Τιμήθηκε η πρώην εκδότρια της ομογενειακής εφημερίδας “η Πρωινή” Φανή Πεταλλίδου

Ο πολιτιστικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, «Kyrenia Opera» παρουσίασε ένα αφιέρωμα στον αείμνηστο συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και τίμησε για την συνεισφορά της στους σκοπούς του οργανισμού την πρώην εκδότρια της Εφημερίδας «Πρωινή» κ. Φανή Πεταλλίδου-Χόλιντει.

Ωστόσο το υψηλό επίπεδο του αφιερώματος αλλά και η ίδια η τιμώμενη που μίλησε με συγκίνηση για τον αείμνηστο σύζυγό της, που δεν ήταν Έλληνας στην καταγωγή, αλλά άκουγε κάθε πρωί την μουσική του Θεοδωράκη, έδωσαν μια άλλη διάσταση στην εκδήλωση σε συνδυασμό με την συμμετοχή των φίλων της Οικογένειας καθώς και πρώην συνεργατών της εφημερίδας «Πρωινή» αλλά και πολλών φίλων των γραμμάτων και της τέχνης. Ακόμα και ο γνωστός δικηγόρος της Πρωινής ο κ. Τζιμ Αρμενάκης, ήταν εκεί.

H Φανή Πεταλλίδου-Χόλιντεϊ. Φωτογραφία: ΕΤΑ PRESS

Ήταν συγκινητικό να βλέπεις την πρώτη γυναίκα εκδότρια στην Ομογένεια να αφηγείται την ιστορία από την αρχή. Κι εσύ (ο γράφων) αν και δεν πήγες στο ξεκίνημα, θυμήθηκες ότι πέρασες κι άφησες ένα λιθαράκι.

Στο τέλος ό,τι έγινε, δεν στέρησε μόνο την πολυφωνία στα ΜΜΕ  της Ομογένειας. Στέρησε από όλους μας, την δυναμικότητα και το πάθος της Φανής να αγωνίζεται, όπως και ο αδερφός της, ο Φίλιπ Κρίστοφερ, για τα δίκαια της Κύπρου και της Ελλάδας.

Ποιος δεν θυμάται (1987) την πορεία  των γυναικών προς τα κατεχόμενα με την Φανή και με την σύζυγο του τότε βουλευτή Τζον Πόρτερ, (αρμόδιου για την Εξωτερική Βοήθεια) την Κάθριν Πόρτερ;

Ποιος δεν θυμάται τις συνεντεύξεις που πήρε η Φανή Πεταλλίδου από τον ηγέτη της Κύπρου, τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Όσοι τον ακολούθησαν στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, πέρασαν ένας – ένας από τις σελίδες της εφημερίδας «Πρωινή».

Οι νεότεροι δύσκολα επί του παρόντος, μπορούν να ανατρέξουν σε κάποιο αρχείο, αλλά ευτυχώς υπάρχουν κάποιοι ακόμα που αναγνωρίζουν τον ρόλο και την σημασία των πρωτοπόρων. Με την ελπίδα να διαφυλάξουν ακέραιο αυτό το κομμάτι της Ιστορίας της Ομογένειας.

Η Φανή Πεταλλίδου, έγραψε την δική της ιστορία, πολύ πριν εμφανιστούν το Facebook, το Twitter, το Instagram. Τότε που όλα ήταν αναλογικά, όπως και η μουσική που έγραψε ο Θεοδωράκης.

Χάρη στον διευθυντή του οργανισμού «Kyrenia Opera», τον μαέστρο και βαρύτονο Κωνσταντίνο Γιαννούδη, το αφιέρωμα αυτό έδωσε την ευκαιρία να θυμηθούμε τα πιο γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του συνθέτη.

Τον ρόλο του παρουσιαστή της εκδήλωσης είχε ο αγαπημένος Ελληνοαμερικανός παρουσιαστής της τηλεόρασης ο γνωστός Ερνι Ανάστος.

Ο αδερφός της Φίλιπ Κρίστοφερ, που μίλησε στην συνέχεια, εξέφρασε τα συγχαρητήρια του για την όμορφη συναυλία στον Κωνσταντίνο Γιαννούδη. Ποτέ μέχρι τώρα δεν δέχθηκε η αδερφή μου, είπε, να την τιμήσουν. Τι συνέβη (αναρωτήθηκε) και άλλαξε γνώμη; Μάλλον, είναι η αγάπη της για τον εκλιπόντα σύζυγό της, ανέφερε ο κ. Κρίστοφερ. Ο εκλιπών σύζυγος της Μόρτον αγαπούσε τον Θεοδωράκη, συμπλήρωσε.

Και ο δεύτερος λόγος, για τον οποίο δέχθηκε αυτή την βράβευση, ήταν η αγάπη της αδερφής του για την Κερύνεια.

Νιώθω συγκίνηση, είπε, η Φανή, αποδεχόμενη το βραβείο και συμπλήρωσε: «είμαι ευλογημένη και δέχομαι το βραβείο στην μνήμη του συζύγου μου με μεγάλη ταπείνωση».

Απόσπασμα από: anamniseis.net

H Panhellenic Post συγχαίρει την κυρία Φανή Πεταλλίδου για την τιμητική διάκριση. Ο Χρήστος Μαλασπίνας υπήρξε στέλεχος της ημερήσιας ομογενειακής εφημερίδας “η Πρωινή” τη δεκαετία 1983-1993, από τη θέση του διευθυντή του Γραφείου Αθηνών.