Γ. Πλακιωτάκης στην ΕΡΤ: Είμαστε πανέτοιμοι για την τουριστική περίοδο

Αθήνα.- Στην ετοιμότητα της ακτοπλοΐας μας ενόψει της τουριστικής περιόδου αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις έξι». «Από πλευράς ελέγχων, επιθεώρησης πλοίων είμαστε πανέτοιμοι – έλεγχοι θα γίνονται συνεχώς καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου» είπε.

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο ίδιος, φέτος οι ακτοπλοΐκές εταιρείες αντιμετωπίζουν το πολύ μεγάλο πρόβλημα του υπερδιπλασιασμού της τιμής των καυσίμων σε σχέση με την περσινή περίοδο. «Προτρέπουμε τις ακτοπλοΐκές εταιρείες να απορροφήσουν το μεγαλύτερο κομμάτι της αύξησης της τιμής», είπε ακόμη ο ίδιος.

Ο κ. Πλακιωτάκης έκανε επίσης γνωστό ότι η τουριστική κίνηση το Πάσχα προσέγγισε το 82% σε σχέση με το 2019. Αναφερθείς σε στήριξη εταιρειών που λόγω του ενεργειακού κόστους ενδέχεται να οδηγηθούν σε αύξηση των τιμών των εισιτηρίων, σημείωσε ότι οι άγονες γραμμές επιδοτούνται ήδη από την ελληνική πολιτεία. «Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε αυξήσει το κονδύλι των αγόνων γραμμών από τα 90 εκατ. ευρώ στα 135 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει και περισσότερες γραμμές – 24 συνολικά αλλά και καλύτερη εξυπηρέτηση».

«Έχουν προγραμματιστεί 700 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στα λιμάνια»

Ο ίδιος έκανε λόγο για 700 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων για την τρέχουσα τουριστική περίοδο, αριθμός όπως είπε ιδιαίτερα μεγάλος, προσθέτοντας:

«Στην πλειοψηφία τους είναι home – porting, που σημαίνει ότι ξεκινούν από εδώ προς διάφορους προορισμούς, κάτι που φέρνει πολλά σημαντικά οφέλη.

«Περαιτέρω ενίσχυση της Frontex»

Ερωτηθείς για την κατάσταση με την Frontex και τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι βρίσκεται «στον αέρα», επισήμανε ότι διαξάγονται αυτή τη περίοδο συζητήσεις σε επίπεδο Frontex «για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεισφοράς της στη χώρα μας», όπως είπε, ενώ συμπλήρωσε:

«Αυτή τη θερινή περίοδο η παρουσία της θα είναι ενισχυμένη. Η ελληνική επιχείρηση “Ποσειδών” ήταν και θα είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση της FRONTEX. Αναμένουμε δε τις επόμενες ημέρες την παρουσία ενός νέου μη επανδρωμένου σκάφους με έδρα την Κρήτη που θα συμβάλλει αποφασιστικά τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα».

«Η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα. Η έννοια των θαλασσίων συνόρων είναι μια θεωρητική . σκέψη, είναι πράξη. Και κάνουμε πράξη την προστασία των θαλασσίων συνόρων της πατρίδας μας, τα οποία ταυτόχρονα είναι και σύνορα της ΕΕ», υπογράμμισε ο υπουργός.

«Έχουμε εντυπωσιακή μείωση των μεταναστευτικών ροών»

«Είναι εντυπωσιακή η αποτελεσματικότητα των στελεχών του Λιμενικού Σώματος που επιχειρούν με τη συνδρομή της Frontex με αποτέλεσμα να έχουμε εντυπωσιακή μείωση των ροών το 2021 σε σχέση με το 2019 πάνω από 90%, πάντα με σεβασμό στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και απόλυτη προτειραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής» πρόσθεσε ακόμη. «Το 2022 τα περιστατικά που καλείται το Λιμενικό να διαχειριστεί έχουν τριπλασιαστει. Όμως τα στελέχη συνεχίζουν και προστατεύουν αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορά μας», είπε σχετικά.

«Δεν έχει διαπιστωθεί καμία παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» απάντησε σχετικά με τις Τουρκικές καταγγελίες περί push backs και ΜΚΟ, για το μεταναστευτικό. «Αυτοί που διαμαρτύρονται πρέπει να στρέψουν τις διαμαρτυρίες τους έναντι της Τουρκικής ακτοφυλακής» σημείωσε, τονίζοντας ότι τα κυκλώματα διακινητών μεταναστών θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή.

Ερωτηθείς για τα σενάρια πρόωρων εκλογών και νεότερο δημοσίευμα που αφορά σε εθνικές εκλογές στις 2 Οκτωβρίου, ο ίδιος παρέπεμψε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι ξεκαθάρισε το ζήτημα, μιλώντας για εκλογές στο τέλος της τετραετίας.

«Ο ανασχηματισμός είναι προνόμιο του πρωθυπουργού. Η κυβέρνηση παρά τις δυσκολίες συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό της έργο, συνεχίζοντας να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων, σχετικά.

Πηγή: ΕΡΤ