Και επίσημα το άγημα Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς στην Εθνική παρέλαση

Με το σύνθημα, “Όλοι μαζί ενωμένοι στην 5η Λεωφόρο” η Επιτροπή Παρέλασης της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος
Νέας Υόρκης, με Δελτίο Τύπου (25 Μαϊου 2022) επιβεβαιώνει  την παρουσία και συμμετοχή αγήματος Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, στην εθνική Παρέλαση στην 5η Λεωφόρο, την Κυριακή 5 Ιουνίου.

Όπως αναφέρεται στο ίδιο Δελτίο Τύπου, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής ανέλαβε  όλες τις δαπάνες των ευζώνων γεγονός για το οποίο η Επιτροπή ευχαριστεί  τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ελπιδοφόρο. Επίσης ευχαριστεί και την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελαροπούλου για την αίσια λύση του θέματος. Η Επιτροπή παρέλασης ευχαριστεί “και άλλους επιφανείς Ελληνοαμερικανούς για την αποτελεσματική παρέμβασή τους στον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο
Παναγιωτόπουλο¨, για το ίδιο θέμα.

Οι εύζωνες, (18 στρατεύσιμοι και 4 αξιωματικοί), πρόκειται να αφιχθούν στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη, 2 Ιουνίου και να αναχωρήσουν το απόγευμα της Δευτέρας 6 Ιουνίου.

Οι Τελετάρχες
Η Επιτροπή Παρέλασης ανακοινώνει επίσης τους τελετάρχες της φετινής παρέλασης:
1) Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, εις αναγνώριση του
έργου και της προσφοράς της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η
οποία συμπληρώνει φέτος εκατό χρόνια από την ίδρυσή της το 1922.
2) Το Ελληνικό Συμβούλιο του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών (Hellenic Caucus
of the US Congress) και οι συμπρόεδροί του, Κάρολιν Μαλόνι
και Γκας Μπιλιράκης.
3) Η ελληνοαμερικανίδα ομοσπονδιακή βουλευτής, Νικόλ Μαλλιωτάκη.
4) Η Χρυσή Ολυμπιονίκης, κ. Φανή Χαλκιά


Επιπροσθέτως, επίτιμοι τελετάρχες της φετινής παρέλασης αποφασίστηκε να είναι:
1. Η μεγάλη ελληνοαμερικανική οργάνωση ΑΧΕΠΑ και ο ύπατος πρόεδρός της κ. Δημήτρης Κόκοτας. Σημειώνεται ότι η ΑΧΕΠΑ εορτάζει φέτος εκατό χρόνια δημιουργικής ζωής και δράσης.
2. Οι κυπριακές οργανώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών: α) Ομοσπονδία ΚυπροΑμερικανικών Οργανώσεων, β) η Διεθνής Επιτροπή Δικαιοσύνης για την Κύπρο (ΠΣΕΚΑ) και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Αμερικής και οι Πρόεδροί τους κ. Κυριάκος Παπαστυλιανού και κ. Φίλιπ Κρίστοφερ

3. Οι Χιακές οργανώσεις των ΗΠΑ εις ένδειξη τιμής για τα 200 χρόνια από την Καταστροφή της Χίου το 1822: Χιακή Ομοσπονδία, Παγχιακός Σύνδεσμος «Κοραής» και τα Ηνωμένα Χιακά Σωματεία Αμερικής, καθώς και οι πρόεδροί τους κ. Ιωάννης Κοντολιός, κ. Παναγιώτης Γεραζούνης και κ. Δημήτρης Κοντολιός.
4. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης κ. Ιωάννης Μελισσανίδης.

Το Πρόγραμμα

Η Επιτροπή Παρέλασης καλεί όλους (συλλόγους, οργανώσεις, Κοινότητες και άτομα) να
δώσουν το παρών τόσο στις δύο τελευταίες πανομογενειακές συγκεντρώσεις την Πέμπτη
26 Μαΐου και την Πέμπτη 2 Ιουνίου στις 7:30 μ.μ. στο Σταθάκειο Κέντρο όσο και στις
παράλληλες εκδηλώσεις που προγραμματίζονται. Υπενθυμίζεται ότι οι εκδηλώσεις αυτές
είναι:
Έπαρση της Ελληνικής Σημαίας στο Bowling Green, στο Μανχάταν, παρουσία του αγήματος των Ευζώνων, την Παρασκευή 3 Ιουνίου, στις 12:00 το μεσημέρι
Έπαρση της Ελληνικής Σημαίας και της αμερικανικής σημαίας στην πλατεία Αθηνών, στην Αστόρια, το Σάββατο 4 Ιουνίου στις 12:00 το μεσημέρι παρουσία Ευζώνων. Την ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών θα κάνει η Φιλαρμονική της Ελληνικής Αεροπορίας.
Επίσημο Δείπνο προς τιμήν των τελεταρχών και των επιτίμων τελεταρχών το Σάββατο 4 Ιουνίου στις 7:00 μ.μ. στο ξενοδοχείο Hilton Νέας Υόρκης.