Τέσσερις οι ομογενείς δισεκατομμυριούχοι στη φετινή λίστα με τους πλουσιότερους Αυστραλούς

Η οικονομική εφημερίδα Australian Financial Review δημοσίευσε τη λίστα με τους πλουσιότερους Αυστραλούς για το 2022 και μεταξύ των ονομάτων περιλαμβάνονται τουλάχιστον 10 επιχειρηματίες ελληνικής καταγωγής. Οι τέσσερις από αυτούς βρίσκονται στην κορυφή με τους δισεκατομμυριούχους.

Η πλουσιότερη για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, είναι η Αυστραλή μεγιστάνας εξόρυξης ορυκτών και κληρονόμος, Gina Rinehart με προσωπική περιουσία 34,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ας δούμε τώρα τα ονόματα των Ελλήνων που φιγουράρουν στη λίστα, ξεκινώντας από τους τέσσερις δισεκατομμυριούχους.

Ο πλουσιότερος Έλληνας και 51ος στη γενική κατάταξη, είναι ο Νίκος Πολίτης με περιουσία που ανέρχεται στα 2.23 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο κ. Πολίτης είναι ιδιοκτήτης της WFM Motors και διευθυντής της Eagers Automative. Είναι ο πιο επιτυχημένος πωλητής αυτοκινήτων στην Αυστραλία, με μια «αυτοκρατορία» που περιλαμβάνει δεκάδες δικές του αντιπροσωπείες αυτοκινήτων σε Σίδνεϊ, Μελβούρνη και Κουίνσλαντ, ελέγχοντας περίπου το 10% της αγοράς νέων αυτοκινήτων. Είναι επίσης πρόεδρος του συλλόγου NRL, Sydney Roosters, ασκώντας μεγάλη επιρροή στους κύκλους του πρωταθλήματος ράγκμπι. Η οικογένεια του Πολίτη έφτασε στην Αυστραλία όταν ο ίδιος ήταν οκτώ ετών, εγκαταλείποντας την Ελλάδα μετά τον εμφύλιο πόλεμο.

Εκατοστός όγδοος είναι ο … «Άρχοντας των μαργαριταριών», Νικόλας ` με 128 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο κ. Πασπάλης είναι ο εκτελεστικός πρόεδρος του ομώνυμου Ομίλου εταιρειών. Ο Όμιλος διαθέτει μια επιχείρηση λιανικής πώλησης μαργαριταριών, ένα τμήμα αεροπορικών και ναυτιλιακών υπηρεσιών, κτηνοτροφικές και τουριστικές συμμετοχές και ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων. Η εταιρεία, η οποία απασχολεί περισσότερους από 1200 εργαζομένους, εδρεύει στο Ντάργουιν και ανήκει στους Nicholas Paspaley jnr, Roslynne Bracher και Marilynne Paspaley.

Εκατοδτός δέκατος όγδοος είναι ο Κωνσταντίνος Μακρής και η οικογένειά του με 1,20 δισεκατομμύρια δολάρια

Από ταπεινό ξεκίνημα σε ένα προάστιο της Αθήνας, ο Μακρής μετανάστευσε στην Αδελαΐδα το 1963 και δημιούργησε μια αλυσίδα επτά καταστημάτων με κοτόπουλα. Πούλησε την επιχείρηση στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και αγόρασε το πρώτο του εμπορικό κέντρο, φτάνοντας να κατέχει τελικά μια σειρά από αυτά στην Αδελαΐδα. Ο κ. Μακρής μετακόμισε στη Χρυσή Ακτή το 2017 και έχει εκποιήσει τα περισσότερα από τα συμφέροντά του στην Αδελαΐδα, προτιμώντας να επικεντρωθεί στην αναμόρφωση του εμπορικού κέντρου Marina Mirage. Ο γιος του, Ρος, βρέθηκε ένα βήμα πριν από την πτώχευση για ένα χρέος 50.378,07 δολαρίων, αλλά η αίτηση απορρίφθηκε τελικά.

Εκατοστός εικοστός έκτος είναι ο Νίκος Ανδριανάκος και η οικογένειά του με 1,09 δισεκατομμύρια δολάρια

Γεννημένος στο Πικέρμι Αττικής, ο Ανδριανάκος μετανάστευσε στη Μελβούρνη σε ηλικία 22 ετών. Το 1976, αφού εργάστηκε για τρία χρόνια σε ένα πρατήριο καυσίμων, αγόρασε ένα δικό του, σε συνεργασία με τον κουνιάδο του. Στη συνέχεια επέκτεινε τις επιχειρήσεις του, με την επωνυμία, Milemaker Petroleum, σε 54 εγκαταστάσεις. Το 2016, πούλησε τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης λιανικής πώλησης καυσίμων της Βικτώριας στην Caltex, έναντι 95 εκατομμυρίων δολαρίων και διατήρησε και τις 54 ιδιόκτητες εγκαταστάσεις με μακροχρόνιες μισθώσεις στην πολυεθνική. Ο όμιλος Nikos Property Group του έχει δημιουργήσει σημαντικά ακίνητα, ενώ χτίζει και ένα ξενοδοχείο στην πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, το Ναύπλιο.

Εκατοστός τριακοστός όγδοος είναι ο Σπύρος Αλυσανδράτος με 995.000 εκατομμύρια δολάρια

Ο κ. Αλυσανδράτος ίδρυσε την Consolidated Travel το 1967, εντελώς κατά τύχη όταν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες τον εξαπάτησαν καθώς προσπαθούσε να κλείσει μια πτήση για την Ελλάδα. Ο μετανάστης από την Κεφαλονιά κατέστησε την Consolidated πάροχο υπηρεσιών χονδρικής πώλησης εισιτηρίων καθώς και προϊόντων ταξιδιωτικής ασφάλισης για τους περισσότερους ταξιδιωτικούς πράκτορες και αεροπορικές εταιρείες που εξυπηρετούν την Αυστραλία.

Μια θέση παρακάτω (139ος) είναι ο Διονύσης Μπάστας με 990.000 εκατομμύρια δολάρια

Μπορεί το όνομά του να μην σας λέει πολλά, αλλά ο κ. Μπάστας είναι ο ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Arrotex Pharmaceuticals. Η Arrotex παρασκευάζει περίπου το ένα τρίτο των φαρμάκων που χορηγούνται στο πλαίσιο του συστήματος φαρμακευτικών παροχών και πραγματοποιεί πωλήσεις ύψους 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως. Σε συνεργασία με Καναδούς επενδυτές, του ανήκει επίσης η Juno Pharmaceuticals, η οποία παράγει φάρμακα μετά την κατοχύρωση πατέντας για νοσοκομεία, και η εταιρεία γονιδιωματικής myDNA.

Τρεις θέσεις πιο κάτω (141ος) είναι ο Θεόδωρος (Θίο) Καρύδης με 952.000 εκατομμύρια δολάρια

Ο κ. Καρύδης έκανε την περιουσία του αφού δημιούργησε την αλυσίδα Theo’s Liquor με 51 καταστήματα πώλησης ποτών. Το 2002 την πούλησε στην Coles για 175 εκατομμύρια δολάρια και ίδρυσε την Arkadia Property Services που σήμερα κατέχει 12 εμπορικά κέντρα και τρία ξενοδοχεία κατά μήκος της ανατολικής ακτής, καθώς και το superyacht Infinity Pacific. Ο Καρύδης μετανάστευσε από τα Κύθηρα, ανοίγοντας ένα ντελικατέσεν στο Neutral Bay του Σίδνεϊ το 1955, πάνω από το οποίο ζούσε με τη σύζυγό του.

Εκατοστός τεσσαρακοστός πέμπτος είναι ο Χάρης Σταμούλης και η οικογένειά του με 935.000 εκατομμύρια δολάρια

Η περιουσία του κ. Σταμούλη δημιουργήθηκε από τον αείμνηστο Σπύρο Σταμούλη, ο οποίος μετανάστευσε από την Ελλάδα στη Μελβούρνη το 1950, σε ηλικία 12 ετών. Ο πάλαι ποτέ πρωταθλητής της ελληνορωμαϊκής πάλης μεσαίων βαρών στην Αυστραλία, Σπύρος Σταμούλης, προσπάθησε να χτίσει ένα εργοστάσιο γιαουρτιού προτού ιδρύσει την Gold Medal Drinks το 1969. Η επιτυχία της επιχείρησής του επέτρεψε επενδύσεις στον ροκ ραδιοφωνικό σταθμό 3XY της Μελβούρνης, στην ελληνική εφημερίδα «Τα Νέα» και σε εκτάσεις ακινήτων, μια επιχείρηση που επιβλέπει ο γιος του, Χάρι, μέχρι σήμερα. Οι εμβληματικές δραστηριότητες της επιχείρησης Stamoulis Property Group περιλαμβάνουν τις τεράστιες αποθήκες των Woolworths στο Mulgrave της Μελβούρνης και τον πύργο One Collins Street.

Εκατοστός εβδομηκοστός είναι ο Γιώργος Κούκης, με 788 εκατομμύρια δολάρια

Ο κ. Κούκης μετανάστευσε από την Ελλάδα το 1971, βρήκε δουλειά στην Qantas το 1973 και, όταν κανείς άλλος δεν προσφέρθηκε εθελοντικά, μηχανογράφησε το λογιστικό σύστημα της αεροπορικής εταιρείας. Το 1993, πλήρωσε 948.000 δολάρια για ένα μικρό ελβετικό κατασκευαστή λογισμικού τραπεζών, μετονόμασε την εταιρία σε Temenos και το 2001 έφτασε την αξία της σε 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο κ. Κούκης κατείχε το 36% της εταιρείας εκείνη τη στιγμή, αλλά πούλησε τη συμμετοχή του κάτω από το 3% και τον περασμένο Απρίλιο αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της Temenos. Ίδρυσε την εταιρεία λογισμικού και πληροφορικής Koukis Aviation, η οποία ισχυρίζεται ότι έχει περισσότερες από 100 εγκαταστάσεις παγκοσμίως. Ο κ. Κούκης δίνει επίσης διαλέξεις για την ηθική ηγεσία στις επιχειρήσεις.

Εκατοστός εβδομηκοστός πέμπτος είναι ο Κέρι Χαρμάνης με 766.000 εκατομμύρια δολάρια

Ο πρώην δικηγόρος εγκατέλειψε τη νομική του καριέρα για να ασχοληθεί με την αναζήτηση χρυσού το 1979. Όταν η επιχείρηση νικελίου στο Jubilee Mines απέτυχε το 1994, χρειάστηκε να βάλει σχεδόν 1 εκατομμύριο δολάρια για να την κρατήσει στη ζωή. Σήμερα, ο κ. Χαρμάνης είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα στελέχη και επενδυτές μεταλλείων της Δυτικής Αυστραλίας, κερδίζοντας περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια από την πώληση της πρώην εταιρείας νικελίου Jubilee Mines στην Xstrata σε μια συμφωνία ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2007, που χαρακτηρίστηκε από εξαιρετικό συγχρονισμό. Μέσα σε λίγους μήνες από την πώληση η τιμή του νικελίου θα κατέρρεε, αλλά όχι πριν ο Χαρμάνης εισπράξει σχεδόν 500 εκατομμύρια δολάρια από την πώληση. Τώρα έχει συμμετοχές σε αρκετές εισηγμένες εταιρείες εξερεύνησης ορυχείων.

Πηγή:neoskosmos.com