Κορονοϊός: Μεγαλύτερος κίνδυνος καρδιακής φλεγμονής από το εμβόλιο της Moderna απ’ ότι αυτό της Pfizer

Το εμβόλιο της Moderna κατά της COVID-19 μπορεί να θέτει έναν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής φλεγμονής σε ορισμένες ηλικιακές κατηγορίες σε σχέση με το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech, ανέφεραν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), επικαλούμενα πρόσφατα στοιχεία.

Η υπηρεσία ανέφερε, ωστόσο, πως τα ευρήματα για τη μυοκαρδίτιδα και την περικαρδίτιδα, καρδιακές φλεγμονές που συνδέονται με αμφότερα τα εμβόλια mRNA, δεν συνάδουν σε όλα τα συστήματα επιτήρησης της ασφάλειας των εμβολίων στις ΗΠΑ.

Η ανάλυση των CDC έρχεται καθώς σύμβουλοι του αμερικανού οργανισμού φαρμάκων FDA συναντώνται την Τρίτη προκειμένου να συζητήσουν την έγκριση του εμβολίου της Moderna για παιδιά και εφήβους ηλικίας 6-17 ετών.

Στη βάση δεδομένων από το σύστημα Vaccine Safety Datalink (VSD), ο δείκτης επίπτωσης καρδιακής φλεγμονής είναι 97,3 περιστατικά ανά εκατομμύριο δόσεων για άνδρες ηλικίας 18-39 ετών έπειτα από μια δεύτερη δόση εμβολίου της Moderna, έναντι 81,7 περιστατικά ανά εκατομμύριο δόσεων του εμβολίου της Pfizer.

Οι διαθέσιμες πληροφορίες υποδεικνύουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι με μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό τους με ένα εμβόλιο mRNA κατά της COVID-19 αναρρώνουν σταδιακά, ανέφεραν τα CDC.

Στο μεταξύ, σύμφωνα και με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν την Τρίτη στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α (FDA), το εμβόλιο της Moderna (MRNA.O) κατά της COVID-19 μπορεί να έχει υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής φλεγμονής σε νεαρούς άνδρες απ′ ότι το εμβόλιο Pfizer (PFE.N)/BioNTech (22UAy.DE). Οι σύμβουλοι της FDA καλούνται να αποφασίσουν για την χορήγηση του εμβολίου της Μοderna σε άτομα ηλικίας 6 έως 17 ετών.

Ένας αξιωματούχος του FDA είπε στην ομάδα εμπειρογνωμόνων ότι ενώ τα δεδομένα έδειξαν υψηλότερο κίνδυνο για το εμβόλιο της Moderna, τα ευρήματα δεν ανταποκρίνονται με ακρίβεια σε διάφορες βάσεις δεδομένων ασφαλείας και δεν ήταν στατιστικά σημαντικά.

Η συνολική επίπτωση είναι σχετικά σπάνια και η συντριπτική πλειονότητα που υποφέρει από τις παρενέργειες αναρρώνει πλήρως. Ωστόσο μια σύγκριση έδειξε ότι ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας σε νεαρούς άνδρες ηλικίας 18-39 ετών ήταν 1,1 έως 1,5 φορές υψηλότερος μετά το εμβόλιο Moderna, ανέφερε η FDA στο την παρουσίασή της, επικαλούμενη στοιχεία από τρεις βάσεις δεδομένων ασφάλειας εμβολίων των ΗΠΑ.

Δεδομένα από μια βάση δεδομένων των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ κατέγραψαν 4,41 περιπτώσεις υπερβολικής καρδιακής φλεγμονής σε 100.000 άτομα ηλικίας 18-39 ετών που έλαβαν το εμβόλιο Pfizer/BioNTech έναντι 6,27 επιπλέον περιστατικών ανά 100.000 για τη Moderna.

Από καιρό υπάρχουν ανησυχίες ότι το εμβόλιο Moderna, το οποίο χορηγείται σε μεγαλύτερη δόση από το εμβόλιο Pfizer/BioNtech, μπορεί να προκαλέσει μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα σε υψηλότερα ποσοστά.

Ορισμένες χώρες στην Ευρώπη έχουν περιορισμένη χρήση του εμβολίου Moderna για νεότερες ηλικιακές ομάδες αφού η επιτήρηση πρότεινε ότι συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής φλεγμονής και η FDA καθυστέρησε την αναθεώρηση του εμβολίου Moderna για να αξιολογήσει τον κίνδυνο μυοκαρδίτιδας.

Εξωτερικοί ειδικοί εξετάζουν τα δεδομένα προτού αποφασίσουν εάν θα συστήσουν το εμβόλιο της Moderna για παιδιά και εφήβους ηλικίας 6-17 ετών στις ΗΠΑ. Το εμβόλιο Pfizer είναι ήδη εγκεκριμένο για παιδιά 5 ετών και άνω.

Πηγή:huffington.gr