Η Κυριακή 5 Ιουνίου 2022 αποτελεί ημέρα ορόσημο για την Ομογένεια.

Λάβαμε και δημοσιεύουμε το ακόλουθο email από τον κ. Αθανάσιο Σαραντόπουλο*

Μετά από δύο χρόνια πραγματοποιήθηκε, ξανά, με προετοιμασία express, η μεγαλειώδης παρέλαση για την ελληνική ανεξαρτησία στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Διήρκησε πάνω από τρεις ώρες και η ERT World ήταν εκεί! Μαζί της και χιλιάδες τηλεθεατές από το μητροπολιτικό κέντρο και ολόκληρο τον κόσμο.

Η τηλεόραση που, ακόμα, είναι ο βασιλιάς της ενημέρωσης μετέφερε ζωντανές εικόνες υπερηφάνειας και ελπίδας, με πολλούς αποδέκτες:
– Πρώτον, αυτούς που προσπάθησαν να φιμώσουν τη φωνή της Ομογένειας, στερώντας την από το καθολικό δικαίωμα ψήφου. Αναφέρομαι, φυσικά, στο πολιτικό κατεστημένο στη γενέτειρα, που δεν τόλμησε να θεσπίσει διά νόμου αυτό που επιτάσσει το Σύνταγμα αλλά πρότεινε “για αρχή” μεσοβέζικες λύσεις.
– Δεύτερον, τους ίδιους τους Ομογενείς, που άφησαν τις δουλειές τους, ταξίδευσαν ως την αμερικανική μεγαλούπολη, για να νιώσουν τη χαρά της συμμετοχής και να πουν το, “ήμουν κι εγώ εκεί”. Με ειρηνικό τρόπο έδειξαν ότι η Ομογένεια έχει στρατηγικό βάθος, αναξιοποίητο, που μεγαλουργεί πέρα και πάνω από μικροκομματικά συμφέροντα.
Παρενθετικά, αναφέρω ότι, το “ήμουν κι εγώ εκεί” το τονίζω κι εγώ, όταν αναφέρομαι στα δύο μεγάλα συλλαλητήρια για το προδομένο, πλέον, “Μακεδονικό” στη Νέα Υόρκη, στο κτίριο του ΟΗΕ, και στο Λευκό Οίκο, στην αμερικανική πρωτεύουσα. Τότε που ξεκινήσαμε από το Youngstown του Οχάϊο με 5 λεωφορεία και, μετά από πολύωρο ταξίδι, ζήσαμε τον παλμό αυτών των σημαντικών, πολυπληθών συλλαλητηρίων. Για να δηλώσουμε “παρών” και μετά, αυθημερόν, να επιστρέψουμε στη βάση μας, να διηγηθούμε το τι ζήσαμε και συναισθανθούμε πόσο σημαντική ήταν η συμμετοχή μας!
– Τρίτον, αυτούς που υποβαθμίζουν την ισχύ της Ομογένειας και το ρόλο που διαδραματίζει στους τόπους που διαβιεί, προς εξυπηρέτηση των εθνικών και ομογενειακών συμφερόντων.
– Τέταρτον, τις νέες γενεές που θα πάρουν τη σκυτάλη. Ναι, υπάρχει μέλλον. Το έδειξε η αθρόα συμμετοχή και η αυτόπεποίθησή τους. Οι πολιτικοκοινωνικοί ταγοί μας και η Πολιτεία οφείλουν να ενισχύσουν και προβάλουν το σπουδαίο έργο τους.
Ειδικές εκπομπές για την Ομογένεια, αν και χρήσιμες, απουσιάζουν από την ελληνική τηλεόραση, όπως επί παραδείγματος στην ΕΡΤ (ERT World), κανάλι της Βουλής κ.α. Ο έγκριτος εκδότης της Panhellenic Post, κ. Χρήστος Μαλασπίνας, με την πλούσια εμπειρία του στο ομογενειακό ρεπορτάζ, τη σοβαρότητά του και το ήθος του, μπορεί να ηγηθεί αυτού του αναγκαίου εγχειρήματος, καλύπτοντας το υπάρχον κενό, προς όφελος του τηλεοπτικού κοινού και της έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης. Γένοιτο!

*Αθανάσιος Σαραντόπουλος, PhD, MBA

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός