Καθ’ οδόν προς τον Λευκό Οίκο

Φωτογραφία Αρχείου

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Την Δευτέρα, 16 Μαΐου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει συνάντηση και συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο. Την επομένη,  17 Μαϊου, ο Πρωθυπουργός  θα απευθύνει ομιλία στην Γερουσία και την Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που προσκλήθηκε από τα δυο αμερικανικά Σώματα για να παρουσιάσει τις θέσεις της Ελλάδος.

Αποτελεί αυτό ξεχωριστή τιμή για τον Έλληνα Πρωθυπουργό; Ασφαλώς. Πέραν τούτου, όμως, η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αμερικανική Πρωτεύουσα, καταμεσής του φονικού Πολέμου που έχει εξαπολύσει η Ρωσία κατά της Ουκρανίας, αντανακλά και το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας και  Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όπως αυτό επιβεβαιώθηκε και κατά τη συνάντηση  γνωριμίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον νέο πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ομογενή, Τζορτζ Τσούνη. Αλλά και τον αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Βεβαίως ο δρόμος προς τον Λευκό Οίκο δεν είναι σπαρμένος με ρόδα… Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα βρεθεί προ ισχυρών πιέσεων, λοπως τουλάχιστον εικάζουν οι προσπαθούντες να ερμηνεύσουν την εμφάνιση Ερτνογάν, στο “κάδρο”.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ζήτησε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να άρει το εμπάργκο στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας και να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την αγορά 40 μαχητικών F-16 και των εκσυγχρονισμό των υπολοίπων. Το «αίτημα» υποβλήθηκε με αφορμή την επικείμενη  ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ…

Είναι γνωστή  -και, σε έναν βαθμό,  επιτυχημένη- η εκβιαστική αυτή τακτική του κ. Ερντογάν. Την άρση του εμπάργκο στην στρατιωτική βοήθεια που είχε επιβληθεί από τις ΗΠΑ για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο (1974) αξίωσε ο Ταγίπ Ερντογάν (1975) προκειμένου να αποσύρει το τουρκικό «veto» για την επανένταξη της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του NATO!

Στις 3 Οκτωβρίου 1975 η αμερικανική Γερουσία ήρε το εμπάργκο μετά από 6 προηγηθείσες άκαρπες ψηφοφορίες σε Βουλή και Γερουσία.  Το ελληνοαμερικανικό «λόμπι» έζησε στις ψηφοφορίες εκείνες,  μερικές από τις εντυπωσιακότερες και δυναμικότερες  παρεμβάσεις του…

Σήμερα  ο Ταγίπ Ερντογάν έχει έναν επιπλέον λόγο –«ατού» το θεωρεί ο ίδιος-, στην εκβιαστική του τακτική.  «Παζαρεύτει» τη θέση της Τουρκίας στην κρίση Δύσης-Πούτιν…

Από την πλευρά του, ο  Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθ΄οδόν προς  τον Λευκό Οίκο, κρατάει χαμηλούς τόνους και πράττει, κατά την άποψή μας, σωστά. Θα χρειασθεί, όμως, και την συλλογική συμπαράσταση από την αντιπολίτευση.

Παράλληλα, θα πρέπει να αφυπνιστεί και το ελληνοαμερικανικό στοιχείο, προκειμένου να επιτευχθούν τα μέγιστα στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Μπάιντεν, αλλά και να προκύψουν εθνικά οφέλη από την ομιλία του Πρωθυπουργού στα δύο νομοθετικά Σώματα της Αμερικής. Διότι είναι βέβαιο πως η Ελλάδα δεν μπορεί -και δεν πρέπει- να θυσιάσει τα εθνικά της συμφέροντα για να ανοίξει η πόρτα του ΝΑΤΟ σε Φινλανδία και Σουηδία…

Στο σημείο αυτό, υπενθυμίζεται το δημοσίευμα της «The Wall Street Journal» σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση Μπάϊντεν ζήτησε από τους επικεφαλής του Κογκρέσου να εγκρίνουν το αίτημα της Τουρκίας την έγκριση του σχεδίου αναβάθμισης 80 τουρκικών F16.

Απάντηση,  σ΄ αυτό, προδικάζοντας κατά κάποιο τρόπο και το κλίμα που τείνει να διαμορφωθεί στην Γερουσία, έδωσε σε συνέντευξή του στον  Skai ο ομογενής βουλευτής των Δημοκρατικών, ομογενής Γιάννης Σαρμπάνης. «Η  Τουρκία, είπε, δεν δικαιούται μία τέτοια συμφωνία για τα F-16 δεδομένης της συμπεριφοράς της» ενώ εξέφρασε και τη δυσαρέσκειά του για τις σχέσεις που διατηρεί η Άγκυρα με τη Μόσχα…

Αυτό σημαίνει ότι η εισήγηση του Στειτ Ντιπάρτμεντ στη Γερουσία να εξετάσει το τουρκικό αίτημα,  έχει περισσότερες πιθανότητες να απορριφθεί. Επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών της Γερουσίας είναι ο Μπόμπ Μενέντες ο οποίος εκφράζει σφοδρή αντίδραση κατά της Τουρκίας για την προκλητική συμπεριφορά της και την καταπάτηση του διεθνούς δικαίου και έχει εμποδίσει κάθε προσπάθεια εξοπλισμού μαζί με πλειάδα άλλων γερουσιαστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στο Newpost, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο στον πρόεδρο Μπάϊντεν όσο και στους Αμερικανούς γερουσιαστές και βουλευτές, θα θέσει και το θέμα του εξοπλισμού της Τουρκίας η οποία συνεχίζει να έχει σε ισχύ την απειλή casus belli σε βάρος μιας άλλης χώρας – μέλους του ΝΑΤΟ και να επιδεικνύει επιθετική συμπεριφορά κατά Ελλάδας και Κύπρου. Θα μιλήσει εκ μέρους «όλου του ελληνισμού» όπως δεσμεύτηκε ενώπιον του Νίκου Αναστασιάδη στο συνέδριο της ΝΔ.

Η ελληνική ομογένεια, όσο και αν το λόμπι που έχει ατονίσει για χρόνια,  ακόμη δεν έχει βρει την σωστή του περπατησιά, σπαρασσόμενο και από ενδο-ομογενειακές έριδες, μοιάζει να αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των στιγμών και θέτει σε προτεραιότητα την επισήμανση του Έλληνα Υπουργού των Εξωτερικών, κ. Νίκου Δένδια, από το βήμα της Βουλής, ότι  «η αναβάθμιση του τουρκικού οπλοστασίου συνιστά πρόβλημα γιατί η Τουρκία παραβιάζει διαρκώς τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, Άρα η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφής. Όχι, όχι. Όπως το ίδιο σαφής είναι και για το θέμα των γερμανικών υποβρυχίων. Όχι, όχι. Αυτήν την καθαρή άποψη θα διατυπώσουμε και στην Ουάσιγκτον στην επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.»

Στην εθνική αυτή θέση θα πρέπει να στρατευθεί σύσσωμη και ανυποχώρητη η Ομογένεια με τους πολιτικούς της αντιπροσώπους σε Βουλή και Γερουσία,  αλλά και με την Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελλήνων (ΠαΔΕΕ) η οποία, επιτέλους, δείχνει να βγαίνει από το λήθαργό της με τις επιστολές που απεύθυνε χθες (13/5) σε Γερουσιαστές ο Πρόεδρός της, Λεωνίδας Ραπτάκης, υποστηρίζοντας την ανάγκη να απορριφθεί το ¨αίτημα¨του Επιτελείου Μπάιντεν που γίνεται σε μια στιγμή επιλήψιμη καθώς πλησιάζει προς τον Λευκό Οίκο ο Έλληνας Πρωθυπουργός!..