Σημαντικό το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Στις 16 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο Λευκό Οίκο,  όπως ανακοίνωσε η ομογενής εκπρόσωπος, Τζεν Ψάκι.  Ωστόσο όσο σημαντική και έαν είναι η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ (όπως επισήμανε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, οι κ. Μητσοτάκης και Μπάιντεν θα συζητήσουν για το Ουκρανικό, την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή ασφάλεια αλλά και τις διμερείς οικονομικές σχέσεις) σημαντική κρίνεται και η ομιλία που θα απευθύνει ο κ. Μητσοτάκης την επόμενη ή μεθεπόμενη ημέρα, σε κοινή συνεδρίαση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η επίσκεψη θα σημαδευτεί θετικά και από παράλληλες επαφές του κ. Μητσοτάκη με ομογενείς και παράγοντες της ομογένειας ενώ, όπως έγινε γνωστό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα παρακολουθήσει τον εορτασμό και την παρέλαση για την Ελληνική Επανάσταση στο Σικάγο (22 Μαΐου). Εξάλλου -κι ενώ το Πρόγραμμα της επίσκεψης βρίσκεται ακόμη υπό τελική επεξεργασία- ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Βοστώνη (23 Μαϊου) όπου θα μιλήσει στο Boston College.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν προσβλέπει στην υποδοχή του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου 2022. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού παρέχει την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την ισχυρή διμερή μας συνεργασία και να γιορτάσουμε τα 201 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας. Οι ηγέτες θα συζητήσουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες με τους Συμμάχους και τους εταίρους για την υποστήριξη του λαού της Ουκρανίας και την επιβολή οικονομικού κόστους στη Ρωσία για την απρόκλητη επιθετικότητά της. Θα συζητήσουν τη στενή μας συνεργασία σε παγκόσμιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής ασφάλειας. Οι ηγέτες θα κάνουν απολογισμό των κοινών μας προσπαθειών για την προώθηση της παγκόσμιας ασφάλειας μέσω του ΝΑΤΟ, καθώς και των κοινών μας στόχων για ειρήνη και ευημερία στην περιοχή. Θα εορτάσουν επίσης την ιστορία, τις δημοκρατικές αξίες και τους εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς που έχουν ενώσει τους λαούς και τις χώρες μας για γενιές», ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου,  κ. Ψάκι.

Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού

Λιτή ήταν η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού Γραφείου στην Αθήνα: «Στις 16 Μαΐου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Joe Biden».

Εκτιμήσεις για τις συνομιλίες Μητσοτάκη- Μπάιντεν

Όπως γράφει to newpost.gr, η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας ότι οι ΗΠΑ θα ζητήσουν από την Αθήνα περαιτέρω υποστήριξη της Ουκρανίας τόσο σε επίπεδο κυρώσεων προς τη Ρωσία, διευκολύνσεων της Συμμαχίας μέσω Σούδας και Αλεξανδρούπολης όσο και επιπλέον στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο την ώρα που η μία μετά την άλλη οι χώρες της Δύσης αποστέλλουν συνεχώς στρατιωτικό υλικό.

Η Ελλάδα αποτελεί μια από τις ελάχιστες χώρες του ΝΑΤΟ που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους Ρωσικής κατασκευής οπλικά συστήματα κυρίως αντιαεροπορικά. Με αιχμή τους πυραύλους S-300 αλλά και τους TOR M1 και OSA στους οποίους στηρίζεται η αντιαεροπορική άμυνα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Επιπλέον διαθέτει τα πανίσχυρα αντιαρματικά Kornet αλλά και τα αερόστρωμνα του Πολεμικού Ναυτικού Zubr.

Η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν προτίθεται να αποδυναμώσει την άμυνα της χώρας παραχωρώντας κρίσιμα οπλικά συστήματα. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για οπλισμό των  νησιών τα οποία έχουν μπει στο στόχαστρο της Τουρκίας η οποία εμφανίζει όλο και πιο έντονες αναθεωρητικές τάσεις «στοχοποιώντας» και απαιτώντας αποστρατικοποίηση. Σε τυχόν νύξη από πλευράς ΗΠΑ για διάθεση αυτών των όπλων στην Ουκρανία η Αθήνα θα μπορούσε  ενδεχομένως να το συζητήσει  όπως αναφέρουν πληροφορίες μόνο σε περίπτωση πλήρους αντικατάστασής τους και άμεσα από ανάλογης ισχύος Δυτικά οπλικά συστήματα. Όπως οι Patriot οι οποίοι ήδη βρίσκονται στη «φαρέτρα» του Ελληνικού οπλοστασίου αλλά και μια σειρά από ανάλογων δυνατοτήτων συστήματα τα οποία θα αποτελέσουν την αντιαεροπορική ομπρέλα στο Αιγαίο έναντι της Τουρκικής απειλής. Με την Αθήνα να τονίζει με αυτόν τον τρόπο την σταθερή προσήλωσή της στη Συμμαχία και να «δείχνει» την Τουρκία ως τη χώρα που παίζει διπλό παιχνίδι. Στο «κάδρο» αναμένεται να τεθούν οι Τουρκικοί S-400 καθώς η Άγκυρα κάθε άλλο παρά διάθεση δείχνει να «παγώσει» το πρόγραμμα.

Το ΓΕΕΘΑ με δεδομένη τη στάση της Ελλάδας στο Ουκρανικό φαίνεται ότι έχει καταλήξει στην απόφαση να σταματήσει κάθε εξοπλιστική σχέση με τη Ρωσία και αυτό αφορά κυρίως την υποστήριξη και εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων Ρωσικής κατασκευής οπλικών συστημάτων που διαθέτει. Άλλωστε ακόμα και να το επιθυμούσε θεωρείται αδύνατο η Μόσχα να συνεχίσει την υποστήριξή τους. Με την τεχνογνωσία που ήδη διαθέτουν τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν επιχειρησιακά και στον μέγιστο βαθμό τα Ρωσικά οπλικά συστήματα ενώ σταδιακά και σε βάθος χρόνου σχεδιάζεται να αρχίσει η αντικατάστασή τους. Εκτός εάν αυτό επισπευσθεί από τις εξελίξεις.

Το «κλειδί» πάντως σε μια Ελληνοαμερικανική συμφωνία για ακόμη πιο ενεργό ρόλο της Αθήνας στο Ουκρανικό και στη σύγκρουση της Δύσης με τη Μόσχα  να αποτελεί η είσοδος της Ελλάδας στο πρόγραμμα του Stealth μαχητικού 5ης γενιάς F-35. Την ώρα μάλιστα που οι ΗΠΑ διαμηνύουν ότι είναι έτοιμες σε αντίθεση με την Τουρκία η οποία έχει τεθεί εκτός προγράμματος να βάλουν την Ελλάδα και την Πολεμική μας Αεροπορία στο κλειστό club του F-35. Αυτό άλλωστε τόνισε πρόσφατα και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο πώλησης στην Τουρκία 40 μαχητικών F-16 και εκσυγχρονισμό ακόμη 80. Ενώ πρόσφατα όπως είχε αποκαλύψει το Newpost κλιμάκιο της Αμερικανικής κυβέρνησης επισκέφθηκε την Αθήνα και πρότεινε στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας 20 F-35 έναντι περίπου 3,5 δις. Με αυτά τα δεδομένα μόνο έκπληξη δεν θα αποτελέσει μια συζήτηση για το μαχητικό 5ηςγενιάς μεταξύ Μητσοτάκη και Μπάιντεν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, καταλήγει το δημοσίευμα του newpost.gr.