Απεβίωσε η Κατερίνα Γιαννάκη του ΣΑΕ Ευρώπης (Ιταλία)

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η Κατερίνα Γιαννάκη, Μέλος του συντονιστικού Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Περιφέρειας Ευρώπης, (Ιταλία) δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή. Την είδηση του θανάτου της ανακοίνωσε μέσω του facebook το πρωί της Παρασκευής, 3 Ιουνίου 2022,  ο σύζυγός της Βασίλης Πριμικήρης. Με το ακόλουθο μήνυμα: “Έφυγε για πάντα η Κατερίνα μου! Πάντα βρέθηκε στο πλευρό μου σε όλους τους αγώνες της ζωής μου. Νιώθω φοβερά μόνος!”

Μεγάλη θλίψη για το φευγιό της Κατερίνας που αφήνει πίσω της τον σύζυγό της Βασίλη και τον γιό της Τάσο.
Η Panhellenic Post απευθύνει Θερμά συλλυπητήρια στον σύντροφό της ζωής της και το γιό τους.

Δεν φταίει ο θεσμός!

Αγωνίστρια και η ίδια μέσα από τις τάξεις του ΣΑΕ για τον Απόδημο Ελληνισμό, παίρνοντας θέση για τη μορφή που κατά την άποψή της έπρεπε να λάβει ένα νέο ΣΑΕ- μετά το άδοξο “τέλος”, με ευθύνη της Αθήνας, του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, έγραφε προφητικά:

<<Το ΣΑΕ ένα συμβουλευτικό και εισηγητικό όργανο της ελληνικής πολιτείας σε θέματα απόδημου ελληνισμού. Ένας θετικότατος θεσμός για την προώθηση της αυτοοργάνωσης και της συσπείρωσης του ελληνισμού της διασποράς αρκεί όμως να μην εξελιχθεί σε χώρο προσωπικής αναρρίχησης ορισμένων αριβιστικών στοιχείων και μικροκομματικών και προσωπικών συμφερόντων .

Πρέπει να είναι διεκδικητικό για θέματα που το αφορούν όπως δικαιώματα ψήφου, φορολογικά.

Η αντιπροσωπευτικότητα του οργάνου είναι το ζητούμενο σε συνδυασμό με την εκπροσώπηση του οργανωμένου απανταχού Ελληνισμού. Γεγονός που αποτελεί τη βασική προϋπόθεση και την εγγύηση μιας νέας βάσης για αναδειχθεί η δυναμική του οργάνου!

Μέσα από τα μαζικά του όργανα και τις οργανωμένες εκφράσεις του ελληνισμού το ΣΑΕ οφείλει να έχει βασικούς στόχους και αλληλοεξαρτώμενους:

*Ο πρώτος έxει να κάνει με την εξάλειψη  των πολιτιστικών δυσλειτουργιών που οδηγούν:

Είτε στην υιοθέτηση προτύπων περιθωριακής συμπεριφοράς και την δημιουργία κλειστών μειονοτικών πολιτιστικών ομάδων(γκεταρισμα), είτε στην πολιτισμική  αφομοίωση τους, από την κυρίαρχη πολιτιστική ομάδα, σαν μία προσπάθεια απόρριψης, της πολιτιστικής αποξένωσης και την απόκτηση των κυρίαρχων πολιτικών στοιχείων και συμπεριφορών,(πλήρης αφομοίωσης).

*Ο δεύτερος αναφέρεται στην δημιουργία όρων της πολιτιστικής επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης του ελληνισμού του απόδημου της διασποράς της ομογένειας, με τον ελλαδικό χώρο!Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνέβαλλε αποφασιστικά η προώθηση της διαπολιτισμικής παιδείας, οι πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ Ελλάδας και χώρων υποδοχής.

Η καλλιέργεια του ελληνικού πολιτισμού πρέπει με την αρωγή της ελληνικής πολιτείας και των πολιτιστικών κ.α δραστηριοτήτων (ελληνικών κοινοτήτων ομοσπονδιών …Σύλλογοι γονέων..Εθνικοτοπικές – 4.000 οργανώσεις ανά τον κοσμο- να ενισχυθεί το δυναμικό του ελληνισμού της διασποράς>>.

Για την ψήφο

Και όταν έφθασε στη βουλή το Νομοσχέδιο για την ψήφο των Αποδήμων το Δεκέμβρη του 2019, η Κατερίνα σε παρέμβασή της μέσω της Panhellenic Post,  μπροστά στις αξιώξεις κομμάτων της αντιπολίτευσης για ¨φράχτες¨και ¨προύποθέσεις” τις χαρακτήριζε ως «απαξίωση» των αποδήμων και καλούσε τα κόμματα να υιοθετήσουν ξεχωριστή εκλογική Περιφέρεια Αποδήμων.

«Είναι απαξίωση μετά από τόσους αγώνες εθελοντισμού για την οργάνωση και τις οργανωμένες εκφράσεις του ελληνισμού ανά τον κόσμο! Περίπου 4.000 οργανωμένες εκφράσεις του ελληνισμού…

Μην φοβίζει ξεχωριστή περιφέρεια με δικους μας (σ.σ. των Αποδήμων) εκφραστές. κανένα αποτέλεσμα δεν αλλοιώνεται!
Κατερίνα Γιαννάκη
Μέλος συμβουλίου ΣΑΕ
Περιφέρεια Ευρώπης!
Από Ρώμη Ιταλιας».

Αιωνία η μνήμη της.