Εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Στη μεγάλη συμμετοχή επενδύουν στην Κουμουνδούρου

Να εγκαινιάσει μια άλλη εποχή στον ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας μετά την Κυριακάτικη ψηφοφορία. Το μεγάλο ζήτημα είναι η συμμετοχή στην προεδρική κάλπη. Τα εκλογικά κέντρα αυξήθηκαν σε χίλια σε μια προσπάθεια τα 60.600 μέλη να φτάσουν ακόμα και τριψήφιο αριθμό. Το στοίχημα δεν είναι απλό, καθώς είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία για την αξιωματική αντιπολίτευση. Και η αυξημένη συμμετοχή στο δημοψήφισμα του ΚΙΝΑΛ για το όνομα και τις προσυνεδριακές κάλπες δεν δικαιολογεί οποιαδήποτε αδράνεια. Ο στόχος είναι να δοθεί ένας χαρακτήρας γιορτής, ο ΣΥΡΙΖΑ να επικοινωνήσει με τον κόσμο και να πείσει τους ψηφοφόρους που τον εμπιστεύονται από τον Μάιο του 2012 να συμμετέχουν ενεργά από εδώ και στο εξής στις αποφάσεις του.

Δικαίωμα να ψηφίσουν για τον πρόεδρο έχουν όλοι οι πολίτες άνω των 15 ετών που επιθυμούν με ένα αντίτιμο των 3 ευρώ να γίνουν μέλη του κόμματος. Τα εκλογικά κέντρα θα μείνουν ανοιχτά από τις 8 το πρωί για 12 ώρες εκτός αν χρειαστεί τοπικά να δοθούν κάποιες παρατάσεις. «Από τις χίλιες κάλπες την Κυριακή οι πολίτες να στείλουν συστημένο τον λογαριασμό στον κ. Μητσοτάκη. Ο πήχυς είναι να ξαναγυρίσει η ελπίδα, να σταματήσει η λεηλασία», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας από το Αγρίνιο. Είναι ξεκάθαρη η προσπάθεια που γίνεται από την Κουμουνδούρου οι εκλογές να πάρουν ένα χαρακτήρα δημοψηφίσματος και αποδοκιμασίας προς την κυβέρνηση. Η κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού τον τελευταίο μήνα ήταν μεγάλη. Την προεκλογική καμπάνια πήρε πάνω του ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο όλα τα στελέχη βρέθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στους τόπους εκλογής τους. Συναντήσεις, συνεδριάσεις, μίνι περιοδείες, γεύματα πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα, ενώ τα sms και τα mail πήραν φωτιά. Καμία φορά, βέβαια η υπερπροσπάθεια οδηγεί σε υπερβολές ή απροσεξίες και από το ΚΚΕ εμφανίστηκαν ενοχλημένοι από το γεγονός πως πολλά μηνύματα έφτασαν σε κινητά μελών και στελεχών του Περισσού, ακόμη και σε μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και βουλευτές.

Η δεύτερη κάλπη που θα υπάρχει στα εκλογικά κέντρα θα αφορά τη νέα Κεντρική Επιτροπή. Η μάχη των τάσεων για τους τελικούς συσχετισμούς καλά κρατεί, καθώς οι «Προεδρικοί» από τη μια αισθάνονται ασφαλείς πως έχουν την πλειοψηφία, ωστόσο δεν θέλουν να αφήσουν πολύ χώρο στην «Ομπρέλα» να ανεβάσει το ποσοστό της (26%) που κατέγραψε στο συνέδριο.

Ενδιαφέρον στην κάλπη της Κ.Ε. θα παρουσιάσει η μάχη της πρωτιάς. Ποια στελέχη – βουλευτές θα καταφέρουν να πλασαριστούν στην πρώτη δεκάδα των προτιμήσεων των μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Το 2016 οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Νίκος Βούτσης, Ανδρέας Ξανθός, Γιάννης Δραγασάκης, Πάνος Σκουρλέτης, Παύλος Πολάκης, Νίκος Παππάς, Ρένα Δούρου και Παναγιώτης Ρήγας είχαν κόψει πρώτοι το νήμα της εσωκομματικής κούρσας. Το καταστατικό, βέβαια πριν από έξι χρόνια δεν είχε αλλάξει και η εκλογή τους είχε γίνει από το Συνέδριο και όχι από τη βάση όπως θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή.

733 υποψήφιοι παλεύουν για 300 θέσεις και ο αγώνας δεν θα είναι εύκολος. «Γραμμές» για στήριξη προσώπων θα υπάρχουν, ενώ οι περιορισμοί που έχουν μπει ενδεχομένως αφήσουν εκτός της Κ.Ε. αρκετά κορυφαία στελέχη. Οι ρόλοι στο νέο όργανο θα είναι μοιρασμένοι. 150 γυναίκες και 150 άνδρες θα το απαρτίζουν. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και η ποσόστωση του 20% των «Συμμάχων». 25 μέλη από ΔΗΜΑΡ-ΓΕΦΥΡΑ, 15 από την Κοινωνική Συμφωνία, τη Σοσιαλιστική Πρωτοβουλία και άλλες συλλογικότητες και ακόμα 20 «ελεύθεροι» της διεύρυνσης, που μπήκαν στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές του 2019, θα μετέχουν στην νέα Κ.Ε.

Πηγή: skai.gr