Νέοι σταθμοί Μετρό: Αεροδρόμιο – Πειραιάς σε 50 λεπτά

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την παράδοση των 3 τελευταίων σταθμών που αφορούν την απόκτηση της Μπλε Γραμμής προς Πειραιά. Πότε θα είναι έτοιμο το μεγάλο έργο;

Προ των πυλών βρίσκεται η ολοκλήρωση της επέκτασης της Μπλε Γραμμής προς τον Πειραιά, όπως διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ.

«Το μετρό του Πειραιά είχε κολλήσει κι εμείς παραδώσαμε το 2020 τρεις σταθμούς στον Πειραιά. Το κατασκευαστικό κομμάτι των τριών σταθμών στον Πειραιά σε μερικές εβδομάδες ολοκληρώνεται. Αυτό σημαίνει ότι θα συνδέσουμε το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας με το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας», επισήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Πρόκειται για ένα έργο τεράστιας σημασίας – προϋπολογισμού 730 εκατ. ευρώ – για την πρωτεύουσα, δεδομένου ότι θα φέρει το Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» πιο κοντά στο μεγάλο λιμάνι της χώρας, με τη διάρκεια του ταξιδιού να μειώνεται σε μόλις 50 λεπτά.

Υπενθυμίζεται ότι η επέκταση της Γραμμής 3 (Μπλε) περιλαμβάνει συνολικά 6 σταθμούς, εκ των οποίων οι 3 έχουν ήδη παραδοθεί (Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια), ενώ στο τέλος του καλοκαιριού θα είναι καθόλα έτοιμοι και οι υπόλοιποι – Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο.

Η σήραγγα θα έχει μήκος 7,6 χλμ. και υλοποιείται σε περιοχές του Δήμου Πειραιά και των Δήμων της ευρύτερης περιοχής (Νίκαια, Κορυδαλλός, Αγ. Βαρβάρα), οι οποίες αντιμετώπιζαν έλλειμμα συγκοινωνιακών μέσων.

Με την περαίωση των εργασιών ο Πειραιάς θα αναδειχθεί ένα σημαντικό συγκοινωνιακό κέντρο, συνενώνοντας λειτουργικά δύο γραμμές (Πράσινη και Μπλε), το Λιμάνι, τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο και την Επέκταση του Τραμ προς Πειραιά (5,4 χλμ. μονής γραμμής και 12 σταθμοί), διευκολύνοντας έτσι τις μετεπιβιβάσεις μεταξύ όλων των μέσων μεταφοράς.

Τέλος, εκτιμάται ότι η ολοκλήρωση της επέκτασης της Γραμμής 3 θα αυξήσει την επιβατική κίνηση σε 132.000 πολίτες σε καθημερινή βάση, μειώνοντας την κυκλοφορία των Ι.Χ. οχημάτων κατά 23.000 ημερησίως και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 120 τόνους ημερησίως.