Πόλεμος στην Ουκρανία: Το ορθόδοξο μοναστήρι που οι Ρώσοι βομβάρδισαν τρεις φορές

Εκεί δεν υπήρξαν ούτε υπάρχουν ουκρανικές στρατιωτικές βάσεις, παρά μόνο «10.000 εκτοπισμένοι»

Οι Ρώσοι βομβάρδισαν τρεις φορές μέσα σε έναν μήνα το μοναστήρι της Κοιμήσεως, στο Ντονέτσκ, στην περιοχή Σβιατογκίρσκ, το οποίο ανήκει στην αποσχισθείσα από το Πατριαρχείο Μόσχας Ουκρανική Εκκλησία η οποία τώρα υπάγεται απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Στην περιοχή υπάρχουν και πολλά σπήλαια, τα λεγόμενα «κιμωλίας», όπου επάνω τους είναι χτισμένες εκκλησίες.

Να τι εξιστόρησε ο Φραντσέσκο Μπατιστίνι της Corriere della Sera, όπως παρουσιάζει η ιστοσελίδα protagon.gr:

«Τον Μάρτιο ο Πούτιν προσπάθησε να εξοντώσει 520 Ουκρανούς που είχαν καταφύγει εκεί, όπως είχαν κάνει και κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους οι ντόπιοι για να γλιτώσουν από τους Μογγόλους. Στις 4 Μαΐου επτά άτομα τραυματίστηκαν. Και τώρα η ‘‘ρωσική αγάπη’’ στόχευσε καλύτερα: χτύπησε τα κτίρια και σκότωσε τον αρχιμανδρίτη Γαλακτίωνα, τον πατέρα Αριστοκλή και την καλόγρια Βαρβάρα, ενώ τραυμάτισε τους μοναχούς Ιωάσαφ και Αμφιλόχιο, μαζί με τον ιεροδιάκονο Αλιπίι. Μερικοί λαϊκοί πέθαναν επίσης στο μοναστήρι, αλλά δεν είναι γνωστό πόσοι ακριβώς».

Δεν είναι μια οποιαδήποτε καταστροφή, έγραψε ο ιταλός δημοσιογράφος: «Το μοναστήρι είναι μία παραδεισένια γωνιά λαξευμένη στα βουνά. Είναι ο κύριος τόπος λατρείας στην Ανατολική Ουκρανία, αλλά και τουριστικός προορισμός για τους ανθρακωρύχους του Ντονμπάς, που κάθε χρόνο πηγαίνουν εκεί να καθαρίσουν τα πνευμόνια τους και να κάνουν τον Σταυρό τους που είναι ακόμη ζωντανοί. Πρόκειται για συγκρότημα με τούνελ, καλογερίστικα κελιά και παρεκκλήσια, μία περιουσία που ο Στάλιν είχε μετατρέψει σε κλινική για το κομματικό ιερατείο του και η οποία μόλις πριν από 20 χρόνια επέστρεψε στην Εκκλησία».

Ο δημοσιογράφος πληροφορεί, δε, ότι εκεί δεν υπήρξαν ούτε υπάρχουν ουκρανικές στρατιωτικές βάσεις, παρά μόνο «10.000 εκτοπισμένοι», ωστόσο «οι Ρώσοι σφυροκοπούν ανελέητα την περιοχή».