Ανακοινώθηκαν οι Επίτιμοι Τελετάρχες της Παρέλασης της Νέας Υόρκης

Ο Ολυμπιονίκης Ιωάννης Μελισσανίδης, καθώς επίσης η ΑΗΕΠΑ, η Ιερά Αρχιεπισκοπή, καθώς και οι Χιώτες θα είναι οι επίτιμοι τελετάρχες της παρέλασης της 5ης Ιουνίου 2022. Η επίσης Ολυμπιονίκης του στίβου (στα 400 μ. το2004) προτάθηκε για τελετάρχης. Οι Ολυμπιονίκες ανακοινώθηκαν από τον Δημήτριο Φίλιο και τα έξοδά τους για το ταξίδι και την φιλοξενία τα καλύπτει ένας ομογενής που επιμένει να διατηρήσει την ανωνυμία.

Τους τρεις επί πλέον επίτιμους τελετάρχες τους ανακοίνωσε ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως, κ. Δημήτριος Καλαμαρά, καθώς η AHEPA και η Αρχιεπισκοπή γιορτάζουν την 100ή επέτειο της ιδρύσεώς τους, οι Χιώτες λόγω της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Σφαγή της Χίου από τους Τούρκους και την Κυπριακή παροικία για τον αγώνα για την ελευθερία της Κύπρου.

Αν και υπολείπονται μόνο τέσσερις εβδομάδες από την παρέλαση εν τούτοις και χθες βράδυ δεν έγινε καμία νύξη για τους τελετάρχες και δεν έγιναν υποδείξεις, όπως γινόταν στο παρελθόν προκειμένου να εκλεγούν οι καλύτερες προσωπικότητες της ομογένειας, της Αμερικής και της Ελλάδας.

Οι ανακοινώσεις έγιναν το βράδυ της Πέμπτης, 5 Μαϊου 2022, κατά την διάρκεια της πανομογενειακής συγκέντρωσης που διοργανώθηκε στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια και στην οποία παραβρέθηκαν ο π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης, ο οποίος εκπροσωπεί την Αρχιεπισκοπή, ο Γιώργος Βενιζέλος, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρόεδρο Τζον Κατσιματίδη, οι συμπρόεδροι Δημήτριος Καλαμαράς και Νίκος Μπάρδης, ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου και της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, τα στελέχη της Επιτροπής Παρελάσεως και αρκετοί εθελοντές.

Παρέστη επίσης και μίλησε και η φιλελληνίδα βουλευτής της Νέας Υόρκης Κάρολιν Μαλόνι, η οποία υποσχέθηκε ότι θα συμμετάσχει στην παρέλαση και μάλιστα θα καταχωρήσει στο λεύκωμα μια αργυρή σελίδα.

Η κ. Κάρολιν Μαλόνι αναφέρθηκε στον ρόλο της Επιτροπής Ελληνικών Υποθέσεων του Κογκρέσου και στις προσπάθειες που καταβάλλουν να παρεμποδίσουν τις προσπάθειες για τον εξοπλισμό της Τουρκίας με F-16 και άλλα οπλικά συστήματα.

Εκτενή αναφορά έκανε και στην εκστρατεία για την επανεκλογή της και κάλεσε τους ομογενείς να στηρίξουν τον προεκλογικό αγώνα.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Αρχιεπισκοπής, π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης διαβεβαίωσε τους ομογενείς ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος αναμένει με λαχτάρα και θα συμμετάσχει με ενθουσιασμό στην παρέλαση της 5ης Ιουνίου 2022, διότι είναι και η πρώτη του παρέλαση με την ιδιότητά του ως Αρχιεπισκόπου Αμερικής.

Διευκρίνισε επίσης ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα αναχωρήσει για το προσκυνηματικό ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, στην Καππαδοκία και στην Σμύρνη, αμέσως μετά το πέρας της παρελάσεως και των εορταστικών εκδηλώσεων.

Τόσο ο π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης, όσο και ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα της παρελάσεως και κάλεσαν τους παρισταμένους να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχία της παρελάσεως.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν τους εθνικούς ύμνους.

Ο κ. Βενιζέλος προσπάθησε να διασκεδάσει τις καθυστερήσεις στην προετοιμασία της παρελάσεως και την παρομοίασε με την περίοδο της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004 που κανείς δεν πίστευε ότι η Ελλάδα θα διοργανώσει ονειρεμένους Ολυμπιακούς αγώνες.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις της φετινής παρέλασης ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι αυτή την περίοδο διοργανώνονται τα ελληνικά φεστιβάλ των κοινοτήτων και κάλεσε τους συλλόγους και τις κοινότητες να εγγραφούν το αργότερο μέχρι και την επόμενη πανομογενειακή.

Ο συμπρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Μπάρδης, επεσήμανε ότι η επιτροπή εργάζεται σκληρά για την επιτυχία της παρελάσεως και ότι τους προβληματίζει η αδράνεια των συλλόγων και των κοινοτήτων, διότι δεν έχουν υποβάλει τις δηλώσεις συμμετοχής.

Ο Γιάννης Στρουμπάκης, αριστερά και ο Δημήτρης Φίλιος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο πρόεδρος του Παγκυπρίου και της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ επεσήμανε ότι έχει απομείνει ένας μήνας από την παρέλαση, ότι το έργο είναι δύσκολο και ότι πιστεύουν ότι στο τέλος θα τα καταφέρουν. Αναφερόμενος στο Δείπνο της Ανεξαρτησίας που θα παρατεθεί το βράδυ του Σαββάτου, 4 Ιουνίου 2022 στο ξενοδοχείο Χίλτον θα παραστεί και μάλιστα θα είναι παρουσιαστής ο Μπομπ Μενέντεζ, ο μεγαλύτερος φιλέλληνας όλων των εποχών.

Μέχρι στιγμής, όπως επεσήμανε, έχουν καταβάλει το ποσό των $5.000 εννέα ομογενείς, οργανισμοί και φορείς και έχουν εισπραχτεί 45.250 δολάρια.

Ο κ. Κρίστοφερ κάλεσε τους συλλόγους και τις κοινότητες να σπεύσουν είτε να γίνουν ευεργέτες του δείπνου είτε να κλείσουν τραπέζια έναντι $2,500. Τόνισε επίσης ότι το εισιτήριο για τους φοιτητές είναι $200.

Από αριστερά διακρίνονται οι Νίκος Μπάρδης, Γιώργος Βενιζέλος, π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης, Λούλα Αλαφογιάννη, Κάρολιν Μαλόνι, Δημήτριος Καλαμαράς, Τριανταφυλλιά Σπυροπούλου και Χρήστος Βουρνάς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η Σοφία Στρουμπάκη, η οποία ηγείται του λευκώματος επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής έχουν εισπράξει  τριάντα περίπου χιλιάδες δολάρια και την άλλη εβδομάδα αναμένουν άλλες 6 με 7 χιλιάδες δολάρια.

«Μην περιμένετε την τελευταία στιγμή γιατί τα περιθώρια στενεύουν» επεσήμανε η κ. Στρουμπάκη απευθυνόμενη στους εκπροσώπους των συλλόγων.

Ο κ. Αναστάσιος Καραγκούνης, ο οποίος ηγείται της Επιτροπής Λευκώματος επεσήμανε ότι αυτή την εβδομάδα εισέπραξαν 4.500 επί πλέον δολάρια και ότι το Σαββατοκύριακο θα ταχυδρομήσουν σε κάθε κοινότητα και σύλλογο 25 λαχεία χωρίς να έχουν το δικαίωμα επιστροφής.

Σε πρωτο πλάνο η Katerina Sgouros Pantginis, εγγονή του αειμνήστου Παντελή Σγουρού, η οποία έψαλλε τους εθνικούς ύμνους. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή μόνο 27 φορείς και συγκεκριμένα 15 κοινότητες και 12 σύλλογοι και αυτό έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στα στελέχη της επιτροπής.

Ο κ. Χρήστος Βουρνάς, ο οποίος μαζί με την Σπυριδούλα Τσουκαλά έχουν αναλάβει το ταμείο ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν εισπράξει $45.250 για το δείπνο στο Χίλτον, $29.125 από το Λεύκωμα, $13.700 από τις πωλήσεις των λαχείων και από τις συμμετοχές άλλα 3450 δολάρια. Το υπόλοιπο στους λογαριασμούς ανέρχεται στα $67890.

Η Δρ. Δέσποινα Αφεντούλη, η οποία μαζί με την κ. Νομική Καστανά ηγούνται του Διαγωνισμού για την ανάδειξη της Μις Ανεξαρτησίας επεσήμανε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, καθώς μερικά κορίτσια απέσυραν την υποψηφιότητα, λόγω των εξετάσεων.

Ο διαγωνισμός θα λάβει χώρα την επόμενη Κυριακή, 15 Μαϊου 2022 και τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει πάρα πολύ.

Στιγμιότυπο από την παρέμβαση του καθηγητή Βασιλείου Πετράτου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η Δρ. Αφεντούλη ζήτησε άμεση προβολή και διαφήμιση της εκδήλωσης ούτως ώστε να κεντίσουν το ενδιαφέρον των υποψήφιων να εγγραφούν και να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό καθώς επίσης και του κοινού να παρακολουθήσει την εκδήλωση. Παράλληλα κάλεσε τους συμπροέδρους της επιτροπής παρελάσεως να προετοιμάσουν τις υποτροφίες για τις νικήτριες του διαγωνισμού του 2020, καθώς λόγω του εγκλεισμού δεν δόθηκαν τότε, καθώς επίσης και για τις νικήτριες του επικείμενου διαγωνισμού. Για την εν λόγω εκδήλωση έχουν προσφέρει $500 έκαστοι το Παν Γκριγκόριανς και οι κ.κ. Ντίνος Ράλλης και Δημήτριος Παλιούρας.

Ο κ. Καλαμαράς επεσήμανε ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν η ζωντανή μετάδοση της παρέλασης θα γίνει από το κανάλι 5 ή 9, ότι με αυτό ασχολείται ο κ. Κατσιματίδης και ότι την ερχόμενη πανομογενειακή θα γίνουν και οι ανακοινώσεις.

Ο Άσερ Ματαθίας επεσήμανε ότι είναι Ελληνοεβραίος, ότι συμπληρώθηκαν 74 χρόνια από την Ανεξαρτησία του Ισραήλ και ότι η Ελλάδα είχε καταψηφίσει την αναγνώριση του ανεξάρτητου κράτους του Ισραήλ και ότι δεν αξιώθηκε να άρει την αρνητική ψήφο.

Ο κυβερνήτης της AHEPA Ντιν Μόσχος επεσήμανε ότι η AHEPA έχει ήδη κρατήσει ένα τραπέζι και ετοιμάζεται να κρατήσει και δεύτερο και ότι η AHEPA έχει οργανώσεις σε όλον τον κόσμο και ότι μαζί με την Αρχιεπισκοπή αποτελούν τους δύο πυλώνες της ομογένειας.

Ο Βασίλειος Πετράτος ζήτησε την συνδρομή της Αρχιεπισκοπής και δη του Αρχιεπισκόπου και πρότεινε κάθε κοινότητα να συμβάλει με την πώληση 500 λαχείων και με καταχωρήσεις στο Λεύκωμα.

Πηγή:ananmiseis.net