Κοροναϊός: Αυξάνονται οι νοσηλείες – Για πόσο θα είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση

Ειδικοί χτυπούν καμπανάκι για ένα νέο κύμα κοροναϊού μεσούσης του καλοκαιριού

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τα νέα κρούσματα κοροναϊού , την ώρα που οι νοσηλείες αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

Ειδικοί χτυπούν καμπανάκι για ένα νέο κύμα κοροναϊού μεσούσης του καλοκαιριού τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να γίνεται χρήση της μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την χθεσινή ημέρα, τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν στις 12.537  ενώ οι εισαγωγές  νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 134 (ημερήσια μεταβολή +4.69%).

Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 138 ασθενείς.

Πότε θα έχουμε κορύφωση

Την ώρα πάντως που τα κρούσματα αυξάνονται και τα μέτρα έχουν χαλαρώσει, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η έξαρση της πανδημίας οφείλεται μεταξύ άλλων στην Όμικρον 4 και 5.

«Βρισκόμαστε σε περίοδο επιφυλακής με την πανδημία λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων από την Όμικρον 4 και 5», δήλωσε ο Επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο κ. Μαγιορκίνης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισήμανε ότι οι μεγάλοι ηλικιακά που είναι και πιο ευάλωτοι καλό θα είναι να κάνουν την 4η δόση. Η έξαρση αυτή μοιάζει με ένα είδος νέου κύματος αλλά εκτιμάται ότι θα είναι πολύ πιο ελεγχόμενο.

Μεγαλύτερες πιθανότητες για λοίμωξη

Παράλληλα, παρατηρείται μεγάλη αύξηση στις επαναμολύνσεις. Όπως εξήγησε ο καθηγητής, η υποπαραλλαγή της Όμικρον έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να προκαλέσει λοίμωξη σε κάποιον που έχει περάσει την προηγούμενη Όμικρον. Σημείωσε, επίσης, ότι αρκετοί το περνάνε ασυμπτωματικά.

Ο καθηγητής τόνισε ότι το εμβόλιο προστατεύει από τη σοβαρή νόσο και ότι πρέπει να προσέξουμε τις επαφές με τους ευάλωτους.

Κορύφωση μέχρι 10 Ιουλίου – Θα υπάρχουν νέα μέτρα;

Για το ενδεχόμενο νέας επιβολής μέτρων εξαιτίας της έξαρσης, ο κ. Μαγιορκίνης εκτίμησε ότι δεν είναι πολύ πιθανό το σενάριο. Όπως είπε, θα πρέπει να πιεστεί το σύστημα υγείας αλλά παραδείγματα από άλλες χώρες έδειξαν ότι δεν υπήρξε πρόβλημα.

Μέχρι τις 10 Ιουλίου θα έχουμε δει την κορύφωση του κύματος αυτού, ενώ από Οκτώβριο με Νοέμβριο πάλι θα υπάρξει έξαρση, η οποία θα είναι πιο δυνατή από ό,τι το καλοκαίρι.

Τέλος, για την 4η δόση στον γενικό πληθυσμό ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι δεν θα χρειαστεί εκτός αν έρθει το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

Ποιες περιοχές είναι στο… κόκκινο

Το τελευταίο δεκαήμερο τα κρούσματα στην Ελλάδα παρουσιάζουν άνοδο της τάξης του 60% με 70%, γεγονός το οποίο έχει αυξήσει και τη θετικότητα στα τεστ στο 6% με 7%, ενώ και ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt “ σκαρφάλωσε” στο 1.24 σε πανελλαδικό επίπεδο, με τις μεταλλάξεις 4 και 5 να είναι 4 φορές πιο ισχυρές από τη γρίπη.

Σύμφωνα με το επιδημιολογικό εργαλείο καταγραφής και πρόγνωσης της νόσου Covid-19, που έχει δημιουργήσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης, cello.org.gr. μόνο 5 Περιφέρειες της χώρας έχουν δείκτη μεταδοτικότητας Rt κάτω του 1, ένδειξη ότι ένα μολυσμένο άτομο μεταδίδει τη νόσο σε λιγότερο από έναν άνθρωπο, με αποτέλεσμα την ύφεση και την συρρίκνωση της διασποράς.

Οι 5 περιοχές, στις οποίες σημειώνεται υποχώρηση της πανδημίας Covid-19 στην Ελλάδα, είναι η Ιθάκη (0.99), το Άγιο Όρος (0.98), το Κιλκίς (0.89), η Ευρυτανία (0.80), και η Ικαρία (0.73).

Δείκτη Rt πάνω από τη μονάδα -που σημαίνει αντίστροφα αύξηση της διασποράς, με έναν μολυσμένο να κολλάει περισσότερους από έναν– παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή 71 από τις 76 περιφέρειες, με τέσσερις από αυτές να ξεπερνούν το Rt 1.50.

Οι περιοχές που κυριολεκτικά “φλέγονται” είναι οι:

  • Κως με 1.62
  • Ζάκυνθος με 1.58
  • Κάρπαθος – Κάσος με 1.56
  • Ηράκλειο Κρήτης με 1.53
  • Άλλες περιοχές με υψηλό δείκτη μεταδοτικότητας Rt είναι, τα Χανιά (1.49), η Κέρκυρα (1.45), η Λευκάδα (1.45), το Λασίθι (1.43) και η Κάλυμνος (1.42).

Επίσης, η Μύκονος (1.39), η Άνδρος (1.38), το Ρέθυμνο (1.37), η Κοζάνη (1.36) και η Μαγνησία (1.36).

«Ψηλά» και κοντά στον πανελλαδικό μέσο όρο του δείκτη μεταδοτικότητας στο 1.24, είναι η Αττική (1.23) και η Θεσσαλονίκη (1.24), και επίσης, η Σύρος (1.28), η Λάρισα (1.26) και η Αχαΐα (1.25).

Πηγή:in.gr