ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ: Το Ειδικό Συνέδριο του HECA

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Το Ειδικό Συνέδριο που διοργανώνει στην Νέα Υόρκη το Hellenic Congress of America (HECA) το Σάββατο (14 Μαϊου) σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας ΗΠΑ και Καναδά και τους Συλλόγους: Αρκάδων «Γέρος του Μωριά», Ευρυτάνων «Το Καρπενήσι» και Καστοριέων «Ομόνοια», είναι πρωτοποριακό. Σε μία ώρα όπου η οργανωμένη ομογένεια στην Αμερική, αλλά και αλλού, αντιμετωπίζει ένα βαθύτατο πρόβλημα «διάσπασης» και «πολυμερισμού» των δυνάμεών της,  (βλέπε Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης) ή αδράνειας (π.χ. Εθνικό Συμβούλιο) έρχεται μία νεοσύστατη οργάνωση, το Hellenic Congress of America (2016) να  δείξει το δρόμο με την ανάδειξη και την δράση πάνω σε κοινωνικά, οικονομικά και εθνολογικά θέματα που αφορούν την Ομογένεια –και όχι μόνο στην Αμερική.

Είναι και γι αυτόν τον λόγο που το συγκεκριμένο Συνέδριο προσλαμβάνει μορφή και ενδιαφέρον πολύ πέραν των φυσικών συνόρων των ΗΠΑ.  Σχεδόν προσλαμβάνει Οικουμενικό χαρακτήρα, αφού το θέμα που θα επεξεργαστεί «η ψήφος των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων»  από το εξωτερικό,  αγγίζει το σύνολο του Οικουμενικού Ελληνισμού, είτε αμέσως (ψηφοφόροι-ομογένεια) είτε εμμέσως (πολιτικοί-γενέτειρα).

Αλλά και τα υπόλοιπα  θέματα που έχει βάλει καταστατικά στο τραπέζι της επικαιρότητας το HECA:

  • «Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού» και Βράβευση Αποδήμων.
  • Τακτοποίηση Φορολογικών θεμάτων και κίνητρα.
  • Ίδρυση Υπουργείου Ελλήνων Εξωτερικού (Αποδήμου Ελληνισμού).
  • Στράτευση για τους γεννημένους στο εξωτερικό  Έλληνες, είναι όλα  θέματα καθημερινής αιχμής και καθορίζουν τη ζωή και το μέλλον των Ελληνικής καταγωγής πολιτών του κόσμου.  Και ναι μεν μπορεί να μην συζητηθούν στο επικείμενο Συνέδριο, είναι βέβαιο, όμως, (και διακηρυγμένο από τον Πρόεδρο της οργάνωσης κ. Νίκο Αποστολόπουλο)  ότι θα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του HECA.  Το ίδιο θα συμβεί και με το ζήτημα της συγγραφής της Ιστορίας των Ελλήνων της Αμερικής, που είναι ένας άλλος στόχος του HECA, o οποίος έχει ήδη μπει σε τροχιά υλοποίησης, από έμπειρους Ειδικούς  Eπιστήμονες.

Μία άλλη παράμετρος του Συνεδρίου αφορά στην πολυμέρεια των προσωπικοτήτων που θα μιλήσουν και που προέρχονται από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και, μέσω διαδικτύου, από διάφορα σημεία του Κόσμου. Ανάμεσά τους σπουδαίοι ομιλητές, γνώστες του αντικειμένου, όπως ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος (συντάκτης του σχετικού Νομοσχεδίου το 2009 ), ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος, ο δικηγόρος συνταγματολόγος και συγγραφέας Νίκος Αλιβιζάτος, η Γραμματέας ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, ο Πρόεδρος του ΣΑΕ Ωκεανίας και Άπω Ανατολής Γεώργιος Αγγελόπουλος, Σωτήρης Δελής επ. Βουλευτής Σουηδίας, Σέτα Θεοδωρίδου, Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Παρισίων και Περιχώρων κ.α.

Το Hellenic Congress of America δείχνει το δρόμο. Ας ελπίσουμε ότι και τα αποτελέσματα του Συνεδρίου θα είναι αντάξια της κατεύθυνσης και του οραματισμού του HECA…

Για όσους επιθυμούν να το παρακολουθήσουν:

THIS IS THE LINK FOR THE CONVENTION

May 14, 2022

https://www.youtube.com/watch?v=5G-rKVw_i1o