Χρυσούλα Ζαχαροπούλου: Νέα εις βάρος της μαρτυρία από ανήλικη ασθενή

Νέα μαρτυρία εις βάρος της Χρυσούλας Ζαχαροπούλου από ανήλικη ασθενή της. Η 17χρονη που έχει διαγνωστεί με ενδομητρίωση  καταγγέλλει τα όσα έζησε κατά τη διάρκεια ιατρικής εξέτασης από τη γυναικολόγο και υφυπουργό του Εμανουέλ Μακρόν.  Η «Ματίλντ» χρησιμοποιεί ψευδώνυμο, καθώς δεν θέλησε να αποκαλυφθεί το πραγματικό της όνομα, όπως γράφει η γαλλική Liberation.

Η ανήλικη ασθενής έμαθε ότι πάσχει από ενδομητρίωση στα 16 της όταν είχε ήδη συμπτώματα, όπως, μεγάλη απώλεια αίματος, έντονος πόνος και λιποθυμικά επεισόδια. «Πήγα να την πάρω πολλές φορές από το Λύκειο γιατί πάθαινε κρίσεις που δεν μπορούσε να περπατήσει. Καθώς πλησίαζαν οι εξετάσεις για να πάρει το απολυτήριό της, θέλαμε να βρούμε μια θεραπεία για να την ανακουφίσουμε, ανησυχούσα ότι θα έπρεπε να μην δώσει τις εξετάσεις», υποστηρίζει η μητέρα της στη γαλλική εφημερίδα.

Στη συνέχεια, η «Ματίλντ» υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία όπου οι γιατροί την ενημέρωσαν για την ασθένειά της. «Ο γυναικολόγος μου αμέσως με συμβούλευσε να απευθυνθώ σε έναν ειδικό», λέει η 22χρονη σήμερα Γαλλίδα.

Η μητέρα της, έκλεισε ένα ραντεβού με τη καθηγήτρια Χρυσούλα Ζαχαροπούλου στο στρατιωτικό νοσοκομείο Bégin, στο Saint-Mandé, τον Μάρτιο του 2017. Μετά την εξέταση ένιωσε «βρώμικη, ταπεινωμένη, στερούμενη κάθε εμπιστοσύνης στο ιατρικό επάγγελμα» και σήμερα διερωτάται εάν θα πρέπει να κινηθεί νομικά σε βάρος της 46χρονης υφυπουργού Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Συνεργασιών, όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα «Liberation.» «Ήμουν 17 και εκείνη 40. Μόλις είχα μάθει ότι πάσχω από ενδομητρίωση, είχε τη φήμη της ειδικού….Νόμιζα ότι μπορούσα να την εμπιστευτώ, λάθος μου», υποστηρίζει η «Ματίλντ».

«Η κόρη μου είχε δάκρυα στα μάτια»

Όταν η μητέρα της μπήκε στο δωμάτιο, κατάλαβε αμέσως ότι η εξέταση δεν πήγε καλά. «Η κόρη μου είχε δάκρυα στα μάτια όταν η γιατρός μου άνοιξε την πόρτα». Σύμφωνα με την μητέρα της, η γιατρός αμέσως μετά την εξέταση «αμφισβητούσε» τη διάγνωση της μαγνητικής και λυπόταν για τις «όχι πολύ σαφείς» εικόνες.  «Μου είπε ότι δεν έπρεπε να παραπονιέμαι γιατί ήμουν μικρή και ότι είχε δει πολύ πιο σοβαρές περιπτώσεις», ισχυρίζεται η «Mathilde».

Σύμφωνα με τις δύο γυναίκες, η γιατρός, τις ενημέρωσε ότι η κοπέλα έχει πρόβλημα δυσκοιλιότητας, ότι θα της συνταγογραφούσε καθαρτικά και πιλάτες ώστε να «χαλαρώσει». «Ενώ αργότερα αποδείχθηκε ότι είχα ενδομητρίωση με την κατάστασή μου να επιδεινώνεται», λέει η νεαρή Γαλλίδα.

Η «Ματίλντ», όπως ανέφερε δεν μπορεί να ξεχάσει ότι έφυγε από το ιατρείο της Χρυσούλας Ζαχαροπούλου «πληγωμένη» πριν από πέντε χρόνια.

«Υπάρχει σύγχυση μεταξύ βιασμού και εξέτασης» δηλώνει η πρόεδρος των γυναικολόγων

Υπάρχει «κάποια σύγχυση» στη Γαλλία αναφορικά με το τι είναι ιατρική εξέταση και τι είναι βιασμός, έκανε λόγο η πρόεδρος του εθνικού κολεγίου γυναικολόγων και μαιευτήρων της χώρας, Ζοέλ-Μπελές Αλάρ, μετά τις καταγγελίες περί «βιασμού» σε βάρος της υφυπουργού στην κυβέρνηση Μακρόν και ιατρού γυναικολόγου, Χρυσούλας Ζαχαροπούλου.

Η Ζοέλ-Μπελές Αλάρ έκανε παρέμβαση σε εφημερίδα της Γαλλίας, λόγω των καταγγελιών που προέκυψαν κατά της Χρυσούλας Ζαχαροπούλου περί «βιασμού» εν μέσω εξετάσεων. Πρόκειται για σύγχυση η οποία, όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, οφείλεται στο γεγονός ότι η γαλλική νομοθεσία χαρακτηρίζει βιασμό «κάθε πράξη μη συναινετικής σεξουαλικής διείσδυσης, πάσης φύσεως», με αποτέλεσμα, όπως επισημαίνει η Αλάρ, να κινδυνεύουν συχνά οι γυναικολόγοι να βρεθούν κατηγορούμενοι για βιασμό, που είναι πράξη βίαιης σεξουαλικής διαστροφής.

Στην περίπτωση Ζαχαροπούλου άλλωστε, και προβάλλοντας το τι ορίζει η γαλλική νομοθεσία, η βουλευτής Σαντρίν Ρουσώ, της Λαϊκής Ενωσης του Ζαν Λικ Μελανσόν, ζήτησε προ ημερών την παραίτηση της Ελληνογαλλίδας υφυπουργού.

Κατά την πρόεδρο των γυναικολόγων και μαιευτήρων της Γαλλίας, μέσα σε αυτό «το κλίμα τρομοκρατίας» που έχει δημιουργηθεί, πολλοί ιατροί «φοβούνται πλέον ακόμα και να αγγίξουν τις ασθενείς τους», κάτι που βεβαίως δεν διευκολύνει τη σωστή διάγνωση της ασθένειας.

Η Αλάρ υποστηρίζει πως θα πρέπει να αναμορφωθεί το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο διότι, όπως χαρακτηριστικά λέει, «θα φθάσουμε σε μια κοινωνία που για να εξετάσω μια ασθενή θα πρέπει να παρίσταται δικηγόρος και δικαστικός κλητήρας».

enikos.gr