Νίκη Ευρώπης για τον Παναθηναϊκό (1-0)

Ο Παναθηναϊκός επικράτησε και του Άρη με 1-0 χάρη σε γκολ του Σένκεφελντ, συμπλήρωσε δέκα συνεχόμενα παιχνίδια χωρίς ήττα και είναι πλέον στην τρίτη θέση της βαθμολογίας και φαβορί για ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Δέκα σερί ματς χωρίς ήττα σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Από εκείνη την ήττα στο Αγρίνιο στις 19 Φεβρουαρίου, που ηττήθηκε με 1-0 από τον Παναιτωλικό. Τότε ο Παναθηναϊκός έφυγε για τελευταία φορά από ματς χωρίς να πάρει τίποτα.

Έκτοτε; Εφτά νίκες και τρεις ισοπαλίες. Και η έβδομη, η σημερινή απέναντι στον Άρη στο Απόστολος Νικολαΐδης με 1-0, είναι αυτή που τον έφερε στην τρίτη θέση για πρώτη φορά έπειτα από μήνες.

Και τον βάζει, πια, σε ρόλο φαβορί για να κερδίσει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο μέσω… πρωταθλήματος, χωρίς να έχει αυτό το άγχος στον τελικό του Κυπέλλου.

Ένα γκολ του Σένκεφελντ στο 28′, που ήταν το πρώτο του Ολλανδού στη σεζόν, ήταν αυτό που έκρινε την αναμέτρηση της Λεωφόρου. Μια αναμέτρηση που σημαδεύτηκε και από την αποβολή του Καμαρά, αναγκάζοντας τον Άρη να παίξει με δέκα παίκτες σε όλο το δεύτερο μέρος.

Ένα ματς που σημαδεύτηκε και από την παρουσία φιλοξενούμενων οπαδών: περίπου 150 φίλοι του Άρη βρέθηκαν στη θύρα 6 της Λεωφόρου.

Και ένα ματς που στο μεγαλύτερο διάστημα του δευτέρου μέρους ήταν καταπληκτικό, με φρενήρη ρυθμό, με μεγάλες ευκαιρίες εκατέρωθεν, με έναν καταπληκτικό Ιτούρμπε που προσπαθούσε μόνος του να παίξει όλο τον Παναθηναϊκό και με τους πράσινους να φτάνουν σε τρίτη σερί εντός έδρας νίκη στα πλέι οφ: μετά τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό, ήταν η σειρά του Άρη.

Καλύτερος και δίκαιο προβάδισμα με… σεφτέ Σένκεφελντ

Ο Άρης βγήκε στο γήπεδο με έναν βασικό στόχο: να πρεσάρει ψηλά τον Παναθηναϊκό προκειμένου να του περιορίσει την κατοχή μπάλας, που σε κάθε παιχνίδι είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και να μην επιτρέψει στους πράσινους να κυκλοφορήσουν με άνεση. Ο Παναθηναϊκός από την άλλη, με τον Γιοβάνοβιτς να μην αλλάζει τίποτα σε σχέση με τα δύο προηγούμενα παιχνίδια στην αρχική του ενδεκάδα, επιχείρησε από το ξεκίνημα να πάρει τον έλεγχο. Να χτυπήσει τον αντίπαλο από τις πτέρυγες και κυρίως στα δεξιά της άμυνάς του, με τον Αϊτόρ να τροφοδοτείται συνεχώς και τον Χουάνκαρ να ανεβαίνει στο γήπεδο.

Ένα σουτ του Γκάμα στο 2’ ήταν η πρώτη υποψία απειλής στο ματς, αλλά και η μοναδική φορά που οι φιλοξενούμενοι φάνηκε επιθετικά στο πρώτο μέρος. Ο Παναθηναϊκός πήρε σταδιακά τον έλεγχο του παιχνιδιού και έκανε το αγαπημένο του παιχνίδι: είχε εκείνος την κατοχή, πίεζε ψηλά τον Άρη, τον περιόρισε σε άμυνα πίσω από τη μεσαία γραμμή. Και έχασε την πρώτη μεγάλη του ευκαιρία με τη συμπλήρωση 20 λεπτών.

Σε μια πανομοιότυπη φάση με το γκολ απέναντι στον Ολυμπιακό, ο Γκατσίνοβιτς βγήκε στα δεξιά και γύρισε την μπάλα, με τον Παλάσιος να σουτάρει στην κίνηση αλλά την μπάλα να σταματά στο δοκάρι του Κουέστα και τον Αϊτόρ να αστοχεί στη συνέχεια της φάσης. Οι «πράσινοι» συνέχισαν να πιέζουν, είχαν ένα σουτ του Ρούμπεν στο 25’ που μπλόκαρε ο Κουέστα και τρία λεπτά αργότερα βρήκαν το γκολ. Ο Αϊτόρ εκτέλεσε φάουλ από τον άξονα, ο Σένκεφελντ πήρε γυριστή κεφαλιά και έστειλε την μπάλα στη δεξιά γωνία του τερματοφύλακα του Άρη. 1-0 με τον Ολλανδό να σημειώνει το πρώτο του φετινό γκολ.

Ο Γιοβάνοβιτς αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αλλαγή πριν το ημίωρο, με τον τραυματία Γκατσίνοβιτς να αφήνει τη θέση του στον Αλεξανδρόπουλο, αλλά ο Παναθηναϊκός δεν έχασε τη συνοχή του και την… ορμή του. Διατήρησε τον έλεγχο μέχρι το ημίχρονο, με τον Άρη όχι μόνο να μην αντιδρά, αλλά να μένει και με παίκτη λιγότερο. Ο Καμαρά σε δύο λεπτά είδε δύο κίτρινες κάρτες, με αποτέλεσμα να αποβληθεί και να αφήσει τον Άρη με δέκα παίκτες για όλο το δεύτερο ημίχρονο.

Τρομερό δεύτερο ημίχρονο, άντεξε ο Παναθηναϊκός

Παρά το αριθμητικό μειονέκτημα και το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός μπήκε… φουριόζος και είχε μεγάλη ευκαιρία με τον Αϊτόρ στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους, ο Άρης ήταν αποφασισμένος να παλέψει. Να βγει μπροστά και να ψάξει γκολ ισοφάρισης. Με τον Ιτούρμπε να κάνει μαγικό ματς και να μοιάζει ασταμάτητος, ο Άρης έπαιξε επιθετικά, με τον Μανσίνι να παίρνει τον ρόλο του μοναδικού επιθετικού.

Οι Θεσσαλονικείς έχασαν δύο μεγάλες ευκαιρίες, με τον Γκάνεα στο 54’ και τον Μανσίνι στο 56’, με τον Παναθηναϊκό να απαντά με κεφαλιά του Ιωαννίδη και σουτ του Αϊτόρ στο 57’ και στο 59’ αντίστοιχα. Το ματς από το 46’ έως το 75’ πήρε έναν καταιγιστικό ρυθμό, με την μπάλα να πηγαίνει πάνω κάτω και τον Άρη να αφήνει κενούς χώρους. Ο Τερζής έβαλε Πάλμα και Εντιαγέ στο γήπεδο κάνοντας πιο επιθετική την ομάδα του, ο Γιοβάνοβιτς απάντησε με Κουρμπέλη και Βιτάλ προκειμένου να δώσει φρεσκάδα και περισσότερα τρεξίματα.

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε από το 80’ και μετά να «παγώσει» εντελώς τον ρυθμό, να κρατήσει μακριά από την περιοχή του Μπρινιόλι τους φιλοξενούμενους και να… κλειδώσει το παιχνίδι όπως είχε κάνει και στο ματς με τον ΠΑΟΚ, όταν στα τελευταία λεπτά δεν του επέτρεψε να κάνει φάση.

Παναθηναϊκός (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Μπρινιόλι – Κώτσιρας, Βέλεθ, Σένκεφελντ, Χουάνκαρ – Πέρεθ, Βιγιαφάνιες (81’ Κουρμπέλης), Γκατσίνοβιτς (29’ Αλεξανδρόπουλος) – Παλάσιος (81’ Βιτάλ), Αϊτόρ (89’ Χατζηγιοβάνης), Ιωαννίδης (89’ Καρλίτος).

Άρης (Χερμάν Μπούργος): Κουέστα – Εμπακατά, Φαμπιάνο, Μπράμπετς, Γκάνεα (84’ Σούντγκρεν) – Σάσα (31’ Ιτούρμπε), Ντουκουρέ (61’ Εντιαγέ), Ματίγια, Γκάμα (61’ Πάλμα) – Μανσίνι (84’ Μ. Γκαρσία), Καμαρά.