Φωτιά σε Αχαΐα και Ηλεία: Εκκενώθηκαν 4 οικισμοί

Δύσκολη αναμένεται η νύχτα για τους κατοίκους των περιοχών Ηλείας και Αχαΐας. Έξω από τα σπίτια τους βρίσκονται σε Πόρτες, Βάλμη, Κοτρώνα και Καραγιάνεικα.

Χωρίς νερό και ρεύμα και με τις φλόγες σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια τους παρακολουθούν το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς.

Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός. Πυροσβέστες, εθελοντές , άνθρωποι του δήμου, και της Περιφέρειας με ό,τι μέσο διαθέτουν επιχειρούν στις διάσπαρτες εστίες.

Έχουν καεί δασικές εκτάσεις και αγροτικές καλλιέργειες.

Τρεις κοινότητες του δήμου Ήλιδας στην Ηλεία απειλεί η φωτιά που εκδηλώθηκε τις απογευματινές ώρες στην περιοχή Πόρτες της Αχαΐας και στη συνέχεια πέρασε στη γειτονική περιφερειακή ενότητα.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, «το πύρινο μέτωπο κατευθύνεται προς τις κοινότητες, Κότρωνα και Καραγιαννέικα, οι οποίες έχουν ήδη εκκενωθεί, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακόψουν τη φωτιά πριν φθάσει στην ορεινή κοινότητα, Λάττα».

Σύμφωνα πάντα με τον αντιπεριφερειάρχη, «η κοινότητα Λάττα βρίσκεται σε δύσβατο σημείο με πυκνή βλάστηση και ήδη δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν στην περιοχή, ενώ μηχανήματα έργου της περιφέρειας ανοίγουν αγροτικούς δρόμους και αντιπυρικές ζώνες».

Επίσης, ο Βασίλης Γιαννόπουλος, ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακόψουν το πύρινο μέτωπο που κατευθυνόταν προς την κοινότητα Βάλμη, έχοντας μάλιστα πλησιάσει τα πρώτα σπίτια σε απόσταση περίπου 150 μέτρων».

Μήνυμα, μέσω της υπηρεσίας επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης 112 του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στην περιοχή, Βάλμη της Ηλείας, ώστε να εκκενώσουν προληπτικά την κοινότητα και να κινηθούν προς την κοινότητα Αγραπιδοχώρι, λόγω της φωτιάς που εκδηλώθηκε νωρίτερα στην περιοχή Πόρτες της Αχαΐας.

Προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων από τη Βάλμη Ηλείας, μέσω του Αγραπιδοχωρίου, έχει ζητήσει νωρίτερα ο διοικητής ΠΥ Αμαλιάδας Κωνσταντίνος Χριπάτσιος.

«Η φωτιά βρίσκεται ακριβώς πίσω από το χωριό. Είναι δύσκολη η κατάσταση, έχει αρκετό άνεμο. Ενδέχεται να φτάσει μέσα στο χωριό. Θα εκκενωθεί σε λίγο η περιοχή» δήλωσε ο πρόεδρος του Αγραπιδοχωρίου, Διονύσιος Μπαντούνας.

Εγκλωβίστηκαν Αστυνομικοί από την μεγάλη πυρκαγιά στις Πόρτες

Οι αστυνομικοί την ώρα που προσπαθούσαν να απομακρύνουν από το σπίτι της μία γυναίκα την κυρά Βασιλική είδαν τις φλόγες να τους έχουν περικυκλώσει.

Αμέσως επέστρεψαν στο σπίτι μαζί με την γυναίκα και έδωσαν το στίγμα τους στους προϊσταμένους τους.

Με άμεσες ενέργειες της τοπικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. πήγε ελικόπτερο στην περιοχή και ο πιλότος πραγματοποίησε ρίψεις νερού.

Η φωτιά έσβησε και οι αστυνομικοί μαζί με τη γυναίκα απομακρύνθηκαν από το σημείο με περιπολικό.

Η φωτιά λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να επιχειρούν 130 πυροσβέστες, 43 οχήματα, 4 ομάδες πεζοπορου, 11 εναέρια.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης.

Η ανησυχία είναι μεγάλη αφού η φωτιά κατευθύνεται προς προς την Πηνεία και έχει πάρα πολύ δυνατούς ανέμους, με τη φωτιά να αλλάζει κατεύθυνση συνεχώς. Πλέον κινδυνεύει και η Απιδούλα Πηνείας.

Οι πυκνοί καπνοί, ήδη είναι ορατοί και από την πόλη του Πύργου, με το έργο των πυροσβεστών να είναι δύσκολο.

Πηγή: patrisnews.com, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnew, huffingtonpost.g