«Άνοιξαν οι ουρανοί» σε Θεσσαλονίκη και Μαγνησία

Από τα έντονα καιρικά φαινόμενα υπερχείλισαν ποτάμια και πλημμύρισαν δρόμοι σε περιοχές της Ηπείρου και της Στερεάς, ενώ στην Κέρκυρα ένας μίνι ανεμοστρόβιλος ξερίζωσε δέντρα.

Τη Βόρεια και τη Δυτική Ελλάδα, τη Θεσσαλία και το Ιόνιο «σαρώνει» αυτή την ώρα η κακοκαιρία Genesis, που έχει θέσει σε συναγερμό την Πολιτική Προστασία της χώρας.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα από το επαρχιακό οδικό δίκτυο Ξάνθης – Σταυρούπολης, όπου τα νερά κατέβαιναν ορμητικά πάνω στο οδόστρωμα, καθιστώντας αδύνατη τη διέλευση των οχημάτων.

Σαρώνει τον Βόλο και όλη τη Μαγνησία – Μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες    

Σφοδρή καταιγίδα πλήττει από τις 12.30 μετά το μεσημέρι τον Βόλο, το Πήλιο και τις περιοχές του Αλμυρού και του Βελεστίνου με κύρια χαρακτηριστικά την πολύ δυνατή βροχόπτωση, τους ισχυρούς ανέμους και την πτώση εκατοντάδων κεραυνών μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Από τη βροχή και τους ανέμους σαρώνεται ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου και έχουν πλημμυρίσει δρόμοι σε πολλά σημεία, αφού το πολύ καλό αποχετευτικό δίκτυο δεν μπορεί να απορροφήσει τις μεγάλες ποσότητες των ομβρίων υδάτων. Σε μερικές περιπτώσεις μέσα στον Βόλο έχει ζητηθεί η συνδρομή της Πυροσβεστικής για απαντλήσεις υδάτων, αλλά και πτώσεις κλαδιών δέντρων πάνω στο οδόστρωμα. Στην περιοχή του Βελεστίνου με ιδιαίτερη ένταση η βροχή έπληξε κυρίως το Περίβλεπτο, την Χλόη και ολόκληρο τον Δήμο Ρήγα Φεραίου και οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πολύ μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες σε όλη την πεδινή περιοχή.

Ανάλογες εικόνες υπάρχουν και στο Πήλιο, όπου η σφοδρή βροχόπτωση συνεχίζεται και πλήττει τα οπωροφόρα στους Δήμους Ζαγοράς-Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου καταστρέφοντας τους καρπούς κυρίως στα κεράσια και τα ροδάκινα που ήταν έτοιμοι προς συγκομιδή.

 Άνοιξαν οι ουρανοί στη Θεσσαλονίκη

Η επέλαση της κακοκαιρίας Genesis ξεκίνησε και στη Θεσσαλονίκη, όπου οι βροχοπτώσεις είναι έντονες σε διάφορες περιοχές της πόλης.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει τεθεί σε καθεστώς 24ωρης επιφυλακής.

Ισχυρή καταιγίδα και κεραυνοί στην πόλη της Λάρισας

Κεραυνοί και μπουμπουνητά στην πόλη της Λάρισας από το πρωί.

Τα φαινόμενα κατά τόπους είναι έντονα, με την Πολιτική Προστασία να συστήνει στους πολίτες την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων κατά τη διάρκεια των έντονων φαινομένων.

Πηγή: onlarissa

Δρόμοι – χείμαρροι στο Αγρίνιο

Μικροπροβλήματα έχει δημιουργήσει η κακοκαιρία και στο Αγρίνιο. Φωτεινοί σηματοδότες έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, ενώ η πυροσβεστική έχει λάβει πέντε κλήσεις για εγκλωβισμούς πολιτών σε ασανσέρ.

Συγκεντρώσεις υδάτων παρατηρούνται σε κάποια σημεία στην πόλη και περιφερειακά, ειδικά στη Νεάπολη του δήμου Αγρινίου. Το Μέγα Ρέμα στο  Καστράκι Αγρινίου έχει υπερχειλίσει.

Πηγή: agriniopress

Διακοπές ρεύματος στην Πάτρα – Έντονη βροχή στο κέντρο της πόλης

Έντονη είναι η βροχόπτωση στην Πάτρα, όπου παρατηρούνται διακοπές ρεύματος ακόμα και στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με το pelop, υπάρχει βλάβη σε υποσταθμό της ΔΕΗ στην συμβολή της Κωνσταντινουπόλεως με την Σαρανταπόρου.

Πλημμύρισαν οι δρόμοι στην Αμφιλοχία

Η κακοκαιρία χτύπησε ήδη την Αμφιλοχία όπου η σφοδρή βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να ανέβει επικίνδυνα η στάθμη του Αμβρακικού και η θάλασσα να γίνει ένα με τη στεριά το πρωί της Παρασκευής, 10 Ιουνίου.

Πηγή: karvasaras

Ανεμοστρόβιλος στην Κέρκυρα

Ζημιές προκάλεσε στην Κέρκυρα ανεμοστρόβιλος μικρής έντασης. Έριξε δέντρα στους Αργυράδες και έπεσαν κεραμίδια από σκεπή καταστήματος.

Πηγή: corfutvnews

Προβλήματα και στην Κοζάνη

Στην Κοζάνη σημειώθηκε σφοδρή βροχόπτωση και μέσα στο κέντρο της πόλης.Τα βουλωμένα φρεάτια δρόμων σε συνδυασμό με το μεγάλος ύψος της βροχής δημιούργησαν αρκετά προβλήματα. Από την ισχυρή νεροποντή δεν έλειψαν και οι εγκλωβισμοί οδηγών μέσα στα οχήματά τους.

Πηγή: kozan 

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες 

Τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, στο Βόρειο Αιγαίο και στα δυτικά τμήματα της Κρήτης. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένονται:

– Έως το μεσημέρι στην Κεντρική και Δυτική Στερεά και στη Θεσσαλία.

– Από το μεσημέρι έως τις πρώτες βραδινές ώρες σήμερα στα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας και στα δυτικά τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας.

– Από τις πρώτες βραδινές ώρες έως τις πρώτες ώρες του Σαββάτου στην Κεντρική Μακεδονία.

Στη συνέχεια και έως το πρωί του Σαββάτου τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη εξασθένηση. Χαλαζοπτώσεις αναμένονται κυρίως στις παράκτιες περιοχές των κεντρικών και βορείων ηπειρωτικών, στο Ιόνιο και στο Βόρειο Αιγαίο.

Στο Αιγαίο θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι 4 έως 6 μποφόρ, όμως το μεσημέρι και το απόγευμα θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη μικρή ενίσχυση φτάνοντας τοπικά τα 7 μποφόρ στο Βόρειο Αιγαίο και στα νότια τμήματα του Σαρωνικού και Νότιου Ευβοϊκού. Στο Ιόνιο οι βορειοδυτικοί άνεμοι θα φτάνουν τα 4 έως 5 μποφόρ.

Πηγή: skai.gr