Η Μελβούρνη θα «πλημμυρίσει» από Ελλάδα!

Ο Ελληνισμός της Αυστραλίας, για πρώτη φορά μετά την πανδημία, προσέρχεται και πάλι μαζικά, αλλά και με κατάνυξη, στους ελληνορθόδοξους ναούς όλης της χώρας και ζει το Θείο Δράμα.

Η προσέλευση πιστών θα κορυφωθεί την Μεγάλη Πέμπτη, τη Μεγάλη Παρασκευή και το βράδυ της Ανάστασης, ενώ την Κυριακή του Πάσχα θα ακολουθήσει το μεγάλο ξεφάντωμα.

Φέτος, παράλληλα με το Πάσχα, που θα το γιορτάσουμε επιτέλους χωρίς περιορισμούς (αλλά πάντα με προσοχή) ο Ελληνισμός της Μελβούρνης φέτος θα έχει μαζί του και τους Εύζωνες από την Ελλάδα, αλλά και μια σημαντικότατη έκθεση ελληνικών αρχαιοτήτων από την Ελλάδα. Σχετικά ρεπορτάζ στις εσωτερικές σελίδες.

ΟΙ ΕΥΖΩΝΕΣ

Χθες το βράδυ αναμενόταν στη Μελβούρνη το Άγημα της Προεδρικής Φρουράς.

Τη Μεγάλη Πέμπτη, 21 Απριλίου (σήμερα) οι Εύζωνες θα δώσουν το παρών σε τελετή κατάθεσης στεφάνων που διοργανώνεται από το Lemnos Gallipoli Commemorative Committee στην Πλατεία Λήμνος-Καλλίπολη στο προάστιο Albert Park, ενώ αύριο Παρασκευή, 22, θα συμμετάσχουν στην ετήσια εκδήλωση που διοργανώνεται από το Νοσοκομείο Austin Repatriation αφιερωμένη στους Αυστραλούς στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στην Ελλάδα.

Το Μεγάλο Σάββατο, 23 Απριλίου, θα παρευρεθούν στην ειδική τελετή μνήμης για την Μάχη της Καλαμάτας που διοργανώνεται από τον Σύλλογο Καλαμάτας «23 Μαρτίου» στο Αυστραλοελληνικό Μνημείο.

Με την Προεδρική Φρουρά να συμμετέχει ενεργά, θα εορταστεί και το Πάσχα φέτος στην Μελβούρνη.

Το Άγημα της Προεδρικής Φρουράς θα βρίσκεται στην Ενορία Αγίων Αναργύρων της Κοινότητας Oakleigh τη Μεγάλη Παρασκευή στην Ακολουθία και την Περιφορά του Επιταφίου όπου θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, βοηθούμενος από τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Σωζοπόλεως κ. Κυριακό και Κερασούντος κ. Ευμένιο.

Το βράδυ της Ανάστασης, οι Εύζωνες θα βρίσκονται στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ευσταθίου South Melbourne, όπου θα χοροστατήσει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σωζοπόλεως κ. Κυριακός, καθώς και στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Χριστού Thomastown, όπου θα χοροστατήσει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερασούντος κ. Ευμένιος.

Τέλος, στον Εσπερινό της Αγάπης θα συμμετέχουν οι Εύζωνες στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ευσταθίου καθώς και στη Μονή Άξιον Εστί. Εντυπωσιακή αναμένεται να είναι η φρούρηση του Ελληνικού Μουσείου στην καρδιά της Μελβούρνης από το άγημα της Προεδρικής Φρουράς, που θα λάβει χώρα την Τετάρτη, 27 Απριλίου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η Προεδρική Φρουρά θα έχει επίσημη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο την Μεγάλη Παρασκευή το απόγευμα.

Επίσης, οι Εύζωνες μαζί με τους αξιωματικούς τους θα επισκεφθούν το κτίριο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, όπου θα έχουν συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο, το Ίδρυμα «Αγάπη» καθώς και τα γραφεία της Πρόνοιας στο Brunswick.

Τα τρία ημερήσια σχολεία, Κολλέγιο «Άγιος Ιωάννης», Oakleigh Grammar και Alphington Grammar καθώς και το απογευματινό Κολλέγιο «Ο Νέστορας» θα επισκεφθεί η Προεδρική Φρουρά όπου και θα συμμετάσχουν στις τιμητικές εκδηλώσεις.

Στη Μελβούρνη της Αυστραλίας εγκαινιάζεται η έκθεση «Ανοικτοί Ορίζοντες. Αρχαία ελληνικά ταξίδια και επαφές».

Μεγάλη έμφαση δίνει η κυβέρνηση της Βικτώριας στην έκθεση «Ανοικτοί Ορίζοντες. Αρχαία ελληνικά ταξίδια και επαφές», που θα εγκαινιαστεί σε λίγες μέρες στη Μελβούρνη.

«Με την έκθεση αυτή θα συνδέσουμε και πάλι την ελληνική παροικία της Μελβούρνης με σημαντικότατα κομψοτεχνήματα της αρχαίας Ελλάδας» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωσή της.

Η έκθεση αυτή που είναι προϊόν δημιουργικής συνέργειας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το Μουσείο της Μελβούρνης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και των Μουσείων της Βικτώριας Αυστραλίας, θα φιλοξενείται από τις 23 Απριλίου έως τις 14 Αυγούστου 2022, στο Μουσείο της Μελβούρνης, στην Αυστραλία. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη.

Ο »Νέος Κόσμος» που είναι χορηγός της έκθεσης αυτής μίλησε με την δρ Άννα Βασιλική Καραπαναγιώτου, διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, η οποία βρίσκεται στη Μελβούρνη και μάλιστα θα δώσει και σχετική διάλεξη την ημέρα των εγκαινίων.

H συνέντευξή της θα δημοσιευθεί στην αγγλική μας έκδοση το Σάββατο.

«Σε όλες τις περιόδους της ιστορίας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, οι Ελληνες ταξιδεύουν σε κάθε άκρη του κόσμου ακολουθώντας και εξερευνώντας τους ανοιχτούς ορίζοντες των θαλασσών.

Τα στοιχεία που έφεραν, όπου κι αν έφτασαν, είναι ο κοσμοπολιτισμός και η εξωστρέφεια, μαζί με τη δυνατότητα της προσαρμογής, της δημιουργικής αξιοποίησης των ξένων επιρροών. Αυτά τα αναπόσπαστα στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού, φέρουν οι Έλληνες σε όλο τον κόσμο, φέρουν και οι Ελληνες της Αυστραλίας», δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Φόρος τιμής στην πολυάριθμη ελληνική κοινότητα της Μελβούρνης

«Η έκθεση «Ανοικτοί Ορίζοντες. Αρχαία ελληνικά ταξίδια και επαφές» αποτελεί έναν οφειλόμενο φόρο τιμής, τόσο στην πολυάριθμη ελληνική κοινότητα της Μελβούρνης και της Αυστραλίας, που εδώ και δεκαετίες διατηρεί ισχυρό το ελληνικό πνεύμα παρά τη μεγάλη απόσταση από την πατρίδα, όσο και στην Αυστραλία, μια μεγάλη χώρα, που τους υποδέχθηκε φιλόξενα και με γενναιοδωρία», τόνισε η Λίνα Μενδώνη.

«Είμαστε πολύ υπερήφανοι που φέραμε αυτή την έκθεης στην Βικτώρια δήλωσε η Danny Perason ( Minister for Creative Industries) ενώ ο Εργατικός βουλευτής Στηβ Δημόπουλος έκανε λόγο για «ιστορική επανασύνδεση της παροικίας με την ιστορική κληρονομιά της».

Μέσα από 44 εμβληματικά έργα τέχνης του μεγαλύτερου μουσείου της Ελλάδας, που καλύπτουν μία χρονική περίοδο τεσσάρων χιλιετιών, ο επισκέπτης πλοηγείται σε καινούργιες θάλασσες της αρχαίας ελληνικής ιστορίας. Το νοητό νήμα που διαπερνά την έκθεση αφορά στο πώς τα ταξίδια και οι επαφές με άλλους λαούς και πολιτισμούς ζωογόνησαν το πνεύμα και επέδρασαν στο αρχαιοελληνικό γίγνεσθαι.

Ένα από τα πολλά εκθέματα. Φώτο: Σταυρούλα Λαμπροπούλου

Τα εκθέματα εικονογραφούν την ελληνική εμπορική διασπορά αλλά και τις πολεμικές αναταράξεις, τις ακμάζουσες ελληνικές αποικίες αλλά και τις παροικίες ξένων στον ελλαδικό χώρο, τις εγχώριες θρησκευτικές αντιλήψεις αλλά και την ενσωμάτωση νέων λατρευτικών στοιχείων.

Είναι ένα εκκρεμές που αέναα κινείται ανάμεσα στην αρχαιοελληνική ιδιοσυγκρασία και σε διαμορφωτικές εμπειρίες μέσα από την επικοινωνία. Μέσα από την ώσμωση προέκυψε η ιδιαίτερη πολιτισμική ταυτότητα του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Η έκθεση «Ανοικτοί Ορίζοντες. Αρχαία ελληνικά ταξίδια και επαφές», θα φιλοξενείται από τις 23 Απριλίου έως τις 14 Αυγούστου 2022, στο Μουσείο της Μελβούρνης.

Πηγή: neoskosmos.com