Το «παράθυρο» που άνοιξε το ΠΑΣΟΚ για μετεκλογικές συνεργασίες

Το ΠΑΣΟΚ μιλά συνεχώς για την πολιτική του αυτονομία. Και είναι απολύτως φυσιολογικό. Ποιο κόμμα θα «αυτοκτονούσε» προεκλογικά μιλώντας για οποιαδήποτε συνεργασία πριν καν στηθούν οι κάλπες και μετρήσει τις δυνάμεις του; Ακόμα και όσοι το φλερτάρουν ανοιχτά παραδέχονται πως δεν περιμένουν πολλά πριν τη λαϊκή ετυμηγορία. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο «EURACTIV» που παρέπεμψε την κουβέντα για αργότερα. Τόνισε πως σέβεται την επιλογή Ανδρουλάκη να μη δείξει τα προγραμματικά του χαρτιά για λόγους προεκλογικής σκοπιμότητας. «Κάποια στιγμή, όμως θα αναγκαστεί να τα ανοίξει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είναι γεγονός πως η προεδρία Ανδρουλάκη έφερε έναν άλλο αέρα και σχεδόν διπλασίασε τα ποσοστά της παράταξης σε σχέση με το 2019. Το να παραμείνει ή ακόμα και να περάσει πάνω από τη ζώνη του 14%-15% είναι το μεγάλο στοίχημα. Στην πρώτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβούλιου δόθηκε το σήμα της εκλογικής ετοιμότητας. Προτεραιότητα αποτελεί το πρόγραμμα το οποίο επικαιροποιείται συνεχώς. Το γενικό πρόσταγμα θα έχει ο πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης. Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι ο πρωθυπουργός θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο. Με βάση αυτή την παράμετρο γίνεται ο σχεδιασμός και τα ψηφοδέλτια έχουν αρχίσει σιγά – σιγά να συγκροτούνται. Ο στόχος είναι μέχρι τα τέλη Ιουλίου το 80% αυτών να είναι έτοιμα.

Η προετοιμασία είναι συνολική. Και σε επίπεδο ρητορικής. Τα σενάρια που θέλουν το ΠΑΣΟΚ να πιέζεται αφόρητα μετά τις πρώτες εκλογές ανάμεσα στις «συμπληγάδες» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν τα παραβλέπουν στη Χαριλάου Τρικούπη. Η ιστορία έχει δείξει πως η πόλωση σε επαναληπτικές εκλογές δεν βοηθάει τα μικρά κόμματα και το δίλημμα της ακυβερνησίας δρα καταλυτικά στη συνείδηση των ψηφοφόρων υπέρ των «μεγάλων». Η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στον Παύλο Τσίμα θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως το πρώτο «ανοιχτό παράθυρο» που αφήνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας.

Σε σχετικό ερώτημα ο κ.Ανδρουλάκης ανέφερε πως εμείς «θα αγωνιστούμε να έχει σταθερότητα η χώρα από την πρώτη Κυριακή. Πώς θα γίνει αυτό; Αυτό θα το επιλέξει ο ελληνικός λαός. Δεν μπορώ εγώ μήνες πριν τις εκλογές, βάσει δημοσκοπήσεων να θεωρητικολογώ επί του δήθεν επιχειρήματος που βάζουν οι αντίπαλοί μας “με ποιους θα πάτε”. Όταν ρωτάτε αυτούς με ποιους θα πάνε, λένε ό,τι πει ο ελληνικός λαός και η λαϊκή ετυμηγορία. Όταν λέω εγώ ακριβώς το ίδιο, λένε ότι ο Ανδρουλάκης κρύβεται». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμπλήρωσε πως «εμείς λέμε ξεκάθαρα, θα πάμε με τις ιδέες μας, με τις θέσεις μας. Θέλουμε να έχουμε μια ισχυρή εντολή. Όσο πιο ισχυροί είμαστε τόσο πιο πολλές πιθανότητες ο ελληνικός λαός να έχει και σταθερότητα και μια προοδευτική κυβέρνηση με τη Σοσιαλδημοκρατία στον αξιακό της πυρήνα και με συγκεκριμένες προτεραιότητες».

Πολλές ερμηνείες μπορούν να δοθούν, αλλά αν ο κ.Ανδρουλάκης δεν εννοούσε πως το ΠΑΣΟΚ θα είναι πρώτο κόμμα τότε φαίνεται να αρχίσει να συζητά τι θα κάνει μετά τις πρώτες εκλογές. Χωρίς ασφαλώς να ανοίγει περαιτέρω τα χαρτιά του. Οδηγός θα είναι σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα της κάλπης που θα του δώσει ή όχι περιθώρια ελιγμών. Για το αν προκρίνεται κάποια είδους προγραμματική σύγκλιση το tweet του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Μιχάλη Κατρίνη έχει επίσης πολλά να πει: «Πιστεύουμε ότι οι πολίτες μας άκουσαν και θα μας δώσουν ένα πολύ καλό ποσοστό που θα σηματοδοτήσει την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Οποιαδήποτε συζήτηση για μετεκλογική συνεργασία δεν έχει προαπαιτούμενα και προϋποθέσεις παρά μόνο το περιεχόμενο της διακυβέρνησης».

Skai.gr