Tο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελλάδας στη Μελβούρνη!

«Η καρδιά του Ελληνισμού χτυπά στην Αυστραλία» σημείωσε με έμφαση η υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μενδώνη στην δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν της ο Γενικός Πρόξενος κ. Κακαβελάκης στο Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης.

Στην ομιλία της η Ελληνίδα υπουργός αναφέρθηκε με ιδιαίτερα εγκωμιαστικά σχόλια και για το Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης και την πολύχρονη σχέση του με το Μουσείο Μπενάκη.

H υπουργός βρίσκεται στην Μελβούρνη για την έκθεση «Ανοικτοί Ορίζοντες.

Ένα αναμνηστικό στιγμιότυπο με όλους τους επίσημους. Φώτο: Κ. Ντεβές

 

Όπως έχουμε ήδη γράψει στο «Νέο Κόσμο» ααράντα τέσσερις θησαυροί από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο  έφτασαν από την πατρίδα στο Μουσείο της Μελβούρνης και υπόσχονται να αφηγηθούν στο κοινό ενδιαφέρουσες πτυχές του δημιουργικού και ανασυνθετικού πνεύματος του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού μέσα από την Αρχαία ελληνικά ταξίδια και επαφές» που διοργανώνει το μεγαλύτερο μουσείο της χώρας.

Η έκθεση έρχεται να προστεθεί στις συντονισμένες ενέργειες για την ενίσχυση και την ανάπτυξη της εικόνας του ΕΑΜ, την οποία «οφείλουμε πάντα να βελτιώνουμε και να εκσυγχρονίζουμε»,  είπε στον «Ε.Τ.» η αρχαιολόγος, διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου δρ Αννα-Βασιλική Καραπαναγιώτου.

«Δικαίωση»

«Η προετοιμασία της έκθεσης αποτέλεσε ένα δύσκολο και ιδιαιτέρως απαιτητικό εγχείρημα σε όλα τα επίπεδα, αλλά το αποτέλεσμα μας δικαιώνει» αναφέρει η κ. Καραπαναγιώτου επικεφαλής του ΕΑΜ, έχοντας δημιουργήσει σημαντικές διεθνείς συνεργασίες με μουσεία, πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο και επισημαίνει πως η έκθεση αυτή είναι ολοκληρωτικά μια νέα εμπειρία δημιουργίας και άψογης συνεργασίας μεταξύ δύο σημαντικών μουσειακών οργανισμών. Υπ’ αυτήν την έννοια, η νέα αυτή σύμπραξη θα λέγαμε ότι «μας ενθαρρύνει και μας δίνει ώθηση προς την εξωστρέφεια μέσα από μια πιο σύγχρονη προσέγγιση, που ορίζεται από συνεργασίες με μουσεία που φιλοξενούν και άλλους πολιτισμούς, εκτός από τον αρχαίο ελληνικό».

Η έκθεση αναπτύσσεται σε έναν χώρο περίπου 400 τ.μ., που σκηνογραφικά υπακούει στις απαιτήσεις της παρουσίασης των έργων σε μικρούς θεματικούς «σταθμούς». «Κάθε σταθμός μέσα από τα συγκεκριμένα αρχαιολογικά τεκμήρια αποτελεί και μια διαφορετική συμπυκνωμένη αφήγηση μέσα στον ιστορικό χρόνο» περιγράφει η κ. Καραπαναγιώτου.

Ο επισκέπτης -όπως εξηγεί η εξαιρετικά δραστήρια διευθύντρια- ταξιδεύει και ο ίδιος, άλλοτε με τους Κυκλαδίτες μέσα στην τρίτη χιλιετία π.Χ., άλλοτε με τους Μυκηναίους, κατά τη δεύτερη χιλιετία, που αναζητούν πρώτες ύλες σε τόπους μακρινούς και αναπτύσσουν εμπορική και διπλωματική επικοινωνία με την Αίγυπτο και τους λαούς της Εγγύς Ανατολής αλλά και της Δύσης. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να «γνωρίσει μέσα από την εικονογραφία των μυθικών ηρώων, τα ταξίδια των Ελλήνων θαλασσοπόρων του πυκνού αποικισμού σε Ανατολή και Δύση, ο οποίος εντατικοποιείται από τον 8ο αι. π.Χ. μέχρι και τον 6ο π.Χ. και συμβάλλει καθοριστικά στις επιδράσεις, κυρίως ανατολικές, στην ελληνική τέχνη και τέλος ο επισκέπτης κατανοεί ορισμένες πτυχές της πολυπολιτισμικότητας των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, μέσα από ένα πιο εσωτερικό ταξίδι, αυτό του συγκερασμού διαφορετικών θρησκευτικών αντιλήψεων και λατρειών» σημειώνει.

Η κα Μενδώνη με τον κ. Πιρπιρή

Τέσσερις χιλιετίες

Μέσα από εμβληματικά έργα τέχνης του μεγαλύτερου μουσείου της Ελλάδας, που καλύπτουν χρονική περίοδο τεσσάρων χιλιετιών, ο επισκέπτης πλοηγείται σε θάλασσες της αρχαίας ελληνικής Ιστορίας. Τα 44 εκθέματα, τα οποία αντιπροσωπεύουν σχεδόν όλες τις συλλογές του μουσείου, προέρχονται τα περισσότερα από τη μόνιμη έκθεση, όπως ο Κούρος του Πτώου, ο Αντίνοος-Οσιρις της αιγυπτιακής συλλογής, η μαρμάρινη σφίγγα της συλλογής γλυπτών, η φοινική φιάλη, η παρωπίδα του αλόγου και ο Σάραπις της συλλογής μεταλλοτεχνίας. «Αυτή ήταν μια συνειδητή επιλογή, προκειμένου να τιμήσουμε μια διοργάνωση με εκθέματα εμβληματικά και αναγνωρίσιμα. Ωστόσο, ορισμένα έργα, όπως ο Ερμαφρόδιτος για παράδειγμα, προέρχονται από τις αποθήκες, δίνοντας τη δυνατότητα να παρουσιαστούν και έργα όχι τόσο γνωστά στο ευρύ κοινό» εξηγεί η διευθύντρια. «Η επιλογή των έργων σε μια έκθεση είναι πιο δύσκολη ακόμη και από την ανάπτυξη της θεματικής της. Πρέπει τα έργα που θα επιλεγούν να τεκμηριώνουν άρτια το θέμα στο οποίο αναφέρονται, να πληρούν όλες τις αυστηρές προϋποθέσεις ασφαλούς έκθεσης, να οπτικοποιούν στα μάτια του επισκέπτη τις πληροφορίες που θέλουν να του μεταδώσουν, να μεταφέρουν με την εγγενή δύναμή τους μηνύματα και συναισθήματα. Ολα αυτά ελήφθησαν υπόψη στην επιλογή των έργων με ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα για την υπερατλαντική μετακίνησή τους» εξηγεί η κ. Καραπαναγιώτου.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΝΔΩΝΗ

​Τη στήριξη της Αυστραλίας στο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, στο πλαίσιο των αποφάσεων της UNESCO, επιβεβαίωσε στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Επικοινωνιών, Αστικών Υποδομών και Τεχνών Paul Fletcher, κατά τη συνάντηση εργασίας που είχαν, στο Σίδνεϊ.

Η Λίνα Μενδώνη συζήτησε με τον κ. Fletcher τις εξελίξεις σχετικά με τη διεκδίκηση του επαναπατρισμού των Γλυπτών στην Ελλάδα, ενώ συζήτησαν αναλυτικά το ζήτημα της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών. Όπως είπε ο Αυστραλός Υπουργός, για την χώρα του αποτελεί προτεραιότητα η προστασία των έργων τέχνης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αυστραλίας και ειδικά της τέχνης των Αβορίγινων, τεχνουργήματα της οποίας, συχνά αποτελούν αντικείμενο παράνομης διακίνησης σε όλο τον κόσμο.

Η Λίνα Μενδώνη ενημέρωσε τον κ. Fletcher για την προστασία που προσφέρει στην διαφύλαξη του πολιτιστικού αποθέματος το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα, καθώς και για τους πρόσφατους επαναπατρισμούς αρχαιοτήτων, ενώ συζητήθηκε και η στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών επί του θέματος. Κατά τη συνάντηση των δύο Υπουργών ετέθη και το θέμα της αναπτυξιακής διάστασης του πολιτισμού και η  σημασία  του τομέα για την Οικονομία, ειδικά μετά την περίοδο της πανδημίας και κυρίως για τις Δημιουργικές και Πολιτιστικές Βιομηχανίες.

Αναλυτική συζήτηση έγινε και για τα σύγχρονα εργαλεία ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου με τα οποία μπορεί να μεγιστοποιηθεί το οικονομικό αντικείμενο προς όφελος της προβολής και συντήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στο γεύμα εργασίας που παρέθεσαν στη Λίνα Μενδώνη οι ομογενείς βουλευτές της Πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Σοφία Κώτση, Σταύρος Καμπερογιάννης και Παναγιώτης Πούλος διαβεβαίωσαν την Υπουργό για την σταθερή τους στήριξη στην Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Η Υπουργός ενημέρωσε τους βουλευτές αναλυτικά για τις προτεραιότητες του Υπουργείου Πολιτισμού, και για τις σχετικές δράσεις που έχουν αναληφθεί για την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες, ιδίως για τα ΑμεΑ και τα εμποδιζόμενα άτομα, καθώς και για τα έργα του πολιτισμού, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τα οποία εκσυγχρονίζονται οι πολιτιστικές υποδομές παρέχοντας σε αυτές προστιθέμενη αξία, ενώ ενισχύουν, παράλληλα, την Οικονομία και όχι μόνον σε τοπικό επίπεδο.

Στη συνέχεια, η Υπουργός επισκέφθηκε την Art Gallery of New South Wales, όπου φιλοξενούνται έργα της Μπιενάλε του Σίδνεϊ, καθώς και σημαντικά έργα σύγχρονης τέχνης των Αβορίγινων. Επίσης, επισκέφθηκε το Australian National Maritime Museum, στο οποίο εκτίθενται σκάφη, αλλά και αντικείμενα που σχετίζονται με τις ναυτικές δεξιότητες των Αυστραλών.

Την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού συνόδευε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ Χρήστος Καρράς.

Επίσκεψη  της  Λίνας Μενδώνη στην Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα                                       Νέας Νοτίου Ουαλίας

Σύσσωμο το Συμβούλιο της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νέας Νοτίου Ουαλίας, υποδέχτηκε το Σάββατο 23 Απριλίου 2022 στα Γραφεία της  Ελληνικής Κοινοτικής Λέσχης την  Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδος κα. Λίνα Μενδώνη. Την Υπουργό συνόδευαν η κα Άννα Παναγιωταρέα και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Σύδνεϋ Αυστραλίας κ. Χρήστος Καρράς.

Η Υπουργός είχε εποικοδομητική συζήτηση με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με θέματα που αφορούν την ομογένεια και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας ΝΝΟ.

Τέθηκαν στην Υπουργό διάφορα θέματα που απασχολούν την παροικία και τον  Ελληνισμό ειδικότερα, το θέμα του Ελληνικού Φεστιβάλ Σύδνεϋ και του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το θέμα εκπαίδευσης, και διάφορα άλλα.

Μετά το πέρας της συνάντησης η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Νέας Νότιας Ουαλίας παρέθεσε γεύμα προς τιμήν της Υπουργού.

Πηγή:neoskosmos.com