Τι κάνει η Πα.Δ.Ε.Ε. μπροστά στην τουρκική προκλητικότητα;

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Εύλογη είναι, πιστεύουμε, η απορία του αναγνώστη της Panhellenic Post επ. βουλευτή Σουηδίας κ. Σωτήρη Δελή, για τη στάση που κρατάει η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελλήνων (Πα.Δ.Ε.Ε.) μπροστά την προκλητική όσο και εμπρηστική συμπεριφορά του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στην γείτονά του, Ελλάδα.

Στο σημείωμά του –το οποίο αποτέλεσε το ερέθισμα για το δικό μας άρθρο- ο κ. Δελής «θέτει τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων».  Εκεί, δηλαδή, που αποτιμάται η αλήθεια. Εκεί που τίθενται όλοι προ των ευθυνών τους.

Ποια είναι και τι ακριβώς κάνει η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελλήνων γνωστή ευρύτερα ως ΠαΔΕΕ;

Η Πα.Δ.Ε.Ε., είναι ομογενειακή οργάνωση αποτελούμενη από μέλη τα οποία έχουν κατέλθει στον πολιτικό στίβο των χωρών στις οποίες ζουν και έχουν εκλεγεί ως αντιπρόσωποι του λαού στα τοπικά Κοινοβούλια. Ψηφίζονται δε και από Ομογενείς ψηφοφόρους.

Συστάθηκε το 1996 με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και έχει ως σκοπό: α) την επικοινωνία και ανάπτυξη των σχέσεων των εν λόγω βουλευτών με τη Βουλή των Ελλήνων, β) την ενδυνάμωση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με την Ελλάδα και την ανάπτυξη κοινής στρατηγικής σε ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, και γ) την προαγωγή και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Πα.Δ.Ε.Ε. έχει υιοθετήσει στο παρελθόν σημαντικά ψηφίσματα για την υποστήριξη ελληνικών θεμάτων σε διεθνές επίπεδο.

Επομένως, το ερώτημα, τι κάνει σήμερα η Πα.Δ.Ε.Ε. μπροστά στην τουρκική προκλητικότητα, είναι και εύλογο και επιβαλλόμενο. Κάνει πράγματα και προβαίνει σε διαβήματα που εμείς δεν τα έχουμε πληροφορηθεί; Πιθανόν. Αλλά, όπως σημειώνει και ο κ. Δελής: «ας φανταστούμε λοιπόν εάν οι μισοί από τους 35 εκπροσώπους με ελληνικές ρίζες σε ξένα κοινοβούλια έθεταν ερωτήματα για τον ρόλο και την επιθετικότητα της Τουρκίας στην περιοχή μας τι θα συνέβαινε»… Υποθέτουμε, ένας διπλωματικός σεισμός… Και δεν τον αισθανόμαστε!

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην PanhellenicPost και στον γράφοντα, ο Πρόεδρος της ΠαΔΕΕ, -ομογενής Πολιτειακός Βουλευτής των ΗΠΑ- Λεωνίδας Ραπτάκης, αναφερόμενος στους σκοπούς και το έργο της οργάνωσης είχε, μεταξύ πολλών άλλων, επισημάνει και ότι: «Παλεύουμε (σ.σ. η ΠαΔΕΕ) για τα θέματα της ομογένειας και όλα τα ελληνικά θέματα. Μας ενδιαφέρουν και μας απασχολούν ζητήματα Παιδείας, Θρησκείας, Γεωπολιτικής». Και είχε προσθέσει: «Εμείς ενεργούμε στα Κοινοβούλια των χωρών όπου εκλεγόμαστε ως ένα άτυπο Γραφείο Τύπου μεταφέροντας τις ελληνικές θέσεις στα Κέντρα Λήψεως Αποφάσεων. Μιλάμε σε όλους για όλα τα θέματα και προσπαθούμε να βοηθήσουμε». (Συνέντευξη στην ΡΗΡ 12 Ιαν. 2022)

Επομένως, δικαιούμαστε, πιστεύουμε, να ρωτήσουμε καλόπιστα, εάν έχουν γίνει και ποιες κινήσεις των μελών της ΠαΔΕΕ προς  τα Kοινοβούλια των χωρών στις οποίες εκλέγονται καταγγέλλοντας τον αρνητικό ρόλο της Τουρκίας στην ευαίσθητη γεωπολιτική σκακιέρα της ΕΕ, τα ακραία προς ανατολάς σύνορα της οποίας φυλάσσει η απειλούμενη από την Τουρκία, Ελλάδα.