Ευνοϊκή απόφαση για την ομογενή πολιτικό Νικόλ Μαλλιωτάκη

Φωτογραφία Αρχείου: Νικόλ Μαλλιωτάκη

Νέα Υόρκη.- Τελεσίδικα αντισυνταγματικές έκρινε τις νέες εκλογικές Περιφέρειες το Πολιτειακό Εφετείο της Νέας Υόρκης, επικυρώνοντας τις αποφάσεις των δυο πιο χαμηλόβαθμών δικαστηρίων και δίνοντας εξουσιοδότηση για άμεση επαναχάραξη σε ουδέτερο εντολοδόχο.

Πρόκειται για μια απόφαση – “βόμβα”, η οποία ανατρέπει το σκηνικό που είχε διαμορφωθεί ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του προσεχούς Νοεμβρίου, ανατρέποντας συσχετισμούς δυνάμεων, χρονοδιαγράμματα των διαδικασιών, υποψηφιότητες αλλά, ενδεχομένως, και τις λεπτές ισορροπίες για την διαμόρφωση της πλειοψηφίας στην επόμενη θητεία της Ομοσπονδιακής Βουλής.

Σύμφωνα με τους New York Times, το Πολιτειακό Εφετείο (New York State Court of Appeals), μέσω μιας εκτενούς αιτιολόγησης 32 σελίδων, “αδειάζει” τους Δημοκρατικούς του Όλμπανυ, θεωρώντας ότι παρενέβησαν την συνταγματική αναθεώρηση της Πολιτείας το 2014, βάσει της οποίας απαγορευόταν οποιαδήποτε απόπειρα διαμόρφωσης των εκλογικών χαρτών με κίνητρα πολιτικής μεροληψίας (gerrymandering).

Παρά το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί της Νέας Υόρκης υποστήριζαν ότι η επαναχάραξη ήταν δίκαιη και πως η ισχυροποίησή τους σε ορισμένες Περιφέρειες προέκυπτε από την ούτως ή άλλως συντριπτική πλειοψηφία του κόμματος στην Πολιτεία, το δικαστήριο δεν πείστηκε, στέλνοντας τους χάρτες που χαράχτηκαν από τους Πολιτειακούς Αντιπροσώπους στον κάλαθο των αχρήστων και ενεργοποιώντας την επανεκκίνηση της διαδικασίας χωρίς κομματική εμπλοκή.

Η εξέλιξη αυτή ευνοεί, μεταξύ άλλων, και την ομογενή Ρεπουμπλικανή Βουλευτή της Περιφέρειας 11, Νικόλ Μαλλιωτάκη (Nicole Malliotakis), η οποία θα είχε αρκετά δύσκολο έργο εάν έπρεπε να απευθυνθεί σε μια συνοικία όπως το Παρκ Σλόουπ, η οποία θα μπορούσε να ακυρώσει το πλεονέκτημα που αντλούσε από την βάση της στο Στάτεν Άιλαντ.

Η Νικόλ Μαλλιωτάκη

Αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης, η κ. Μαλλιωτάκη, με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα, χαιρέτισε την εξέλιξη, κάνοντας λόγο για επικράτηση απέναντι στην “διεφθαρμένη μηχανή του Όλμπανυ”.

“Η ανώτατη βαθμίδα των δικαστηρίων της Νέας Υόρκης – το Πολιτειακό Εφετείο – ευθυγραμμίστηκε με τα δυο πιο χαμηλόβαθμα δικαστήρια, κρίνοντας τους εξόφθαλμα μεροληπτικούς βουλευτικούς χάρτες ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ και έδωσε εντολή να χαραχθούν ΝΕΟΙ από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα.

Το 2014, οι πολίτες της Νέας Υόρκης ψήφισαν για την αλλαγή στο Πολιτειακό Σύνταγμα, αφαιρώντας την δυνατότητα χάραξης εκλογικών περιφερειών από την Πολιτειακή Αντιπροσωπεία και υιοθέτησαν ρητορική βάσει της οποίας “οι περιφέρειες δεν θα πρέπει να χαράσσονται για να αποθαρρύνουν των ανταγωνισμό ή με την πρόθεση να ευνοήσουν ή να ζημιώσουν ήδη εκλεγμένους ή άλλους υποψήφιους και πολιτικά κόμματα”.

Παρά την προσπάθειά τους να παραπλανήσουν τους ψηφοφόρους με το να τους δώσουν πίσω την δύναμη σε ένα άλλο δημοψήφισμα τον περασμένο Νοέμβριο, οι πολίτες της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσαν την αντίθεσή τους στην προοπτική να πάρει πίσω τον έλεγχο της διαδικασίας η Πολιτειακή Αντιπροσωπεία.

Οι Δημοκρατικοί του Όλμπανι αγνόησαν την θέληση των πολιτών και προχώρησαν με την χάραξη κατάφωρα μεροληπτικών εκλογικών χαρτών.

Οι χάρτες αυτοί προσβλήθηκαν δικαστικά και κρίθηκαν αντισυνταγματικοί από το Ανώτατο Δικαστήριο, το Δευτεροβάθμιο Εφετείο και το Πολιτειακό Εφετείο.

Η θέληση των πολιτών επικράτησε απέναντι στην διεφθαρμένη μηχανή του Όλμπανυ σε μια μεγαλοπρεπή νίκη για την δημοκρατία, τις δίκαιες εκλογές και το Σύνταγμα”, ανέφερε η κ. Μαλλιωτάκη.

Πιθανό σενάριο

Πλέον, το πιθανότερο σενάριο θέλει την ομογενή Ρεπουμπλικανή Βουλευτή να μπαίνει με πλεονέκτημα στην προεκλογική μάχη, ενώ είναι άγνωστο πόσοι και ποιοι από τους επίδοξους αντιπάλους της θα επιμείνουν στην σκέψη να διεκδικήσουν την θέση, εάν έρθουν αντιμέτωποι με ένα πιο συντηρητικό εκλογικό Σώμα.

Όπως τονίζουν οι New York Times, η δικαστική απόφαση σηματοδοτεί μια βαριά ήττα για τους Δημοκρατικούς του Όλμπανι, ενώ ενδεχομένως να αποδειχθεί καθοριστική για τις προσεχείς εκλογές, εάν παραμείνουν ως έχουν αντίστοιχοι χάρτες με εύνοια προς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα από “κόκκινες” Πολιτείες, όπως είναι η Φλώριδα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως είχε αναφέρει και παλαιότερο ρεπορτάζ του “Εθνικού Κήρυκα” (“Ε.Κ.”) η εξέλιξη αυτή ανατρέπει και το πρόγραμμα των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη υποψηφίων Βουλευτών, η οποία μετατίθεται από τον Ιούνιο – που πραγματοποιείται συνήθως – για αργότερα στο καλοκαίρι και, πιθανότατα, τον Αύγουστο.

Παράλληλα, τονίζεται ότι η απόφαση αυτή του Δικαστηρίου επηρεάζει, εκτός από τις Ομοσπονδιακές Βουλευτικές Περιφέρειες, και αυτές της Πολιτειακής Γερουσίας.  Αντίθετα, δεν συμβαίνει το ίδιο με την Πολιτειακή Βουλή, καθώς η προσφυγή δεν εμπεριείχε κάποια δικαστική διεκδίκηση για τις δικές της περιφέρειες, οι οποίες παραμένουν ως έχουν.

 

Πηγή:ekirikas.com