομικό έλεγχο.  Αναφορικά με την παρέλαση όμως, πρέπει να υπάρξει ομόνοια”, τόνισε ο κ. Γωνιάς.

Από την πλευρά τους, τόσο ο έτερος Συντονιστής, Νίκος Διαμαντίδης, όσο και ο Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, επιτέθηκαν προσωπικά στον πρώην πρόεδρο, Πέτρο Γαλάτουλα, τον οποίο κατέδειξαν ως “βασικό υπεύθυνο” για την αναταραχή και τα ερωτηματικά στην Ομοσπονδία, εστιάζοντας στην οικονομική διαχείριση επί των ημερών του αλλά και των αμφιλεγόμενο απολογισμό της παρέλασης του 2019. “Ο απολογισμός του κ. Γαλάτουλα για την παρέλαση αυτή είναι για τα σκουπίδια”, δήλωσε ο κ. Μεϊμάρογλου, ενώ ο κ. Διαμαντίδης έβαλε στο κάδρο και τους κ.κ. Γεωργόπουλο και Τομόπουλο. “Γεωργόπουλος και Τομόπουλος, όταν ήμουν εγώ πρόεδρος, είχαν τιμωρηθεί, διότι υπήρχαν παρασπονδίες.  Μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα τους φέραμε πάλι πίσω γιατί δεν είχαμε άτομα, αλλά και τους χρειαζόμασταν”, είπε ο κ. Διαμαντίδης.

Στην δική του τοποθέτηση, ο Χρήστος Βουρνάς τόνισε ότι ζητούμενο για την Ομοσπονδία ήταν ανέκαθεν η οικονομική διαφάνεια, ενώ, αναφορικά με την φετινή παρέλαση, όπου έχει τον συντονισμό των οικονομικών ο ίδιος, δεσμεύτηκε ότι θα γίνει δημοσίευση του απολογισμού στα ΜΜΕ για παν ενδιαφερόμενο.

“Πρέπει να γνωρίζουν που πήγε μέχρι και το τελευταίο δολάριο.  Ο δικός μας απολογισμός θα έχει νοικοκυρεμένη, εταιρική μορφή και θα δημοσιευθεί σε εφημερίδες και ιστοσελίδες.  Δεν έχει κανένας να φοβάται για το πού πηγαίνουν τα χρήματά του.  Θα υπάρξει πλήρης διαφάνεια”, ήταν το περιεχόμενο των δηλώσεων του Χρήστου Βουρνά.

Η συνέντευξη Τύπου επήλθε μετά από μια ανακοίνωση την οποία εξέδωσε πρόσφατα η Διοικούσα Επιτροπή των πρώην προέδρων, η οποία χαιρέτιζε μεν την διεύρυνση της Εξελεγκτικής Επιτροπής με συναίνεση και του αμφιλεγόμενου Διοικητικού Συμβουλίου, παρόλα αυτά όμως, όπως υποστηρίχθηκε,  χρησιμοποιούσε επιθετικό ύφος, για το οποίο κατηγορήθηκε ότι “δυναμιτίζει το κλίμα”.  Ο Δημήτριος Καλαμαράς τόνισε ότι η συνέντευξη είναι “απάντηση και όχι πρώτο χτύπημα”, κάνοντας λόγο για ένταση που δημιούργησε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της 19ης Σεπτεμβρίου, Γεώργιος Γεωργόπουλος, απέναντι στον Δημήτριο Α. Γωνιά, σε μια περίοδο κατά την οποία υποτίθεται ότι υπάρχει συμφωνία για αποκλιμάκωση, λόγω της παρέλασης.   “Την πρώτη γροθιά την έριξαν εκείνοι.  Εμείς ήμασταν υποχρεωμένοι να απαντήσουμε”, είπε ο κ. Καλαμαράς.

Ωστόσο τόσο ο κ. Καλαμαράς, ο κ. Διαμαντίδης και κ. Μεϊμάρογλου που συμμετείχαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες στο διοικητικό συμβούλιο και κατείχαν ανώτατα αξιώματα, όσο και ο κ. Βουρνάς ερωτηθέντες για τυχόν προσωπικές τους ευθύνες ισχυρίστηκαν ότι άλλοτε δεν γνώριζαν, ότι άλλοτε δεν εισακούγονταν οι απόψεις τους,  άλλοτε ότι αποτελούσαν την μειοψηφία και ότι δεν ευθύνονται οι ίδιοι παρά μόνον ο Πέτρος Γαλάτουλας και ο Γιώργος Γεωργόπουλος.

Οι δυο πλευρές αναμένεται να τεθούν αντιμέτωπες δικαστικά στις 10 Μαϊου, με την κυρίως εκδίκαση της μήνυσης εναντίον των Γεωργίου Γεωργόπουλου, Νίκου Βέλλιου, Απόστολου Τομόπουλου, Ιωάννη Κουταλή και Τιμολέοντος Κακούρου, που έχει υποβληθεί από την Διοικούσα Επιτροπή.  Να αναφερθεί ότι τα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα, που ζήτησαν οι ενάγοντες, απορρίφθηκαν, ως επί το πλείστον, από τον δικαστή, και άπαντες αναμένουν την τελική εξέλιξη.

Πληροφορίες από ekirikas/anamniseis-επιμέλεια Χρήστος Μαλασπίνας.

Φωτογραφία: Από αριστερά διακρίνονται οι Δημήτριος Α. Γωνιάς, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, Νίκος Διαμαντίδης, Δημήτριος Καλαμαράς και Χρήστος Βουρνάς. – Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.