Ηπειρος: Αρχαιολόγοι έφεραν στο φως επιτύμβια στήλη ελληνιστικών χρόνων

 Φωτογραφία: επιτύμβια στήλη/Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρτας

Μια άθικτη αρχαία επιτύμβια στήλη, που χρονολογείται στην ελληνιστική εποχή, είναι η τελευταία ανακάλυψη αρχαιολόγων που εργάζονται κατά μήκος του ποταμού Άραχθου στην Ήπειρο, στη δυτική Ελλάδα.

Το εύρημα ανακαλύφθηκε στα ρηχά νερά των ποταμών, ανέφερε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας σε ανακοίνωσή της στο Facebook την Παρασκευή, παρέχοντας μια πρώτη εικόνα από το σπάνιο εύρημα επί τόπου, προτού μεταφερθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας.

επιτύμβια στήλη

επιτύμβια στήλη Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρτας

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της στο facebook η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρτας, ”ο ποταμός δεν παύει να μας εκπλήσσει ευχάριστα και να μας αποκαλύπτει ταφικά μνημεία, αρχιτεκτονικά μέλη και κινητά ευρήματα που προσθέτουν στις γνώσεις μας για την Αμβρακία, την αρχαία πόλη που αναπτύχθηκε στην όχθη του, αλλά και για την κατοίκηση στην περιοχή στους βυζαντινούς χρόνους.

επιτύμβια στήλη

επιτύμβια στήλη Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρτας

Προσφάτως, τα νερά του ποταμού έφεραν στο φως μία ακέραιη επιτύμβια στήλη ελληνιστικών χρόνων, που διατηρεί σε άριστη κατάσταση την ανάγλυφη φυτική διακόσμησή της, τα ονόματα δύο νεκρών συνοδευόμενα από κοινό πατρώνυμο, καθώς και το εθνικό τους.

επιτύμβια στήλη

επιτύμβια στήλη Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρτας

Το σημαντικό αυτό εύρημα συνδέεται με τα μνημειώδη ταφικά μνημεία που είχαν διερευνηθεί στην ίδια θέση το 2021.

επιτύμβια στήλη

επιτύμβια στήλη Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρτας

Μετά την απομάκρυνσή της από την κοίτη, η στήλη μεταφέρθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας”.

Αρχαιολογικό Μουσείο Αρτας

Αρχαιολογικό Μουσείο Αρτας Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρτας

Ανακάλυψη αρχαιοελληνικού νεκροταφείου

Τα πρώτα ευρήματα κατά μήκος της κοίτης του ποταμού ανακοινώθηκαν τον Μάιο του 2021, όταν οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν εντυπωσιακά λείψανα ταφικών μνημείων από ένα άγνωστο νεκροταφείο της αρχαίας πόλης της Αμβρακίας.

Χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες αρχές, συνέχισε τις έρευνες στις ακτές για περισσότερα αρχαία αντικείμενα.

Στόχος είναι να ενταχθούν τα ευρήματα σε μια μελέτη, η οποία θα χρησιμεύσει στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης πρότασης για τους κατάλληλους τρόπους διατήρησης και ανάδειξής τους.

Ο ποταμός Άραχθος συνδέεται στενά με την ίδρυση και άνθηση της αρχαίας πόλης της Αμβρακίας, τον 7ο αιώνα π.Χ., καθώς και με τη βυζαντινή και σύγχρονη πόλη της Άρτας.

Ως εκ τούτου, η αποκάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων από τα μυστικά του Αράχθου παραμένει υψηλή προτεραιότητα για τους ντόπιους αρχαιολόγους.

Πηγή: greekreporter.com/huffingtonpost.gr