Ο ΕΝΦΙΑ για πρώτη φορά ανακοινώθηκε Μάιο

Του Χρήστου Ηλιόπουλου*

Ο ΕΝΦΙΑ είναι ο ετήσιος φόρος περιουσίας που έχει καθιερωθεί στην Ελλάδα εδώ και περίπου δέκα χρόνια. Μέχρι σήμερα το ελληνικό κράτος εξέδιδε το ποσό του φόρου που κάθε έτος πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις αρχές Σεπτεμβρίου κάθε χρονιάς. Ο φόρος πληρωνόταν συνήθως σε έξι μηνιαίες δόσεις. Φέτος για πρώτη φορά ο ΕΝΦΙΑ έχει υπολογιστεί και ανακοινωθεί από τις κρατικές υπηρεσίες στα μέσα Μαϊου και η πληρωμή του θα γίνει σε δέκα μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση λήγει στις 31 Μαϊου 2022. Η τελευταία δόση λήγει στις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Εάν ο φορολογούμενος που έχει ακίνητα στο όνομά του δεν πληρώσει εντός της προθεσμίας της κάθε δόσης, το ποσό αυξάνεται. Η αύξηση είναι μικρή τους πρώτους μήνες της καθυστέρησης, αλλά όσο πιο πολύς καιρός περνάει από την μη πληρωμή των δόσεων, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η αύξηση του ΕΝΦΙΑ κάθε μήνα που ο φόρος αυτός δεν πληρώνεται. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και εκείνοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων και υπόχρεοι στον φόρο, οι οποίοι τον εξοφλούν άπαξ με μία πληρωμή μέχρι το τέλος της πρώτης δόσης, παρά το γεγονός ότι όποιος πληρώσει ολόκληρο τον φόρο εντός της προθεσμίας της πρώτης δόσης, δεν κερδίζει κάποια έκπτωση στο ποσό του φόρου.

Ο ΕΝΦΙΑ αποτέλεσε το μεγαλύτερο παράπονο της μεσαίας τάξης κατά του πολιτικού συστήματος που τον εισήγαγε και τιμώρησε εκλογικά την κυβέρνηση που τον μονιμοποίησε. Η έντονη αυτή δυσφορία του μέσου Έλληνα ιδιοκτήτη ακίνητης περιουσίας κατά του ετήσιου φόρου περιουσίας, αποτελεί και την αιτία που τα τελευταία δύο με τρία χρόνια ο ΕΝΦΙΑ έχει μειωθεί. Μάλιστα, αρκετοί ιδιοκτήτες έχουν δει την τελευταία διετία πολύ σημαντική μείωση του εν λόγω φόρου.

Την φετινή χρονιά, τον Μάιο του 2022, η κυβέρνηση έχει μειώσει κι άλλο τον «λαομίσητο» αυτόν φόρο και συγκεκριμένα, ο φόρος έχει μειωθεί κατά 10%, για ακίνητη περιουσία αξίας έως 400.000 ευρώ. Η μείωση είναι 15% για περιουσία έως και 300.000 ευρώ. Η μείωση είναι 20% εν σχέσει με πέρυσι για όποιον διαθέτει περιουσία αξίας έως και 250.000 ευρώ, ενώ η μείωση είναι 25% για όσους έχουν ακίνητη περιουσία έως 150.000 ευρώ. Όσοι έχουν περιουσία έως 100.000 ευρώ πρέπει να έχουν δει φέτος μείωση στην ΕΝΦΙΑ κατά 30%, ενώ ακόμα μεγαλύτερη μείωση κατά 50% του φόρου βλέπουν όσοι πληρούν κάποια χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια και επιφάνεια ακινήτων σε τετραγωνικά μέτρα όχι μεγαλύτερη από 150 τ.μ. αξία ακίνητης περιουσίας όχι πάνω από κάποια όρια.

Οι ομογενείς και κάτοικοι εξωτερικού που έχουν ακίνητο ή ακίνητα στην Ελλάδα (αγροτεμάχιο, οικόπεδο, διαμέρισμα, μονοκατοικία, μαγαζί) ή και ποσοστό εξ αδιαιρέτου επ’ αυτών, αλλά και όσοι έχουν επικαρπία ή ψιλή κυριότητα, πρέπει να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ με τους κωδικούς πρόσβασης που έχουν (username, password) για να δουν πόσος είναι ο ΕΝΦΙΑ που πρέπει να πληρώσουν φέτος. Ακολούθως, σε συνεννόηση με τον φορολογικό εκπρόσωπό τους στην Πατρίδα ή με συγγενείς που παρακολουθούν τα φορολογικά τους ή με τον λογιστή ή τον δικηγόρο τους, πρέπει να πληρώσουν τον φόρο για να μπορούν όποτε το θελήσουν στο μέλλον να πουλήσουν το ακίνητό τους ή να το μεταβιβάσουν στα παιδιά τους ή σε όποιον άλλον επιθυμούν.

*Ο Χρήστος Ηλιόπουλος είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω,

Master of Laws.

www.greekadvocate.eu

bm-bioxoi@otenet.gr