Τσίπρας: Δεν κοιμάμαι τα βράδια, φοβάμαι τι θα παραλάβουμε

Βέβαιος για την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη διαδικτυακή εκπομπή «Meeting Point» του newsbomb.gr, με τη δημοσιογράφο Όλγα Τρέμη, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομία και την εξωτερική πολιτική, ενώ στον απόηχο των επιλογών του για το κόμμα ανέφερε: «Το κόμμα χρειαζόταν ένα ισχυρό σοκ, θετικό, και με το 50-50 στις γυναίκες και με την ανανέωση στελεχών και με την υπέρβαση της τασικής εσωστρέφειας».
Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει στις επόμενες εκλογές

«Δεν έχω καμία μα καμία αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα νικήσει. Αυτό που με απασχολεί, αυτό που με κάνει τα βράδια να μην κοιμάμαι, είναι γι’ αυτό που θα παραλάβουμε την επόμενη μέρα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Όταν ήμουν στο Μαξίμου δεν ήμουν happy traveler, καθόμουν μέχρι τις 3 και 4 το πρωί για να βρω λύσεις σε ασφυκτικές συνθήκες. Και βρήκαμε λύσεις, ρυθμίσαμε το χρέος, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, φέραμε την ανάπτυξη…», και «ήρθαν τώρα πάλι κάποιοι που εφαρμόζουν τις ίδιες συνταγές που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και τρώνε από τα έτοιμα», πρόσθεσε.

«Ναι, με τρομάζει η επόμενη μέρα» είπε, «διότι ο κ. Μητσοτάκης δεν αφήνει μονάχα χάος στα δημόσια οικονομικά και στην κοινωνική συνοχή της χώρας, αλλά αφήνει χάος και σε ό,τι αφορά τη διεθνή θέση της χώρας και τους μεγάλους γεωπολιτικούς κινδύνους που γεννά η στρατηγική του στην εξωτερική πολιτική, η οποία δεν έχει αρχή, μέση και τέλος».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι οδηγούμαστε σε γενικευμένη οικονομική και κοινωνική κρίση, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει ελπίδα για τους νέους ανθρώπους, κάθε νοικοκυριό υφίσταται τρομακτική μείωση της αγοραστικής δύναμης, οι επιχειρήσεις υφίστανται την τριπλή πίεση» μείωσης τζίρου, φουσκώματος χρεών και λογαριασμών.

Εκτίμησε ότι «το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού, που θα έχουμε μπροστά μας, θα δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας και βλέπουμε ότι και η ΕΕ παίρνει όλες τις λάθος αποφάσεις το τελευταίο διάστημα».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «άφησε την αισχροκέρδεια στην ενέργεια αλώβητη». Εξήγησε ότι δεν θα μπορούσε να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβερνητική διάταξη για τη φορολόγηση των υπερκερδών, «γιατί από 1,5 δισ. τα έκαναν 500 εκατομμύρια, δεν δέχονται να μπει φραγμός στις αποκοπές ρεύματος, δεν δέχονται κατάργηση αυτής της ρήτρας αναπροσαρμογής».

Όπως επισήμανε, «οι καταστροφικές επιλογές» της κυβέρνησης στην ενέργεια επιταχύνουν την ενεργειακή κρίση, και απ’ την άλλη η ΕΕ «παίρνει αποφάσεις που διευρύνουν την κρίση και φέρνουν πολύ αρνητικές εξελίξεις», όπως η επιμονή στο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, «ενώ δεν έχουμε βρει τρόπο να ανεξαρτητοποιηθούμε ενεργειακά από τη Ρωσία».
Εκλογές

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα προσφύγει σε εκλογές το φθινόπωρο για να προλάβει την «ολική κατάρρευση», διότι οι επιλογές του είναι «επιταχυντές του πληθωρισμού και της ακρίβειας» και «η κυβέρνηση πια έχει βρεθεί σε μια δίνη».

«Όσο καθυστερεί τις εκλογές τόσο μεγαλώνει την ήττα τη δική του, αλλά ταυτόχρονα και τις δυσκολίες που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε εμείς την επόμενη μέρα» υπογράμμισε, υποστηρίζοντας ότι και ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι δεν έχει προοπτική η κυβέρνησή του και έχει μία στρατηγική διπλής κάλπης.

«Εμείς έχουμε μία στρατηγική, από την πρώτη κάλπη να εκλεγεί προοδευτική κυβέρνηση, που θα πάρει αποφάσεις που θα απαλύνουν την πίεση που δέχονται τα λαϊκά στρώματα και η μεσαία τάξη, που θα στηρίξουν τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους και θα επουλώσουν τις μεγάλες πληγές της ενεργειακής κρίσης», ανέφερε.
Τσίπρας για μελλοντικές συνεργασίες

Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε αν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβέρνηση όταν ο κ. Ανδρουλάκης δηλώνει «ότι δεν θα κάνει πρωθυπουργό ούτε τον Μητσοτάκη ούτε τον Τσίπρα».

«Εντάξει, δεν θα κάνει ο κ. Ανδρουλάκης πρωθυπουργό τον Τσίπρα, θα τον κάνει ο ελληνικός λαός. Αλίμονο», απάντησε. Πρόσθεσε ότι ο κ. Ανδρουλάκης, παρότι «έχει εκπέμψει αρνητικά μηνύματα και από το συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, τόσο από την αναπαλαίωση των προσώπων που οδήγησαν το κόμμα αυτό σε πολύ χαμηλά ποσοστά όσο όμως και από κάποιες εκφράσεις, κάποιες ρητορικές ατάκες, οι οποίες ήταν προσβλητικές για έναν ολόκληρο κόσμο, όχι για μας», αλλά και αρνητικά μηνύματα για την προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης, «ο λαός είναι αυτός που θα υποδείξει στις πολιτικές δυνάμεις τον δρόμο».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι προφανώς αποκλείει τη ΝΔ και ιδιαίτερα τη σημερινή ΝΔ, τονίζοντας ότι «αυτή η εμμονή στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές έχει οδηγήσει τον κ. Μητσοτάκη σε αποφάσεις που κανένας άλλος πρωθυπουργός και καμία άλλη κυβέρνηση ακόμη και της Δεξιάς δεν θα έπαιρνε» και πως το φυσιολογικό είναι οι κυβερνήσεις συνεργασίας να μην είναι μεταξύ των δύο πόλων.

Πηγή:.iefimerida.gr