Ο… χάρτης της Ευρώπης και της νέας Super League

Πότε ξεκινούν την ευρωπαϊκή τους περιπέτεια Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και Άρης. Γιατί ασπρόμαυροι και πράσινοι θέλουν κατάκτηση του Europa League από τη Ρέιντζερς.

Μια… στροφή απέμεινε για την ολοκλήρωση του εφετινού πρωταθλήματος και τα πάντα έχουν ξεκαθαρίσει. Μετά και το κάζο της ΑΕΚ στο «Κλεάνθης Βικελίδης», ο Άρης κέρδισε το τελευταίο ευρωπαϊκό εισιτήριο, αφήνοντας εκτός την ομάδα του Σωκράτη Οφρυδόπουλου.

Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός και Άρης θα ριχτούν στην καλοκαιρινή μάχη της Ευρώπης, με τους πρωταθλητές Ελλάδας να συμμετέχουν στα προκριματικά του Champions League, ενώ οι υπόλοιποι τρεις θα λάβουν μέρος στην περιπέτεια του Europa Conference League. Μονοπάτι για το Europa League δεν υπάρχει για τη χώρα μας, που θα επιστρέψει στη δεύτερη διασυλλογική διοργάνωση από τη σεζόν 2023-2024 (θα βγαίνουν πέντε ομάδς στην Ευρώπη).

Ως γνωστόν, το ταξίδι των «ερυθρολεύκων» στα αστέρια ξεκινάει από τον 2ο προκριματικό γύρο. Η απόφαση της UEFA να αποκλείσει τις ρωσικές ομάδες από τη νέα διοργάνωση, αλλά και η πρόκριση της Λίβερπουλ επί της Βιγιαρεάλ, έστειλαν τον Ολυμπιακό έναν προκριματικό πιο μπροστά. Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς κέρδισε έναν γύρο και δύο εβδομάδες ξεκούρασης, με τους αγώνες να διεξάγονται στις 19/20 & 26/27 Ιουλίου.

Ολυμπιακός: «47 πρωταθλήματα και συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε» (vid) | to10.gr

Από την ίδια αφετηρία εκκινούν οι άλλοι τρεις σύλλογοι της Super League. Συγκεκριμένα, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός και Άρης θα μπουν στο Europa Conference League και αυτοί από τον 2ο προκριματικό γύρο. Οι πρώτες μάχες των ελληνικών ομάδων έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στις 21 και 28 Ιουλίου.

ΠΑΕ Παναθηναϊκός: «Ευρώπη, πέρασε αρκετός καιρός, αλλά τελικά επιστρέψαμε» (pic) | to10.gr

Ο παράγοντας Ρέιντζερς και ο τελικός του Κυπέλλου

Ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος ενδέχεται να χαρίσει εκτός από κούπα και ένα… γύρο στο Europa Conference League! Πως θα συμβεί αυτό; Καταρχάς, το τρόπαιο του Europa League θα πρέπει να καταλήξει σε σκωτσέζικα χέρια.

Στον μεγάλο τελικό του Ramon Sanchez-Pizjuan διασταυρώνουν τα ξίφη τους Ρέιντζερς και Άιντραχτ Φρανκφούρτης, με τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό να… ψηφίζουν Προτεστάντες. Αν οι Σκωτσέζοι του Ταβερνιέρ ρίξουν στο καναβάτσο τους «αετούς» και κατακτήσουν το βαρύτιμο τρόπαιο, τότε εξασφαλίζουν μια θέση στους ομίλους του Champions League. Ετσι, μένει κενή μια θέση στον 3ο προκριματικό του Conference στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών και ευνοείται ο Κυπελλούχος Ελλάδας.

UEFA confirm Rangers Europa League Final kit selection as Eintracht Frankfurt colour clash avoided - Football Scotland

Σε κάθε rebalance η ΟΥΕΦΑ ευνοεί πάντα τους Κυπελλούχους και ο ΠΑΟΚ ή ο Παναθηναϊκός είναι πολύ πιθανό να κερδίσει γύρο στην τρίτη διασυλλογική διοργάνωση. Με το προηγούμενο rebalance οι Κυπελλούχοι Τσεχίας, Κροατίας, Ελβετίας, ήταν οι ωφελημένοι της υπόθεσης, αφήνοντας τη χώρα μας ως επόμενη επιλαχούσα σε αυτή την ξεχωριστή λίστα. Όπως είπαμε όμως, για να δημιουργηθεί αυτή η συνθήκη και να χαμογελάσουν είτε οι ασπρόμαυροι είτε οι πράσινοι, θα πρέπει η κούπα του Europa να πάρει το δρόμο για την Γλασκώβη.

Eintracht Frankfurt vs Rangers Europa League final preview: Where to watch, kick-off time, predicted line-ups | UEFA Europa League | UEFA.com

Ο Λεβαδειακός και το μπαράζ του πρωταθλήματος

Ο Λεβαδειακός υπέταξε για δεύτερη φορά την Βέροια, εξασφαλίζοντας το εισιτήριο για τα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μετά από τρία χρόνια, οι Βοιωτοί επέστρεψαν στην Super League και ουσιαστικά, παίρνουν τη θέση του Απόλλωνα Σμύρνης. Το ταξίδι της «Ελαφράς Ταξιαρχίας» έφτασε στο τέλος του, που υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία της χώρας.

Λεβαδειακός – Βέροια 1-0: Τα παλικάρια από τη Λιβαδειά ξανά στη Superleague | to10.gr

Ουσιαστικά, μια εκκρεμότητα έχει απομείνει για το πρωτάθλημα της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Η Λαμία που τερμάτισε στην προτελευταία θέση της Super League και η ηττημένη Βέροια θα παλέψουν για το τελευταίο εισιτήριο. Από τη μια, η ομάδα της Φθιώτιδας θα δώσει μάχη για τη σωτηρία, ενώ ο σύλλογος της Ημαθίας θα κάνει τα πάντα για την άνοδο στα διπλά μπαράζ που θα διεξαχθούν στις 22 και 29 Μαΐου.

Πηγή: to10.gr