Στην αντεπίθεση περνά η Αθήνα με διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας

Στην αντεπίθεση με «συνταγή» Έβρου και με όπλο το Διεθνές δίκαιο, περνά η Αθήνα έναντι της προκλητικής κλιμάκωσης της Άγκυρας, με τον πρωθυπουργό να δίνει το στίγμα της τακτικής που θα ακολουθήσει η χώρα και σε αυτόν το επιθετικό τουρκικό παροξυσμό, ο οποίος εκδηλώνεται εναλλάξ μεταξύ λεκτικών εκρήξεων και προκλήσεων στο πεδίο. Η επιτυχής αντιμετώπιση της υβριδικής επίθεσης από χιλιάδες μετανάστες που δέχτηκε η Ελλάδα στον Έβρο τον Φεβρουάριο του 2020, δημοσιοποιώντας άμεσα την τουρκική προκλητικότητα ανά τον κόσμο, με ενημερώσεις από τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ μέχρι την παγκόσμια κοινή γνώμη με συνεντεύξεις σε ισχυρά διεθνή δίκτυα όπως το CNN, δείχνει το δρόμο αντιμετώπισης και στην παρούσα ελληνοτουρκική κρίση, πέραν της διαρκούς ετοιμότητας και εγρήγορσης των ελληνικών Ενόπλων δυνάμεων και αρχών της χώρας. Η τακτική της διεθνοποίησης της τουρκικής παραβατικότητας φαίνεται να είναι μονόδρομος για την ελληνική πλευρά, με την παράλληλα διακήρυξη σε όλους τους τόνους των ελληνικών θέσεων που βασίζονται διαχρονικά και αδιαπραγμάτευτα στην τήρηση του διεθνούς δικαίου και των κανόνων που διέπουν τις αρχές της καλής γειτονίας.

Το «σήμα» της διεθνοποίησης έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Από το βήμα του οικονομικού φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία o Έλληνας πρωθυπουργός παρότι τάχθηκε για μία ακόμη φορά υπέρ του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν ότι κάνει λάθος αν θεωρεί ότι η Ελλάδα θα παρατηρεί τον αναθεωρητισμό της γείτονος άπραγη, ξεκαθαρίζοντας ότι κάθε παράνομη δραστηριότητά της και πρόκληση θα διεθνοποιείται.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι «με την Τουρκία είμαστε γείτονες, πάντα θα χρειάζεται να μιλάμε και πάντα θα κρατάμε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας, δεν θα είμαστε ποτέ εμείς που θα διακόψουμε την επικοινωνία με τους γείτονες μας. Από την άλλη, όμως, εάν ο πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί πως δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδος και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ή δεν θα ‘διεθνοποιήσω’ ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε έχει εσφαλμένη εντύπωση».

Κληθείς να σχολιάσει παράλληλα τον άνευ προηγουμένου μεγάλο αριθμό υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για απαράδεκτη πρακτική, γνωστοποιώντας πως «Θα θίγω το συγκεκριμένο ζήτημα, όποτε μου δίνεται η ευκαιρία, έως ότου η Τουρκία αλλάξει τη συμπεριφορά της».

H τακτική της διεθνοποίησης άλλωστε ακολουθήθηκε από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της νέας τουρκικής προκλητικότητας με τα αποτελέσματά της να φαίνονται τόσο από τις πρώτες αντιδράσεις τους State Department και της Κομισιόν όσο και από την πρωτοβουλία του Γ.Γ. της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Στέφανο Σανίνο ο οποίος όπως ο ίδιος κοινοποίησε μέσω Twitter μετέφερε την ανησυχία της ΕΕ για τις παραβιάσεις τουρκικών μαχητικών κοντά στην Αλεξανδρούπολη στον Πρέσβη της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στην ΕΕ, Μεχμέτ Κεμάλ Μποζέι καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. «Μετέφερα στον πρέσβη Μποζέι της Τουρκικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας στην ΕΕ τη σοβαρή μας ανησυχία για τις πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών της Τουρκίας κοντά στην ελληνική πόλη της Αλεξανδρούπολης. Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η αποχή από ενέργειες που υπονομεύουν τη συνοχή μεταξύ των συμμάχων είναι σε αυτήν την κρίσιμη καμπή πιο σημαντικά από ποτέ» ανέφερε ο κ. Σανίνο.

Την πλήρη υποστήριξη στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «να μιλήσει ανοιχτά και να υπερασπιστεί την Ελλάδα από τις τουρκικές επιθέσεις» εξέφρασε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ. Ειδικότερα, ο κ. Βέμπερ σε ανάρτησή του στο Twitter σημειώνει: «Πλήρης υποστήριξη στον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλήσει ανοιχτά και να υπερασπιστεί την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές επιθέσεις. Εάν ο Πρόεδρος Ερντογάν δεσμεύεται στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει να σταματήσει να προκαλεί συμμάχους. Το ερώτημα είναι θέλει πραγματικά να είναι μέρος της ένωσης αξιών μας;» διερωτήθηκε ο επικεφαλής του ΕΛΚ.

Ελληνική ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα

Η Αθήνα από την πρώτη στιγμή δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει και διπλωματικά αλλά και επί του πεδίου οποιαδήποτε μορφή και αν λαμβάνει η τουρκική προκλητικότητα, εκτιμώντας παράλληλα, ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγικός και ουσιαστικός διάλογος.

Εξάλλου για να καταστεί δυνατός ο διάλογος θα πρέπει να εκλείψει η εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας, να σταματήσει κάθε προκλητική ενέργεια στο πεδίο, και φυσικά η Τουρκία να αποδεχτεί του κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, βάση του οποίου θα μπορούσε να διεξαχθεί αυτός ο διάλογος. Τις προϋποθέσεις αυτές η Αθήνα τις θέτει διαχρονικά και αταλάντευτα προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στις διμερείς συνομιλίες.

«Είναι ολοφάνερο ότι για να υπάρξει διάλογος με αποτέλεσμα και όχι μόνο για θεαθήναι, θα πρέπει να στηρίζεται σε δυο παραδοχές. Να μην υπάρχει εμπρηστική ρητορική η επιθετικές ενέργειες και να υπάρχει μια κοινή βάση διεθνούς δικαίου πάνω στην οποία στηριζόμαστε. Όσο δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές, είναι αυτονόητο ότι διάλογος ουσιαστικός δεν μπορεί να υπάρξει», εξήγησε ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης τασσόμενος υπέρ των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας αλλά «θα πρέπει να υπάρξει μια αμοιβαία κατανόηση, δεν μπορούμε να πορευόμαστε μόνοι μας με τα αυτονόητα» ξεκαθάρισε.

Που οφείλεται ο παροξυσμός Ερντογάν

Η Ελληνική πλευρά άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζει τον τουρκικό παροξυσμό ο οποίος εκδηλώνεται κάθε φορά που ο πρόεδρος Ερντογάν βρίσκεται σε δυσμενή θέση, είτε στο εσωτερικό του είτε δέχεται διεθνείς πιέσεις. Στην παρούσα συγκυρία την έκρηξη του τούρκου προέδρου πυροδότησε σαφέστατα η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και οι σημαντικές επαφές του, ωστόσο αυτή η αφορμή έρχεται να προστεθεί σε σειρά άλλων παραγόντων που «θολώνουν» την εικόνα του μεγάλου ηγέτη που θέλει να προβάλει ο Ταγίπ Ερντογάν, ειδικά όσο πλησιάζει προς τις τουρκικές εκλογές του 2023. Παράγοντες όπως η διεθνής αναβάθμιση και ισχυροποίηση της Ελλάδας, ο αναβαθμισμένος ενεργειακός ρόλος της χώρας μας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, η ισχυροποίηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και οι διεύρυνση των αμερικανικών βάσεων στην «πόρτα» του Ερντογάν, στην Αλεξανδρούπολη και βεβαίως η εξοπλιστική αναβάθμιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, έναντι των τουρκικών που αντιμετωπίζουν πλέον βασικά προβλήματα ακόμη και από έλλειψη ανταλλακτικών, λόγω του «παγώματος» από πλευράς του Αμερικανικού Κογκρέσου κάθε εξοπλιστικής συμφωνίας με την Άγκυρα. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η δίνη στο εσωτερικό της Τουρκίας με την οικονομία να καταρρέει και τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται ανεξέλεγκτα, το μέτωπο στη Συρία να προβληματίζει ενώ η εικόνα του ισχυρού διαμεσολαβητή που ήθελε να διαδραματίσει στον πόλεμο Ουκρανίας Ρωσίας και θα ενίσχυε το ηγετικό του προφίλ, επίσης δεν του «βγήκε».

«Δεν μπορώ να μπω στη σκέψη του Τούρκου προέδρου αλλά εκείνο που μπορώ να πως μετά βεβαιότητας είναι ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αποκομίσει οφέλη από τη στάση του τηρεί» σχολίαζε κυβερνητικό στέλεχος, σημειώνοντας σε αντιδιαστολή, την εικόνα της Ελλάδας η οποία έχει αποδείξει ότι κρατά τα ηνία της σταθερότητας και ασφάλειας στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου απολαμβάνοντας την εμπιστοσύνη των συμμάχων της και της διεθνούς κοινότητας.

Πηγή: skai.gr