Δημοσκόπηση: Η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Πώς επηρεάζει η ακρίβεια την πρόθεση ψήφου

Μία νέα δημοσκόπηση βλέπει το φως της δημοσιότητας, στον απόηχο του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και της νέας έντασης στα ελληνοτουρκικά. 

Όπως αναδεικνύεται στη δημοσκόπηση της ALCO, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, οι πολίτες αποτιμούν θετικά  την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.  Συγκεκριμένα, στην ερώτηση αν «η συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν και η ομιλία στο Κογκρέσο βοηθούν πολύ, αρκετά, λίγο, ή καθόλου την ασφάλεια της χώρας», οι πολίτες απαντούν 30% «αρκετά», 16% «πολύ», 14% «λίγο» και 29% «καθόλου».

Επίσης, σε ποσοστό 69% οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι οι προκλήσεις Ερντογάν θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα και μόνο 18% πιστεύει ότι δεν θα έχουν συνέχεια.

Δημοσκόπηση

Παράλληλα, καταγράφεται η ανησυχία για την ακρίβεια και ιδιαίτερα για τις τιμές σε καύσιμα και ρεύμα, με το 42% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι τους τελευταίους μήνες η οικογένειά τους έχει περιορίσει «αρκετά» την κατανάλωση βασικών αγαθών και το 17% «πολύ».

Ένα 35% εκτιμά, επίσης, ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για το ηλεκτρικό ρεύμα βοηθούν «λίγο», 31% λέει «καθόλου» και 19% πιστεύει ότι βοηθούν «αρκετά».

Δυσπιστία αποτυπώνεται σχετικά με τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση σχετικά με τα οικονομικά περιθώρια για μείωση τους ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. 68% των ερωτηθέντων λέει ότι υπάρχουν περιθώρια και μόλις 11% εκτιμά ότι πράγματι δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια.

Η ακρίβεια, πάντως, είναι ένα από τα θέματα που θα κρίνουν την ψήφο των πολιτών καθώς στη σχετική ερώτηση το 27% λέει ότι θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στο τι θα ψηφίσει, 33% μεγάλο, ενώ 16% απαντά μικρό και 15% πολύ μικρό.

Οι πολίτες κατά 33% εκτιμούν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα ήταν χειρότερη αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, 34% λέει ότι θα ήταν ίδια και 21% εκτιμά ότι θα ήταν καλύτερη.

Η πρόθεση ψήφου

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει άνοδο, για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες. Αποτέλεσμα η διαφορά με τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ να είναι στις  8.5  μονάδες ενώ τρίτο παραμένει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σημειώνοντας μικρή απώλεια από την τελευταία δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό  31,1% έναντι 22,6% του ΣΥΡΙΖΑ με το κυβερνών κόμμα να σημειώνει άνοδο της τάξης του 0,5% από την προηγούμενη δημοσκόπηση της Alco και την αξιωματική αντιπολίτευση άνοδο 0,1%. Τρίτο παραμένει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 12,7%, τέταρτο το ΚΚΕ με 5,3% και πέμπτη Ελληνική Λύση με 4,6%. Στη βουλή φαίνεται να μπαίνει και το ΜέΡΑ25 καθώς καταγράφει ποσοστό 3,5%.

Στην ερώτηση «ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο ως Πρωθυπουργό» το 36% λέει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το 25% τον Αλέξη Τσίπρα ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 32% απαντά «κανέναν».

Σχετικά με τις εκτιμήσεις για τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγράφει θετικό ποσοστό 37% με τον Αλέξη Τσίπρα να είναι στο 29% και τον Νίκο Ανδρουλάκη στο 27%. Ακολουθούν Δημήτρης Κουτσούμπας, Γιάνης Βαρουφάκης και Κυριάκος Βελόπουλος με 19%, 17% και 10% αντίστοιχα.