Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο με φόντο την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Οι Τούρκοι τραβούν επικίνδυνα το σχοινί στο Αιγαίο τη στιγμή που ο Έλληνας Πρωθυπουργός ξεγύμνωνε την Τουρκία με το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Δεν είναι μόνο η ιστορικής σημασίας επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον – στην οποία εξέθεσε την Τουρκία με το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας – όσο ότι ταυτόχρονα στις Βρυξέλλες ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος ετοιμάζεται να παραστεί αύριο στην Σύνοδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και του ΝΑΤΟ, παρουσία και του Τούρκου Αρχηγού.

Κι όμως, η Τουρκία επιβεβαίωσε τον χαρακτηρισμό του ταραξία της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, προχωρώντας σε μπαράζ παραβιάσεων.

Συγκεκριμένα, από το πρωί έως το απόγευμα σημειώθηκαν 30 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ), 26 εκ των οποίων από 2 UAV τύπου ΑΝΚΑ και 4 από 4 μαχητικά F-16.

Όμως, αμέσως μετά την ιστορική ομιλία του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, η Τουρκία προχώρησε και σε νέες παραβιάσεις του ΕΕΧ με 8 μαχητικά, τα οποία πραγματοποίησαν 4 παραβιάσεις στο βορειοανατολικό Αιγαίο.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά.​