Ο Ερντογάν στέλνει ερευνητικό πλοίο στην καρδιά του Αιγαίου

Μια ακόμη κίνηση της Τουρκίας ανεβάζει το θερμόμετρο στο Αιγαίο, με αναλυτές να εκφράζουν την έκδηλη ανησυχία τους για τις επόμενες κινήσεις της Αγκυρας

Με ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, ο υδρογραφικός σταθμός της Τουρκίας εξέδωσε παράνομη Navtex με την οποία στέλνει το ερευνητικό σκάφος Γιουνούζ στην καρδιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με τη ναυτική οδηγία, το σκάφος θα σταλεί την Τετάρτη και την Πέμπτη σε τέσσερα σημεία, σε μια περιοχή ανάμεσα στον Αη Στράτη, τη Λήμνο, τη Λέσβο και τη Χίο.

Πρόκειται για μια ακόμη κίνηση της Τουρκίας που ανεβάζει το θερμόμετρο στο Αιγαίο, με αναλυτές να εκφράζουν την έκδηλη ανησυχία τους για τις επόμενες κινήσεις της Αγκυρας. Το πεδίο της έντασης, δε, δεν περιορίζεται στα ελληνικά νερά, καθώς αυξάνονται και οι πιέσεις στον Έβρο με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ετοιμάζει ίσως -όπως όλα δείχνουν- νέα μεταναστευτική κρίση.

Με στρατηγική ψυχραιμία απαντά η Αθήνα

Στην Αθήνα μπαίνουν στο τραπέζι όλες οι πιθανές κινήσεις της Τουρκίας που θα δημιουργήσουν ένα θερμό καλοκαίρι στο Αιγαίο, με τη ρητορική του τούρκου προέδρου να θυμίζει πληγωμένο θηρίο μετά την συνάντηση Μπάιντεν – Μητσοτάκη.

«Η Αθήνα δεν θα πέσει στην παγίδα της όξυνσης που προσπαθεί να επιβάλλει η Τουρκία, εμείς αποφασίζουμε αν πρέπει να οξύνουμε την κατάσταση» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, μάλιστα, ενισχύει τις αμυντικές της συμφωνίες. Σήμερα έφτασε εκτάκτως στην Αθήνα κλιμάκιο από το αμερικανικό Πεντάγωνο προκειμένου να ξεκινήσουν συνομιλίες σχετικά με τα F-35.

Το κλιμάκιο θα παραμείνει στη χώρα μας τρεις ημέρες κατά τις οποίες θα συζητηθούν τόσο οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα όσο και η προμήθεια των F-35. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα ενδιαφέρεται για 20 F-35 με το τίμημα να αγγίζει τα 3,5 δισ. ευρώ.

Καθώς ο Τούρκος πρόεδρος στριμώχνεται εσωτερικά, η ανησυχία είναι πως για να λύσει τα πολιτικά του αδιέξοδα μπορεί να τραβήξει το σκοινί στα άκρα. Η επίθεση από τον Αχμέτ Νταβούτογλου είναι ενδεικτική της δυσκολίας που έχει.

«Οι θέσεις που εξέφρασε ο Μητσοτάκης στις ΗΠΑ ήταν εντελώς απαράδεκτες. Είναι μια προσέγγιση που θα καταστρέψει την ειρήνη στο νησί (της Κύπρου) και θα αποσταθεροποιήσει το Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Έπρεπε φυσικά να δοθούν οι απαραίτητες απαντήσεις» έγραψε στο Twitter. Και διερωτάται: «Τι απαντήσεις έδωσε η κυβέρνηση».

Στη συνέχεια, κατηγορεί τον Τούρκο πρόεδρο για καθυστερημένη αντίδραση, σημειώνοντας πως πέρασαν πέντε ημέρες από την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού και εγκαλεί την τουρκική κυβέρνηση για το ότι δεν έχει απαντήσει όπως θα έπρεπε, ενώ παράλληλα διερωτάται γιατί δεν κλήθηκε για εξηγήσεις ο Έλληνας πρεσβευτής στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.