Ε-mail του Μανώλη Βεληβασάκη για την ¨Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού”

Επιμέλεια: Χρήστος Μαλασπίνας

Λάβαμε -και δημοσιεύουμε-  το ακόλουθο Ε mail από τον διακεκριμένο ομογενή Μανώλη Βεληβασάκη, από τις ΗΠΑ, αναφορικά με το χθεσινό μας Άρθρο-Γνώμη για την “Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού“.

Αγαπητέ Χρήστο,

Μου φαίνεται λίγο παράξενο πως προωθείς τόσο πολύ την ιδέα της «Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού», σαν να περιμένεις πως με την καθιέρωση του θα μας λυτρώσει!

Προσωπικά το όλο θέμα το θεωρώ μάλλον συμβολικό και όχι τόσο μεγάλης σημασίας, αφου κι’αν γινόταν ακόμη θα  καταντούσε άλλη μια «γιορτή» ευκαιρία για τους πολιτικούς να εκφωνούν θερμούς λόγους και να επαινούν εμάς τους ομογενείς σαν «καλλίτερους και από τους Ελλαδίτες» συμπατριώτες μας! Ας μας λείπουν λοιπόν τέτοια πανηγύρια και γιορτές.

Μετά λύπης έχω καταλάβει πως παρόλα τα παχιά και θερμά λόγια των Ελλήνων πολιτικών, κατα βάθος οι κυβερνώντες της Ελλάδας, ανεξάρτητου κόμματος, δεν ενδιαφέρονται πλέον για εμάς τους ομογενείς ανά τον κόσμο, ιδιαίτερα  δε εμάς της πρώτης γενιάς!  Για να ήμαστε ακριβείς όμως, φαίνεται πως ολίγον τι  ενδιαφέρον υπάρχει ακόμη για τους πρόσφατους Έλληνες, «οικονομικούς πρόσφυγες», που μετανάστευσαν μεσα στην τελευταια οικονομική  Κρίση,  ισως γιατί ελπίζουν να τους επαναπατρίσουν. Καπως το ίδιο ισχύει και για τους ολίγους που ανακατεύονται με το Λόμπι στις ΗΠΑ που φυσικά τους έχουν ανάγκη και γι’αυτο τους παρασημοφορούν καθε φορά που έρχονται στην Αμερική. Εμάς τους υπόλοιπους μαλλον μας βλέπουν και μας θεωρούν μόνο κάτι σαν  ετήσιους  τουρίστες που συνεισφέρουν με συνάλλαγμα και τίποτε περισσότερο!  Άσχετα. Βέβαια αν και πολλοί από εμάς ήμαστε κανονικοί Έλληνες φορολογούμενοι και ας μην απολαμβάνουμε τίποτε  από κρατικές υπηρεσίες  η από την κρατική μέριμνα.

Ίσως δε για να καλύψουν την πραγματική αδιαφορία τους, μας έχουν φλομώσει τα τελευταία δυο χρόνια με τηλεπικοινωνιακές συσκέψεις μέσω ΖΟΟΜ, αφου δεν κοστίζουν τιποτε και τις σχετικές υποσχέσεις επι παντός επιστητού. Και ας μην ξεχνούμε βέβαια το ετήσιο άγημα Ευζώνων που μας στέλνουν εδώ στην Νέα Υόρκη στην Παρέλαση και σε αλλες μεγαλουπόλεις αφού βέβαια  εξασφαλιστούν πρώτα τα έξοδα τους.

Τελειώνοντας, κατα την ταπεινή  μου γνώμη, είναι καιρός πλέον να κοιτάξουμε τους εαυτούς μας και να προσαρμοστούμε στις τοπικές κοινωνίες που ζούμε και να ξεχάσουμε επι τέλους τους απο μηχανής θεους εκ της πατρίδας!  Αφού δεν έφθασαν ποτέ, μαλλον έχουν χάσει τον δρόμο!

Αν δε όλοι μας αφιερώσουμε τον χρόνο μας και τις δυνάμεις μας στις τοπικές κοινωνίες που ζούμε,  συμπεριλαμβανομένης και της πολιτικής ανάμειξης, τοτε σίγουρα θα εξασφαλίσουμε πολύ καλλίτερα αποτελέσματα για ένα λαμπρότερο μέλλον για εμάς, τα παιδιά και τα εγγόνια μας!

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Μανώλης Βεληβασάκης