Τέλος η μάσκα και στους εσωτερικούς χώρους – Οι εξαιρέσεις

Ύστερα από δύο χρόνια, η Ελλάδα επιστρέφει σε μια καθημερινότητα όπου η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς λόγους δεν θα είναι υποχρεωτική, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Από αύριο Τετάρτη (1/6) και έως τουλάχιστον τις 15 Σεπτεμβρίου οι πολίτες θα μπορούν να εισέρχονται σε όλους τους εσωτερικούς χώρους χωρίς μάσκα, ενώ η σύσταση να τη χρησιμοποιούν, για τη δική τους προστασία, παραμένει, κυρίως, προς όλους όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, «η άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σημαίνει ότι δε θα επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο, ωστόσο παραμένει η προτροπή και η σύσταση ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται η μάσκα σε όλους αυτούς τους χώρους κα ιδίως από τον πληθυσμό ο οποίος ανήκει στις ευάλωτες ομάδες».

Εξαίρεση αποτελούν οι χώροι παροχής υπηρεσιών υγείας και οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, καθώς και τα αστικά μέσα μαζικής μεταφοράς (μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ). Αύριο αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας, ώστε να καθορίσει τι θα γίνει με τις μάσκες στα πλοία, με δεδομένο ότι μπαίνουμε στην τουριστική περίοδο. Στα αεροπλάνα η μάσκα δεν θα είναι υποχρεωτική, επειδή οι θέσεις είναι αριθμημένες αλλά και επειδή υπήρχε η σχετική παρότρυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στα σχολεία

Χωρίς μάσκες θα μπορούν να πηγαίνουν από αύριο στο σχολείο και οι μαθητές.  Αντίθετα, η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική από μαθητές και φοιτητές κατά τη διάρκεια των Εξετάσεων. Παράλληλα, οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν ένα rapid test κάθε εβδομάδα.