Μηνύματα Μητσοτάκη προς τη νέα γενιά στην τελετή αποφοίτησης του Boston College

Γεμάτη μηνύματα προς τη νέα γενιά ήταν η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σήμερα το πρωί, κατά την τελετή αποφοίτησης του Boston College, στην οποία ήταν ο κεντρικός ομιλητής και ένα από τα τιμώμενα πρόσωπα.

Μπροστά σε ένα κοινό περίπου 20.000 ατόμων, με την παρουσία πολλών ομογενών, ο κ. Μητσοτάκης έγινε ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που εκφώνησε ομιλία σε απόφοιτους αμερικανικού πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Απευθυνόμενος στα νέα παιδιά, τα οποία ξεκινούν τώρα τη σταδιοδρομία τους έχοντας αποφοιτήσει από ένα από τα πιο φημισμένα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης τους προέτρεψε να μην επαναλάβουν τα λάθη των προηγούμενων γενιών.

Κάλεσε τους νέους απόφοιτους του Boston College να αναπτύξουν ένα υψηλό αίσθημα υπευθυνότητας έναντι της κοινωνίας και επικαλέστηκε μάλιστα τον Ελληνα συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη και τη γνωστή φράση του «Εγώ μόνος μπορώ να αλλάξω τον Κόσμο – Και αν δεν το πετύχω θα είναι δικό μου σφάλμα».

Στους απόφοιτους του Πανεπιστημίου είπε πως είναι δικό τους καθήκον η επανεφεύρεση της Δημοκρατίας και τους ζήτησε να μη χάσουν την πίστη τους ότι μπορούν να αλλάξουν το μέλλον.

«Μην αφήνετε σε άλλους το καθήκον της επιβίωσης της Δημοκρατίας μας», τους είπε. Το πώς θα είναι η Δημοκρατία μας σε τριάντα χρόνια από σήμερα, όταν εσείς θα βρίσκεστε σε θέσεις εξουσίας, είναι κάτι που εξαρτάται από εσάς», τόνισε εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης.

«Η άγνοια δεν είναι αρετή», είπε ο Ελληνας Πρωθυπουργός επικαλούμενος τα λόγια του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα.

Τίποτα δεν θα σας κάνει καλύτερους παρά οι σχέσεις που θα δημιουργήσετε στην πορεία της ζωής σας, ανέφερε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας αναφορά στην Ιθάκη του ποιητή Καβάφη.

Και κλείνοντας την ομιλία του, ο Ελληνας Πρωθυπουργός έδωσε στους φετινούς αποφοίτους του Βoston College μια συμβουλή: «Μη φοβάστε για τις καταιγίδες που θα συναντήσετε στη ζωή σας. Οι άνθρωποι δεν είναι φτιαγμένοι για ασφαλή λιμάνια».

Το δίλημμα

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι είχε ένα μεγάλο δίλημμα για το αν θα έδινε το παρών ή όχι στην σημερινή τελετή αποφοίτησης, με δεδομένο ότι μετά την αποδοχή της πρόκλησης να μιλήσει εκεί είχαν προκύψει και οι προσκλήσεις σε Λευκό Οίκο και Κογκρέσο την προηγούμενη εβδομάδα.

Αφού εξήγησε ότι θα ήταν δύσκολο να παραμείνει στις ΗΠΑ για 8 ημέρες, δεδομένων των υποχρεώσεών του στην Ελλάδα, είπε ότι υπήρχαν τρεις λόγοι για τους οποίους δεν μπορούσε να λείψει από τη σημερινή αποφοίτηση:

«Ο πρώτος λόγος είναι ότι η σύζυγός μου Μαρέβα αποφοίτησε το 1989. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο γιος μου Κωνσταντίνος αποφοίτησε το 2020. Ο τρίτος λόγος είναι ότι δεν γινόταν να μην απευθυνθώ στους αποφοίτους του Κολλεγίου με το ελληνικό μότο ‘Αίεν αριστεύειν’».

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης μνημόνευσε τη δική του αποφοίτηση, το 1990, όταν ομιλητής τότε ήταν ο καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ. «Ελευθερία και ενότητα γίνεται πραγματικότητα», είχε πει ο Κολ στην ομιλία του. «Λίγους μήνες πριν από τη δική μου αποφοίτηση το Τείχος του Βερολίνου είχε πέσει. Είναι δύσκολο να σας μεταφέρω πόσο αισιόδοξοι ήμασταν τότε με εκείνες τις εξελίξεις».

Παρόντες αρκετοί Ελληνες – Τι είπαν στον «Ε.Κ.»

Πριν από την εκφώνηση της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη, στον «Ε.Κ.» μίλησαν διακεκριμένοι Ελληνες που παραβρέθηκαν στην τελετή.

«Ολοι περιμένουμε με ανυπομονησία και υπερηφάνεια να ακούσουμε τον Ελληνα Πρωθυπουργό να απευθύνεται στους αποφοίτους. Τον περιμένουμε να μιλήσει για τη νέα γενιά και για το πώς οι νέοι άνθρωποι θα δώσουν το στίγμα τους στην κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά η Ελληνίδα πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του κ. Μάικλ Δουκάκη, του ομογενή άλλοτε κυβερνήτη της Μασαχουσέτης και προεδρικού υποψηφίου των Δημοκρατικών. «Είμαστε πολύ υπερήφανοι, αλλά ταυτόχρονα προβληματιζόμαστε για την πορεία του Κόσμου που έχουμε έναν οργισμένο άνθρωπο που είναι επικεφαλής της Ρωσίας.

Ο κ. Νίκος Γκατζογιάννης. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Θεόδωρος Καλμούκος

«Είναι πολύ μεγάλη τιμή για εμάς τους Ελληνες που μετά την παρουσία του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα τιμάται πλέον και στη Βοστώνη», είπε εξάλλου από την πλευρά του ο κ. Νίκος Γκατζογιάννης, διακεκριμένος συγγραφέας και δημοσιογράφος της Ομογένειας.

Την υπερηφάνεια του που κεντρικός ομιλητής στη σημερινή αποφοίτηση ήταν ο Ελληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε και ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος.

Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Θεόδωρος Καλμούκος