Αποχαιρετιστήρια εκδήλωση για τον Γενικό Πρόξενο Νέας Υόρκης Δρ. Κωνσταντίνο Κούτρα

 (Φωτογραφία: Μαρία Τόλιος)/ΕΚ

Νέα Υόρκη.- Με μία θερμή αποχαιρετιστήρια εκδήλωση, στην αίθουσα Χιώτη του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν, και με λόγια εκτίμησης για το έργο που αφήνει  πίσω του, αλλά και την ελπίδα ότι η θεσμική του ιδιότητα θα τον φέρει ξανά στο μέλλον κοντά στην ελληνοαμερικανική ομογένεια, οι επαγγελματικοί σύλλογοι αποχαιρέτησαν τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνο Κούτρα, ο οποίος μετά από έξι χρόνια ευδόκιμης θητείας στο Γενικό Προξενείο Νέας Υόρκης, τον προσεχή Αύγουστο επιστρέφει στη γενέτειρα..

«Ο Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας κατά τη θητεία του στη Νέα Υόρκη προσέφερε υπηρεσίες που κανένας γενικός πρόξενος δεν έχει προσφέρει, ενώ χρησιμοποίησε το φιλότιμο για την κοινότητά μας. Εκανε το παν για να μας ενώσει σε καλές και κακές στιγμές», ανέφερε η πρόεδρος της Atlantic Bank, Νάνσυ Παπαϊωάννου, η οποία ήταν και η συντονίστρια της βραδιάς, με την τοποθέτησή της να είναι κοινή συνισταμένη για όλους τους ομιλητές.

Μεταφέρουμε ρεπορτάζ από τον “Εθνικό Κήρυκα”:

«Είναι ταυτόχρονα ευχάριστο και δυσάρεστο να είμαστε εδώ. Υπηρετήσατε την κοινότητα τόσο καλά, ήσασταν βράχος σε πολύ δύσκολες στιγμές για την ελληνική κοινότητα, αναβαθμίσατε τον θεσμό, κι ενώ για άλλες μεγαλύτερες χώρες κατά την πανδημία τα προξενεία έκλεισαν, εσείς ήσασταν παρών», είπε χαρακτηριστικά ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA, Δημήτρης Κόκοτας, καταδεικνύοντας του λόγου το αληθές.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης, Παναγιώτης Μανώλας, λαμβάνοντας τον λόγο, τόνισε πως ο Δρ Κούτρας «έδωσε τα λαμπρά χρώματα στο ύφασμα της Ομογένειας, γιατί υποστήριξε όλους τους συλλόγους με ένα απλό αλλά ποτέ απλοϊκό τρόπο», ενώ εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου ο Γιώργος Ζαπάντης προσέθεσε πως «ο Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας άνοιξε το Προξενείο και μας έκανε να νοιώθουμε σαν στο σπίτι μας».

Στο υψηλό επίπεδο ακαδημαϊκών γνώσεων του γενικού προξένου στάθηκε ο πρόεδρος της ΕΜΚΑ, Ηλίας Κάτσος, με τον Νίκο Μπάρδη από τον Pangregorian να τονίζει πως η θητεία του Δρα Κούτρα ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες του ιδίου.

Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν η εκτελεστική διευθύντρια της Ηγεσίας των 100, Πωλέτ Πούλου, ο πρώην πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Μάρκος Δρακωτός, ο μη εκτελεστικός πρόεδρος της AHEPA, Νικόλαος Καρακώστας, ο καλλιτέχνης Γιώργος Πετρίδης, ο πρόεδρος του Ελληνικού Φοιτητικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Ουρανίτσας και ο Σολομών Ασερ.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο Ελληνικός Ιατρικός Σύλλογος Νέας Υόρκης, ο Σύλλογος Ελλήνων Δικηγόρων Νέας Υόρκης, η AHEPA, ο Σύλλογος Ελληνοαμερικανών Τραπεζιτικών, η Εθνική Ελληνική Κοινότητα, το Ελληνο-Αμερικανικό Πολιτιστικό Ιδρυμα, η ΕΜΚΑ, το Κυπρο – Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, η Πανγκριγκόριαν και η Ηγεσία των 100.

Το «παρών» έδωσε ο και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος ανέπεμψε την προσευχή, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης έκανε την εμφάνισή της μια τούρτα – έκπληξη, με την ευκαιρία των γενεθλίων του γενικού προξένου.

Μιλώντας για τον Δρα Κωνσταντίνο Κούτρα, η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, επιχείρησε να σταθεί κυρίως στον ανθρώπινο παράγοντα, ενθυμούμενη την πρώτη γνωριμία τους, πριν από 25 χρόνια, δίνοντας έμφαση στην προθυμία και τον επαγγελματισμό του, ενώ έπλεξε και το εγκώμιο της συζύγου του, Ποπίτας.

Με θερμά λόγια για τον Δρα Κούτρα μίλησε και η πρέσβης της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, Μαρία Θεοφίλη, η οποία στάθηκε στο έργο του γενικού προξένου, ενώ εκφράστηκε με κολακευτικά λόγια για τον χαρακτήρα του.

Στη δική του τοποθέτηση, ο πρόξενος Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο οποίος εκπροσώπησε, επί της ουσίας, σύσσωμο το προσωπικό του Γενικού Προξενείου, αναφέρθηκε στον ξεχωριστό τρόπο με τον οποίο τον υποδέχθηκε ο Δρ Κούτρας, τον ταπεινό του χαρακτήρα αλλά και τις εν γένει σχέσεις που έχτισε στο Γενικό Προξενείο.

Ξεχωριστή ήταν η στιγμή κατά την οποία έλαβε τον λόγο ο γιος του γενικού προξένου, ο οποίος χαρακτήρισε «μεγάλη τιμή» το γεγονός ότι παρακολουθεί αυτήν την εκδήλωση, ενώ εξέφρασε «τον μεγάλο σεβασμό» για τη δουλειά που έκανε ο πατέρας του στο Γενικό Προξενείο.

«Η σημερινή αποχαιρετιστήρια εκδήλωση, μετά από έξι χρόνια θητείας στο Γενικό Προξενείο Νέας Υόρκης, καταδεικνύει ότι το μόνο που μένει αναλλοίωτο, στο διηνεκές, είναι οι ηθικές αξίες, ο σεβασμός, η εκτίμηση και η αγάπη που μοιραστήκαμε με τους συμπατριώτες μας, με τους συναδέλφους μας, με τους φίλους μας, με τους συνεργάτες μας». Με αυτά τα λόγια, ο Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας θέλησε να εκφράσει τα συναισθήματά του για τον τιμητικό αποχαιρετισμό που του επεφύλαξαν οι επαγγελματικές ομογενειακές οργανώσεις, σε μια ομιλία με έντονη συναισθηματική φόρτιση.

«Σήμερα, λοιπόν, σε αυτή την υπέροχη αποχαιρετιστήρια εκδήλωση προς την ταπεινότητά μου, μου δίνετε την ευκαιρία να σας εκφράσω από τα βάθη της καρδιάς μου ένα μεγάλο Ευχαριστώ! Θα ήθελα λοιπόν να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ!

Ολους εσάς, που έχοντας γνωρίσει την καταξίωση σε αυτήν την πραγματικά σπουδαία χώρα, αποτελείτε το πιο σημαντικό κεφάλαιο της πατρίδας μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη μίλησε για το έργο και τις προσπάθειες που έγιναν. Εξέφρασε επανειλημμένως την ευγνωμοσύνη του σε επώνυμους και ανώνυμους ομογενείς, αλλά και το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που υποστήριξαν τις δράσεις του Γενικού Προξενείου, μνημόνευσε τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που φιλοξενήθηκαν, ενώ έπλεξε αρκετές φορές το εγκώμιο των συνεργατών του για το επίπεδο των υπηρεσιών που παρασχέθηκαν, ιδίως στην περίοδο της πανδημίας, τόσο σε επίπεδο έκδοσης διαβατηρίων, όσο και τακτοποίησης στρατολογικών και ληξιαρχικών θεμάτων.

«Οσον αφορά στα διαβατήρια, το 2019 εκδώσαμε 1.738. Το 2020, στην καρδιά της πανδημίας ανεβήκαμε στα 2.735 και το 2021 στα 4.034. Στρατολογικά, το 2019 τακτοποιήσαμε 257 υποθέσεις, το 2020 461 και το 2021 775. Στα Ληξιαρχικά, 718 το 2019, 2.692 το 2020 και 4.778 το 2021», τόνισε ο Δρ Κούτρας.

Καταλήγοντας, ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να αγκαλιάσουν αναλόγως και να δώσουν πίστωση χρόνου στον αντικαταστάτη του, ενώ δεσμεύτηκε ότι η σχέση του με την ελληνοαμερικανική ομογένεια δεν θα αλλάξει ποτέ.

«Η θητεία μου στη Νέα Υόρκη δεν οριοθετεί τη σχέση μας, αντίθετα αποτέλεσε την εκκίνησή της και έχουμε ακόμη πολλούς κοινούς αγώνες να δώσουμε μαζί!», κατέληξε ο Δρ Κούτρας.

Φωτογραφία: ETA PRESS

Από την ηλεκτρονική εφημερίδα “Anamniseis”, μεταφέρουμε

Πολλά ειπώθηκαν τόσο κατά την ομιλία των διπλωματών όπως η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον η κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, όσο και η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη η κ. Μαρία Θεοφίλη, όσο και κατά την ομιλία της ίδια της οικοδέσποινας της κ. Νάνσυ Παπαϊωάννου, αλλά και των εκπροσώπων των φορέων.

Οι διπλωμάτες γνωρίζουν καλύτερα τον Δρ. Κούτρα και ασφαλώς μίλησαν γνωρίζοντας ότι όλα όσα κατέθεσαν εκφράζουν την πραγματικότητα. Και φυσικά πίσω από τον Γενικό Πρόξενο βρίσκεται και η συζυγός του η Ποπίτα.

Ωστόσο θα σταθούμε με σεβασμό στα λόγια του Δρ. Κούτρα για την κυρία Βούλα, που επί δυο χρόνια, στο διάστημα της Πανδημίας, καθάριζε καθημερινά τους χώρους του Προξενείου με χλωρίνη, ώστε να συνεχίζουν απρόσκοπτα το έργο τους οι υπάλληλοι του Προξενείου, απαλλαγμένοι από τον κίνδυνο του κορωνοϊού.

Αυτά και πολλά όλα επιτεύγματα στην διάρκεια της θητείας του Γενικού Προξένου, ακούστηκαν και χειροκροτήθηκαν στην διάρκεια της δεξίωσης.

Όμως θεωρούμε άξια λόγου και ως απαραίτητα να καταγράφουν, τα όσα οι ομογενείς ομιλητές κατέγραψαν ως χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του Δρ. Κούτρα και της επαφής του με όλους τους φορείς αλλά και τους εκπροσώπους καθώς και με τους ιδιώτες που είχαν συναλλαγές με το Γενικό Προξενείο.

Ήταν η πλευρά που τόσο εμείς όσο και οι στενοί φίλοι της Οικογένειας του γνώρισαν και εκτίμησαν ιδιαίτερα.

Ας σημειωθεί ότι στην διάρκεια της θητείας του δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα και ασφαλώς αυτό το κομμάτι δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο.

Η βραδιά συμπληρώθηκε με δυο λόγια του μοναχογιού του Γενικού Προξένου, του Διονύση που φυσικά και έδωσε το στίγμα της διοργάνωσης με δυο απλές κουβέντες. «Δεν περίμενα», είπε, «να ακούσω τόσα πολλά και καλά λόγια για τον Πατέρα μου».

Απαντώντας σε όλους όσους τον προσφώνησαν ο Δρ. Κούτρας χαρακτήρισε πολύ σημαντική τιμή την εκδήλωση αποχαιρετισμού και τόνισε ότι ευελπιστεί ότι  είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από μια απλή εκδήλωση αποχαιρετισμού.

Είναι γνωστό ότι ακόμα και τώρα, στο τέλος της θητείας του ο Δρ. Κούτρας προσπάθησε να ενώσει τους επαγγελματικούς φορείς της Ομογένειας και να δημιουργηθεί ένας πυρήνας που θα συντελούσε σε κάτι σαν μια συνομοσπονδία επαγγελματικών φορέων.

Μάλιστα αναφέρθηκε και στα τεκταινόμενα στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων, ωστόσο όπως επεσήμανε η παρέλαση είχε επιτυχία.

Να σημειώσουμε ότι ο Δρ. Κούτρας έφτασε στη Νέα Υόρκη στις 3 Μαίου του 2016. Τότε, όπως είπε άνοιξε ένας κύκλος για τον ίδιο και την οικογένεια του, που θα συμπληρωθεί στις 20 Αυγούστου του 2022.

Ο Δρ. Κούτρας εξέφρασε από τα πρώτα λεπτά της ομιλίας του ένα «μεγάλο ευχαριστώ» σε όλους και τόνισε ότι πρωταρχικό του σκοπός στις σχέσεις του ήταν πάντοτε η ειλικρίνεια και η αγάπη που συνάντησαν είναι αμοιβαία.

Ο Δρ. Κούτρας ζήτησε να δείξει η Ομογένεια την ίδια αγάπη και το ίδιο ενδιαφέρον και στον διάδοχο του.

«Να τον αγκαλιάσετε, να τον αγαπήσετε και να τον βοηθήσετε και να τον στηρίξετε όπως κάνατε για μένα» επεσήμανε.

Στα επιτεύγματα πάντως της βελτίωσης των υπηρεσιών που παρέχει το Προξενείο σημαντικό ρόλο είχαν και οι δωρεές τόσο του Ανδρέα Δρακόπουλου μέσω του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» όσο και της οικογένειας του αείμνηστου επιχειρηματία και φιλάνθρωπου Δημήτρη Καλοειδή και της συζύγου του Γεωργίας.

Χάρη σε αυτές τις δωρεές έγινε δυνατή και η εγκατάσταση των νέων ανελκυστήρων στο ιστορικό και διατηρητέο κτίριο του Προξενείου.

Τους εθνικούς ύμνους απέδωσε ο διευθυντής της Χορωδίας του Καθεδρικού, ο μαέστρος και βαρύτονος Κωνσταντίνος Τσουράκης.

Την προσευχή ανέπεμψε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Είδαμε και ακούσαμε την πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, την Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη πρέσβη Μαρία Θεοφίλη, την κ. Μαρία Θεοδωρίδη από την Μόνιμη Αντιπροσωπεία, τον κ. Νίκο Θωμόπουλο, από το Γραφείο Εμπορικών Υποθέσεων, την κ. Μαρία Βαξεβανίδου, από το Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας και τον κ. Σάκη Φλώρο, την κ. Έβελυν Κανελέα,

Στην δεξίωση έδωσαν το παρών του δεκάδες ομογενείς από κάθε κλάδο και κάθε περιοχή.

Ήταν εκεί ο κ. Τζον Κατσιματίδης, ο επιχειρηματίας και μεγαλομέτοχος της τράπεζας «Alma Bank», κ. Στάθης Βαλιώτης με την σύζυγό του Ματίνα, ο Άρχοντας Στέφανος Τσερπέλης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου ΝΥ με την σύζυγό του, η ιατρός κ. Μιράντα Κοφινά, η πρόεδρος του Συμβουλίου του Καθεδρικού κ. Στέλλα Παντελίδη, η διευθύντρια του Απογευματινού Σχολείου του Καθεδρικού κ. Ρούλα Λαμπράκη – Τρικουνάκη, ο κ. Σάββας Κωνσταντινίδης, ο πρόεδρος της HABA κ. Σάβατζ, η εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού «Leadership 100» Πωλέτ Πούλος, ο Νίκος Μπάρδης, ο προέδρος της οργάνωσης AHEPA κ. Δημήτριος Κόκοτας, ο τσέρμαν  της AHEPA κ. Νίκος Καρακώστας, ο κ. Λου Κάτσος, ο πολιτειακός γερουσιαστής από το Ροντ Άιλαντ, Λεωνίδας Ραπτάκης, ο Άγγελος Κατοπόδης, από το Pi Bakerie, ο κ. Μάρκος Μαρινάκης, ο Τζορτζ Βενιζέλος, η Δικαστής Μαγδαληνής Σίνγκας, η Τόνυ Μπλετσάκη, ο Νίκος Καραβάνος, ο Σολωμών Ασερ,ο κ. Γιώργος Ζαπάντης, ο γλύπτης Γιώργος Πετρίδης, η διευθύντρια του περιοδικού Diplomatic Review Γκλόρια Σταρ-Κινς και πάρα πολλοί ομογενείς.