Νέα δημοσκόπηση: Ανησυχία και δυσαρέσκεια για την ακρίβεια

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η δημοσκόπηση δείχνει νέα μείωση της διαφοράς ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά στις 8,1% (χωρίς την αναγωγή η διαφορά τα δύο κόμματα χωρίζουν 7,2 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ σταθερό παραμένει το Κίνημα Αλλαγής.

Την ακρίβεια θεωρεί ως το μεγαλύτερο πρόβλημα η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, όπως αναδεικνύεται στη μεγάλη δημοσκόπηση της Alco για το Open, η οποία προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, με την Πόπη Τσαπανίδου.

Παράλληλα, στη δημοσκόπηση αναδεικνύεται η δυσαρέσκεια των πολιτών για τα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος από την κυβέρνηση αλλά και η πεποίθηση ότι η οικονομική τους κατάσταση θα χειροτερεύσει τους επόμενους μήνες.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η δημοσκόπηση δείχνει νέα μείωση της διαφοράς ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά στις 8,1% (χωρίς την αναγωγή η διαφορά τα δύο κόμματα χωρίζουν 7,2 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ σταθερό παραμένει το Κίνημα Αλλαγής.

Τι λένε οι πολίτες για κόμματα και πολιτική ηγεσία

Συγκεκριμένα, 60% των ερωτηθέντων απαντούν ότι η ακρίβεια είναι αυτό που τους ανησυχεί περισσότερο ενώ το 24% απαντά ότι ανησυχεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. 6% ανησυχεί για τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, 5% για την εξέλιξη της πανδημίας και 4% για την εγκληματικότητα.

Επιπλέον, οι πολίτες εμφανίζονται ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι για τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας από την κυβέρνηση καθώς, στη σχετική ερώτηση, το 49% απαντά «καθόλου», το 23% «λίγο». Το 14% απαντά «αρκετά» και μόλις το 2% «πολύ».

Χειρότερη θεωρεί ότι θα γίνει η οικονομική του κατάσταση το 60% όσων απαντούν ενώ 29% εκτιμά ότι θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Μόλις 4% απαντά ότι η οικονομική του κατάσταση θα βελτιωθεί.

Σε ό,τι αφορά το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετώπισει το ζήτημα της ακρίβειας καλύτερα ή χειρότερα, το 35% λέει ότι θα ήταν χειρότερα, το 34% ίδια και το 22% «καλύτερα».

Στην ερώτηση «ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο ως πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα;» το 34% επιλέγει τον Πρωθυπουργό (36% το αντίστοιχο ποσοστό στη δημοσκόπηση του Μαρτίου) ενώ 25% απαντά ότι προτιμά τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης (23% το ποσοστό στην προηγούμενη μέτρηση). 31% απαντά «κανέναν από τους δύο».

 

Τέλος, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η δημοσκόπηση καταγράφει νέα μείωση της διαφοράς ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, η ΝΔ παραμένει πρώτη με 30,6% έναντι 22,5% του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφορά να είναι στο 8,1%. Σημειώνεται ότι η διαφορά στην προηγούμενη δημοσκόπηση της Alco  τον Μάρτιο ήταν στο 8,9% καθώς η ΝΔ είχε ποσοστό 31,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ 22,2%.  Στην τρίτη θέση παραμένει το ΚΙΝΑΛ με 13%.  Το ΚΚΕ καταγράφει ποσοστό 6% και είναι τέταρτο ενώ στο 4,9% είναι η Ελληνική Λύση. 3% και είσοδο στη Βουλή δείχνει η δημοσκόπηση το ΜέΡΑ25 ενώ εκτός βουλής με 1% και 1,% αντίστοιχα μένουν Πλεύση Ελευθερίας και Έλληνες για την Πατρίδα.

 

 

Σημειώνεται ότι τα ποσοστά των κομμάτων χωρίς την αναγωγή η διαφορά κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης προσδιορίζεται στις 7,2 ποσοστιαίες μονάδες με την πρόθεση ψήφου να διαμορφώνεται: Nέα Δημοκρατία 27,3%, ΣΥΡΙΖΑ 20,1%, ΚΙΝΑΛ 11,6%, ΚΚΕ 5,4%, Ελληνική Λύση 4,4%, ΜέΡΑ 25 3#, Πλεύση Ελευθερίας 0,9% και Έλληνες για την Πατρίδα 1,6%.