Οι σχέσεις Ελλάδας – Απόδημου Ελληνισμού σε στρογγυλή τράπεζα από το Γενικό Προξενείο

Οι σχέσεις της Ελλάδας με την ελληνική Διασπορά (sic) ανά την υφήλιο και πώς αυτές μπορούν να εξελιχθούν εν μέσω των ιδιαίτερων εποχών που διανύουμε, είναι ο βασικός θεματικός άξονας της στρογγυλής τράπεζας που διοργανώνει ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, την προσεχή Παρασκευή, 13 Μαϊου, στο Γενικό Προξενείο.

Ειδικότερα, ο ακριβής τίτλος είναι «Σχέσεις ελληνικής πατρίδας και διασποράς σε καιρούς αβεβαιότητας: Ενώπιον νέων τρόπων δέσμευσης» (Greek Homeland-Diaspora Relations in Times of Uncertainty: Towards New Modes of Engagement) και θα περιλαμβάνει εξειδικευμένους ομιλητές, οι οποίοι θα αναλύσουν τα δεδομένα που διαμορφώνονται.

Οπως αναφέρουν οι διοργανωτές, εκτός από τη δεδομένη αστάθεια που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, υπάρχουν και άλλα σημεία της εποχής, τα οποία δεν υπήρχαν κατά το παρελθόν. Μεταξύ αυτών, η επέλαση της παγκοσμιοποίησης, η ψηφιοποίηση αλλά και οι συνεχείς κρίσεις κάθε είδους, οι οποίες φαίνεται πως αποτελούν αφορμή για ενίσχυση των δεσμών της Ελλάδας με τους Ελληνες ανά τον κόσμο.

Παράλληλα, οι ομιλητές θα εστιάσουν στην Ελλάδα, βασισμένοι σε μια τετραετή μελέτη για την ελληνική διασπορά (Greek Diaspora Project) -sic- η οποία και εκπονήθηκε από το Τμήμα Νοτιοανατολικών Σπουδών της Οξφόρδης (South East European Studies at Oxford) και του Πανεπιστημίου Οξφόρδης. Βασική κατεύθυνση θα είναι η παρουσίαση του τρόπου με τον οποίο η Ελλάδα έχει αναδιαμορφώσει τις σχέσεις της με την Διασπορά την παρούσα χρονική περίοδο, με έμφαση και στην προσπάθεια της επιστροφής – επαναδραστηριοποίησης αποδήμων (brain gain), την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, τα ιδρύματα της Διασποράς και τους νέους τρόπους δικτύωσης.

Το πάνελ περιλαμβάνει τον Διευθυντή του Τμήματος Νοτιοανατολικών Σπουδών της Οξφόρδης, Οθωνα Αναστασάκη, τον συνεργάτη του προγράμματος καθηγητή Μανώλη Πρατσινάκη -που θα παρέμβει εξ αποστάσεως μέσω Zoom- και τον Δ/ντα Σύμβουλο της Eurolife FFH, Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου.

ekirikas.gr