15 Ευρώ είσοδος, για ένα μπάνιο

Αθανάσιος Σαραντόπουλος*
Κατακλύζεται το εμπορικό κέντρο της Αθήνας από κόσμο. Το ίδιο και οι κοντινές παραλίες. Κάποιος θα έλεγε ότι αυτό είναι καλό. Όμως υπάρχει ένα “αλλά”: οι ντόπιοι σπανίζουν στα καταστήματα της οδού Ερμού και πολλοί αδυνατούν να πληρώσουν τα 15 ευρώ για την είσοδό τους σε μία οργανωμένη παραλία, π.χ., σαν αυτή της Βουλιαγμένης.

Τελικά, τι συμβαίνει; Γίναμε ξένοι στην ίδια μας τη χώρα; Πώς μπορεί κάποιος να τα “φέρει βόλτα”, όταν τα πάντα έχουν ακριβύνει και το κόστος των διακοπών έχει γίνει δυσβάστακτο; Το οικονομικό επιτελείο, άραγε, κωφεύει; Δεν καταλαβαίνει ότι μόνο με τη μείωση ορισμένων φορολογικών συντελεστών θα αυξηθούν άμεσα τα κρατικά έσοδα και θα δημιουργηθεί νέος δημοσιονομικός χώρος;

Υπάρχει το ισχυρό επιχείρημα ότι “πόλεμος πάντων μὲν πατήρ ἐστι”. Το είπε ο Ηράκλειτος και, αλήθεια, αυτό ισχύει και στις μέρες μας. Η επιθετική ενέργεια της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία έχει φέρει τα πάνω κάτω στην παγκόσμια ενεργειακή και τροφική εφοδιαστική αλυσίδα και τις μεταφορές.

Όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, θα διαταράσσει την ομαλή λειτουργία των αγορών και θα συντηρεί την αβεβαιότητα και την ακρίβεια. Το πόσο θα κρατήσει, οι γνώμες διίστανται. Όμως, το σίγουρο είναι ότι, οι συνέπειές του θα επηρεάζουν για πολύ τη ζωή μας και την καθημερινότητά μας.

Καλώς ή κακώς η κυβέρνηση έκανε τις επιλογές της και διάλεξε στρατόπεδο. Δεν μάς αρμόζει, άλλωστε, ο τίτλος του επιτήδειου ουδέτερου. Αυτός μονοπωλείται από το γειτονικό μας αντίμαχο. Που το παίζει, “και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ”, ισορροπώντας σε ένα τεντωμένο αλλά εύθραυστο γεωπολιτικό σκοινί.

Οι φιλότιμες επιδοματικές προσπάθειες της κυβέρνησης, ίσως, δεν είναι αρκετές για να ωφελήσουν την πραγματική οικονομία. Απαιτείται γενναία μείωση των φόρων κατανάλωσης, για να τονωθεί η αγορά άμεσα, να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα και να ανασάνει η μεσαία τάξη.

Δεν είναι δυνατόν τουριστικές μονάδες να μη βρίσκουν υπαλλήλους να τις στελεχώσουν, ώστε να ενισχυθεί η βαριά βιομηχανία μας, ο τουρισμός. Καφετέριες, εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις καταφεύγουν συχνά-πυκνά στην απασχόληση παράτυπων, φτηνών μεταναστών, κάποιοι εκ των οποίων κοιμούνται στοιβαγμένοι σε εγκαταλελειμμένα σπίτια ή πάρκα.

Η πανδημία του Covid επιβράδυνε εν μέρει τους ρυθμούς ανάπτυξης αλλά επέφερε την τηλεργασία, άνδρωσε τον ψηφιακό μετασχηματισμό, το ηλεκτρονικό εμπόριο και το επιχειρείν.

Η παραγωγική ανασυγκρότηση πρέπει να είναι στο επίκεντρο και οι επενδύσεις που περιμένουν να υλοποιηθούν. Εν τω μεταξύ, όμως, ας μην αγνοούμε το παρόν και τη σημασία του άμεσου. Ας επιτρέψουμε σε όλους τους πολίτες να απολαύσουν με τις οικογένειές τους τις όμορφες παραλίες μας, ακόμη και της Βουλιαγμένης.

*Δρ. Αθανάσιος Σαραντόπουλος, PhD, MBA
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
Διδάκτωρ του University of Akron