Παρέμβαση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσχεση των ελληνικών τάνκερ: Το Ιράν να ελευθερώσει άμεσα τους Έλληνες ναυτικούς

Την έντονη καταδίκη των Ηνωμένων Πολιτειών για την κατάσχεση των δύο ελληνικών τάνκερ από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν μετέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι το Ιράν πρέπει να απελευθερώσει αμέσως τόσο τα κατασχεθέντα πλοία όσο και τα φορτία και τα πληρώματά τους. Από την πλευρά του, ο Άντονι Μπλίνκεν σημείωσε ότι η συνεχιζόμενη παρενόχληση πλοίων από το Ιράν και η παρέμβαση στα δικαιώματα και στις ελευθερίες της ναυσιπλοΐας αποτελούν απειλή για την ασφάλεια στη θάλασσα και την παγκόσμια οικονομία.

Τέλος, η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται δίπλα στην Ελλάδα, τον σύμμαχο μας κλειδί στο ΝΑΤΟ και εταίρο, απέναντι σε αυτή την αδικαιολόγητη κατάσχεση».

Τηλεφώνημα Δένδια – Μπλίνκεν: Ενημέρωση για Τουρκία και κατάληψη τάνκερ από Ιράν

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνεκν είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Twitter ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας για τις τελευταίες εξελίξεις στον Κόλπο, όπως «για την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας, τόσο σε ρητορικό επίπεδο, όσο και επί του πεδίου, καθώς και για τις επισκέψεις μου σε Δυτικά Βαλκάνια».

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας επικοινώνησε εκ νέου σήμερα με τον ΥΠΕΞ του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής & του Κόλπου. Έμφαση δόθηκε και στη στρατηγική συνεργασία των δύο κρατών.

Υπ. Ναυτιλίας: Σύσταση σε ελληνικά πλοία να αποφεύγουν τα θαλάσσια ύδατα του Ιράν

Να αποφεύγουν τα θαλάσσια ύδατα που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Ιράν, ενώ πλέουν στον Περσικό κόλπο (στα στενά του Ορμούζ, και τον κόλπο του Ομάν) κάλεσε τα πλοία των ελληνικών πλοιοκτητρίων εταιριών το Υπ. Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας, το Prudent Warrior βρίσκεται αγκυροβολημένο στο ιρανικό λιμάνι Bandar Abbas, ενώ το Delta Poseidon παραμένει προς το παρόν στην ίδια θέση στον Περσικό κόλπο.

Στο Delta Poseidon επιβαίνουν 25 άτομα πλήρωμα μεταξύ των οποίων δύο Έλληνες, και στο Prudent Warrior 23 άτομα πλήρωμα, μεταξύ των οποίων 8 Έλληνες και ένας Κύπριος.

Τα δύο ελληνικά τάνκερ τελούν υπό κατάληψη από τους Φρουρούς της Επανάστασης, ενώ το πλήρωμα παραμένει στα δύο πλοία και τα μέλη είναι καλά στην υγεία τους.

Πηγή: skai.gr