Ο αείμνηστος Πέτρος Γαλάτουλας

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ο πρόωρος θάνατος του Πέτρου Γαλάτουλα αφήνει κενό στα οργανωτικά πράγματα της ομογένειας της Νέας Υόρκης.

Γιος του ιερέα Γεωργίου και της πρεσβυτέρας Δέσποινας Γαλάτουλα, ο Πέτρος Γαλάτουλας γεννήθηκε το 1955 στο Άγιο Γάλας της Χίου, πήγε  στις Ηνωμένες Πολιτείες στα μέσα της δεκαετίας του ’80 και άφησε το στίγμα του στην ελληνοαμερικανική κοινότητα.

Διετέλεσε πρόεδρος των συλλόγων ‘Αγιογαλουσίων Χίου και “Κάβο Μελανιός”, αντιπρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας, καθώς και α’ αντιπρόεδρος, γενικός γραμματέας και πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, ενώ ασχολήθηκε ενεργά με τη διοργάνωση της εθνικής παρέλασης στην 5η λεωφόρο.

Η έντονη δράση του στα ομογενειακά κοινά δεν υπήρξε ανέφελη. Σε παλαιότερη συνάντηση που είχαμε με τον εκλιπόντα στην Αθήνα, μας εξιστορούσε τόσο κάποιες επικρίσεις που εδέχετο όσο και ορισμένες επιτυχίες του. Όπως κάθε άνθρωπος της δράσης και λάθη μπορεί να έκανε και επιτυχίες να σημείωσε.  Χρόνια στο τιμόνι ομογενειακών οργανώσεων, μικρότερης ή μεγάλης απήχησης και εμβέλειας, συγκέντρωσε θετικά και αρνητικά σχόλια.  Έκανε ένθερμους φίλους αλλά και ορκισμένους εχθρούς. Ένα πράγμα παραμένει ωστόσο, κατά τη γνώμη μας, ως κορωνίδα. Η απαρασάλευτη επιθυμία του να προσφέρει στην Ομογένεια.

Με την λαίλαπα που έχει τα τελευταία χρόνια ξεσπάσει στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, ο Πέτρος Γαλάτουλας, αν και τον είχε διαδεχθεί στην προεδρία της Ομοσπονδίας με δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες ο κ . Μεϊμάρογλου, βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα» με διάφορες καταγγελίες, εκ μέρους του διαδόχου του και τινών άλλων, καταγγελίες τις οποίες  ο Πέτρος Γαλάτουλας απέκρουσε σε συνέντευξη Τύπου (Σεπτέμβριος 2021)  διαμηνύοντας, παράλληλα, ότι “επί των ημερών του” για όλα υπάρχουν αποδείξεις και ότι το μοναδικό μελανό σημείο στα οικονομικά της Ομοσπονδίας «είναι η απόκρυψη από το Συμβούλιο και η διαχείριση από τον ίδιο τον απερχόμενο πρόεδρο, Κλεάνθη Μεϊμάρογλου, μεγάλων χρηματικών ποσών», όπως είχε υποστηρίξει στην συνέντευξη.

Ωστόσο, από όσα -εκ του μακρόθεν, είναι αλήθεια- γνωρίζουμε, τίποτε απ όλα αυτά  και καμία όλες τις εκτοξευθείσες ένθεν κακείθεν καταγγελίες δεν έχουν μέχρι στιγμής εκδικαστεί ή τελεσιδικήσει. Ο δε θάνατός του Πέτρου κλείνει -υποθέτουμε-  την υπόθεση σε ό,τι τον αφορούσε προσωπικά. Όπως στο κενό θα παραμείνουν και “…τα ένδικα μέσα”  που είχε σπεύσει ο αείμνηστος να προαναγγείλει “προκειμένου να λογοδοτήσουν όλοι όσοι προσπάθησαν να σπιλώσουν το όνομά του και να διασύρουν και να οδηγήσουν στα τάρταρα την Ομοσπονδία”, όπως ίδιος είχε δηλώσει πάντα στην προαναφερθείσα συνέντευξη Τύπου.

Επομένως, μόνον η προσφορά στα ομογενειακά κοινά του Πέτρου Γαλάτουλα μπαίνει στη ζυγαριά του δούναι και λαβείν. Και το αποτύπωμά του είναι ευδιάκριτο.

Ας αναπαύσει ο Θεός την ψυχή του χαρίζοντας την εξ ύψους παρηγοριά στην οικογένειά του. Και την ειρήνη στην πολύπαθη Ομοσπονδία!